Μέλη οικογενειών κρατουμένων που σκοτώθηκαν το 1996 από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη της Λιβύης συγκεντρώθηκαν τη νύκτα μπροστά από αστυνομικό τμήμα στη Βεγγάζη για να ζητήσουν την απελευθέρωση του συντονιστή τους, του δικηγόρου Φέτχι Ταρμπέλ, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική εφημερίδα Al-Manara.

Ο Φέτζι Ταρμπέλ, οι λόγοι για τη σύλληψη του οποίου δεν έγιναν γνωστοί, απελευθερώθηκε υπό την πίεση των οικογενειών των κρατουμένων, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Qurina, που πρόσκειται στον Σέιφ Αλ-Ισλάμ, γιο του συνταγματάρχη Καντάφι.

‘Ομως το πλήθος δεν διαλύθηκε και άλλοι διαδηλωτές προστέθηκαν σε αυτό, γεγονός που προκάλεσε την επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων που διέλυσαν τη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του καθεστώτος: «Βεγγάζη ξύπνα, ήρθε η ώρα που περίμενες», «Το αίμα των μαρτύρων δεν χύθηκε μάταια» ή «Ο λαός θέλει να ρίξει τη διαφθορά”, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης».

Λίγο αργότερα, εκατοντάδες υποστηρικτές του καθεστώτος πραγματοποίησαν πορεία στη Βεγγάζη, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Λιβύης, που βρίσκεται σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, αλλά και στη Σύρτη, τη Σέμπχα και την Τρίπολη, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

Από τις 04.00, το τηλεοπτικό δίκτυο al-Jamahiriya μετέδιδε απευθείας εικόνες διαδηλωτών, που έκανα πορείες πεζή ή με αυτοκίνητα, κρατώντας σημαίες και πορτρέτα του Μουαμάρ Καντάφι και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του ηγέτη της λιβυκής επανάστασης και κατά του δικτύου Al-Jazeera, που κατηγορείται από το καθεστώς ότι υποκινεί την εξέγερση σε αραβικές χώρες.

Οι διαδηλώσεις των υποστηρικτών του καθεστώτος πραγματοποιούνται μία ημέρα πριν από την αυριανή «Ημέρα της Οργής», που οργανώνεται στη Λιβύη με μηνύματα μέσω του Facebook.

Με το σύνθημα «Εξέγερση της 17ης Φεβρουαρίου 2011: για να γίνει ημέρα οργής για τη Λιβύη», η ομάδα του Facebook καλεί σε εξέγερση κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι που αριθμούσε 4.400 ανθρώπους, σήμερα το πρωί ενισχύθηκε στους 9.600.

Σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights Watch, τουλάχιστον 1.200 κρατούμενοι σκοτώθηκαν από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στη φυλακή Αμπού Σαλίμ το 1996.

Εδώ και λίγα χρόνια οι οικογένειές τους, μεγάλο μέρος των οποίων είναι από τη Βεγγάζη, ζητούν τη διαλεύκανση των συνθηκών του γεγονότος και την απόδοση δικαιοσύνης για τη σφαγή.