Η ΕΕ και οι ΗΠΑ πλησιάζουν σε εμπορική συμφωνία που προβλέπει επιβολή δασμών 15% στις ευρωπαϊκές εισαγωγές, παρόμοια με τη συμφωνία που έκλεισε ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τους Financial Times.

Οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να αποδεχθούν τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς, ώστε να αποφύγουν την απειλή του Αμερικανού Προέδρου να τους αυξήσει στο 30% από την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τρεις πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση και μίλησαν στην εφημερίδα Financial Times.

Και οι δύο πλευρές θα απαλλάξουν από δασμούς ορισμένα προϊόντα, όπως αεροσκάφη, ποτά και ιατρικές συσκευές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διαχειρίζεται την εμπορική πολιτική της ΕΕ, ενημέρωσε την Τετάρτη τους πρέσβεις των κρατών-μελών μετά από συνομιλίες με Αμερικανούς ομολόγους της.

Οι εξαγωγείς της ΕΕ πλήρωναν επιπλέον δασμό 10% στα προϊόντα που έστελναν στις ΗΠΑ από τον Απρίλιο, όσο διαρκούσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών. Αυτό ήταν πάνω από τους προϋπάρχοντες δασμούς που κατά μέσο όρο ήταν 4,8%.

Οι πηγές ανέφεραν ότι κατανοούν πως ο ελάχιστος δασμός 15% θα περιλαμβάνει αυτούς τους ήδη υπάρχοντες δασμούς, οπότε οι Βρυξέλλες βλέπουν τη συμφωνία ως επιβεβαίωση της υπάρχουσας κατάστασης. Οι δασμοί στα αυτοκίνητα, που σήμερα είναι 27,5%, θα μειωθούν έτσι στο 15%.

Η ΕΕ συνεχίζει να προετοιμάζει ένα πιθανό πακέτο αντιποίνων ύψους 93 δισεκατομμυρίων ευρώ, με δασμούς έως και 30%, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την 1η Αυγούστου, σύμφωνα με τις πηγές.

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι η κατάσταση είναι ρευστή και ενδέχεται να αλλάξει.

Νωρίτερα, ρεπορτάζ του Bloomberg είχε μεταδώσει πως η ΕΕ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μη ύπαρξης συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, υπάρχουν συζητήσεις ακόμα και για την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Κατά του Εξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument – ACI) σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων.

Το ACI αποτελεί το ισχυρότερο εμπορικό όπλο της ΕΕ και αυξανόμενος αριθμός κρατών-μελών πιέζει για την ενεργοποίησή του εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το εργαλείο αυτό λειτουργεί πρωτίστως αποτρεπτικά και επί του παρόντος δεν βρίσκεται επίσημα στο τραπέζι, καθώς απαιτείται ειδική πλειοψηφία κρατών-μελών για την ενεργοποίησή του. Το ACI θα επέτρεπε στην ΕΕ να προχωρήσει σε μια σειρά αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμένης πρόσβασης των ΗΠΑ στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Πλησιάζουμε πλέον στην καθοριστική φάση της διαμάχης για τους δασμούς με τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς την Τρίτη στο Βερολίνο, μετά από συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του, Πέτρ Φιάλα. «Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, διατρέχουμε τον κίνδυνο οικονομικής αβεβαιότητας, τη στιγμή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο.»

Ωστόσο, η γενική προτίμηση εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον, με στόχο την επίλυση του αδιεξόδου πριν από την προθεσμία του επόμενου μήνα.