Δεν πρέπει να στέλνονται Αφγανοί πίσω στην πατρίδα τους, ιδιαίτερα εκείνοι που κινδυνεύουν να διωχθούν ή να υποστούν βασανιστήρια, δήλωσε σήμερα ο ΟΗΕ μετά την απέλαση σήμερα από τη Γερμανία 81 Αφγανών που έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο.
«Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ απαιτεί την άμεση διακοπή των αναγκαστικών επιστροφών όλων των Αφγανών προσφύγων και αιτούντων άσυλο, ιδιαίτερα εκείνων που κινδυνεύουν να διωχθούν, να κρατηθούν αυθαίρετα ή να υποστούν βασανιστήρια με την επιστροφή τους», δήλωσε η εκπρόσωπος Ραβίνα Σαμντασάνι σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.
«Πρέπει να είναι η ώρα της αλληλεγγύης με τον αφγανικό λαό», είπε, υπογραμμίζοντας πως η κατάσταση στη χώρα αυτή, όπου οι ταλιμπάν επανήλθαν στην εξουσία τον Αύγουστο του 2021, «είναι εξαιρετικά καταστροφική».
Οι Αφγανοί μπορεί να αντιμετωπίσουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επιστροφή τους αλλά «υπάρχει επίσης και η ανθρωπιστική κατάσταση» με το «70% του αφγανικού πληθυσμού να ζει στη φτώχεια», υπενθύμισε η Σαμντασάνι.
Οι χώρες «πρέπει να φροντίσουν ώστε οι επιστροφές προς το Αφγανιστάν να είναι εθελοντικές, ασφαλείς, αξιοπρεπείς και σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο», επέμεινε.
Ο ΟΗΕ είχε επικρίνει στις αρχές Ιουλίου τις απελάσεις Αφγανών προς τη χώρα προέλευσής τους στις οποίες είχε αναφερθεί τότε η Γερμανία, και ζήτησε περισσότερα μέσα προκειμένου για την υποδοχή προσφύγων που επιστρέφουν, μερικές φορές αναγκαστικά, από το Ιράν και το Πακιστάν.
Αυτή τη φορά, η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σήμερα στην απέλαση 81 Αφγανών που έχουν καταδικαστεί από δικαστήριο, σε ένα νέο σήμα σκλήρυνσης της μεταναστευτικής πολιτικής του καγκελάριου Φρίντριχ Μερτς.
Η Σαμντασάνι εξήγησε ότι η αρχή της «μη επαναπροώθησης» εφαρμόζεται επίσης σε πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί από τη δικαιοισύνη.
«Πρόκειται για μια βασική αρχή του διεθνούς δικαίου: όταν οι άνθρωποι φοβούνται ότι μπορεί να διωχθούν αν επιστραφούν» στη χώρα τους, «δεν πρέπει να στέλνονται πίσω», είπε.
Το Πακιστάν και το Ιράν δέχθηκαν εκατομμύρια Αφανούς τις περασμένες δεκαετίες λόγω πολέμων, εισβολών και άλλων δεινών που έπληξαν το Αφγανιστάν. Αυτοί οι πρόσφυγες, που συχνά τίθενται στο στόχαστρο των αρχών που τους κατηγορούν για όλα τα κακά, αποτελούν αντικείμενο επιταχυνόμενων απελάσεων.
Σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των επτά μηνών, τουλάχιστον 1,9 εκατ. Αφγανοί επέστρεψαν στο Αφγανιστάν από το Ιράν και το Πακιστάν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου 500.000 Αφγανοι στάλθηκαν με τη βία από το Ιράν πίσω στην πατρίδα τους από τις 13 Ιουνίου, την πρώτη ημέρα του πολέμου με το Ισραήλ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ των απελαθέντων βρίσκονται δημοσιογράφοι, πρώην δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι της προηγούμενης αφγανικής κυβέρνησης, που κινδυνεύουν να υποστούν αντίποινα με την επιστροφή τους στο Αφγανιστάν.
Πηγή: ΑΠΕ