Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να επιβάλει άμεσα δασμούς ύψους 30% σε αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία και εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, προχωρήσει στην απειλή του να επιβάλει τέτοιους δασμούς στα περισσότερα ευρωπαϊκά εξαγόμενα προϊόντα μετά την 1η Αυγούστου, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Στο πλαίσιο ενός πρώτου κύματος αντιμέτρων, η ΕΕ θα συνενώσει μια ήδη εγκεκριμένη λίστα δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 21 δισ. ευρώ με μια προτεινόμενη λίστα για επιπλέον προϊόντα αξίας 72 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι αμερικανικές εξαγωγές, οι οποίες περιλαμβάνουν βιομηχανικά προϊόντα όπως αεροσκάφη της Boeing, αυτοκίνητα αμερικανικής κατασκευής και το μπέρμπον ουίσκι, θα υπόκεινται σε δασμό αντίστοιχο του 30% που έχει απειλήσει ο Τραμπ, σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος.

Οι δασμοί θα είναι έτοιμοι να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα, μόνο εάν δεν υπάρξει συμφωνία και οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την επιβολή των δασμών μετά την προθεσμία του Αυγούστου, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τα σχέδια αυτά έρχονται τη στιγμή που τα κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, υιοθετούν πιο σκληρή στάση απέναντι στη σκλήρυνση της διαπραγματευτικής θέσης των ΗΠΑ.

Στο «τραπέζι» το πιο ισχυρό εμπορικό όπλο της ΕΕ

Η Γερμανία θα ήταν διατεθειμένη να στηρίξει ακόμη και την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Κατά του Εξαναγκασμού (Anti-Coercion Instrument – ACI) σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος υπό καθεστώς ανωνυμίας. Το εργαλείο αυτό ενεργοποιείται μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία.

Το ACI αποτελεί το ισχυρότερο εμπορικό όπλο της ΕΕ και αυξανόμενος αριθμός κρατών-μελών πιέζει για την ενεργοποίησή του εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Το εργαλείο αυτό λειτουργεί πρωτίστως αποτρεπτικά και επί του παρόντος δεν βρίσκεται επίσημα στο τραπέζι, καθώς απαιτείται ειδική πλειοψηφία κρατών-μελών για την ενεργοποίησή του. Το ACI θα επέτρεπε στην ΕΕ να προχωρήσει σε μια σειρά αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένων νέων φόρων στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς, περιορισμών στις αμερικανικές επενδύσεις και περιορισμένης πρόσβασης των ΗΠΑ στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

«Πλησιάζουμε πλέον στην καθοριστική φάση της διαμάχης για τους δασμούς με τις ΗΠΑ. Χρειαζόμαστε μια δίκαιη, αξιόπιστη συμφωνία με χαμηλούς δασμούς», δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς την Τρίτη στο Βερολίνο, μετά από συνάντηση με τον Τσέχο ομόλογό του, Πέτρ Φιάλα. «Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, διατρέχουμε τον κίνδυνο οικονομικής αβεβαιότητας, τη στιγμή που χρειαζόμαστε ακριβώς το αντίθετο.»

Ωστόσο, η γενική προτίμηση εξακολουθεί να είναι η διατήρηση της πορείας των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον, με στόχο την επίλυση του αδιεξόδου πριν από την προθεσμία του επόμενου μήνα.