Τα περισσότερα καθημερινά αντικείμενα είναι συνήθως λίγο βρώμικα. Σπάνια έρχονται σε επαφή με σαπούνι ή απολυμαντικό.
Υπάρχουν, όμως, κάποια που είναι πιο πιθανό να συγκεντρώσουν μικρόβια. Δημοσίευμα του Guardian επιχειρεί να βρει τα 15 αντικείμενα που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και είναι πιο βρώμικα απ’ όσο νομίζουμε.
Εκτός από παθογόνα που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, «κατά κύριο λόγο, έχουμε να κάνουμε με τα δικά μας βακτήρια», λέει ο μικροβιολόγος Jason Tetro, συγγραφέας του The Germ Code. Αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, ειδικά για νεαρούς και υγιείς ανθρώπους, αλλά, προσθέτει ο Tetro, «όταν συσσωρεύονται, ακόμη κι αν είναι τα δικά σου, μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής, τερηδόνα (λόγω βακτηρίων στην οδοντόβουρτσα) κ.λπ.».
Αξίζει να ανησυχείτε για το ότι η επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα σας ίσως έχει βακτήρια; Ή ότι το λουράκι του ρολογιού σας είναι γεμάτο μικρόβια; Είναι αυτές οι μελέτες κινδυνολογία ή σοβαρό ζήτημα δημόσιας υγείας; Οι ειδικοί αποκαλύπτουν.
Βρύσες
Πάντα αγγίζουμε τη βρύση με βρώμικα χέρια πριν την πλύση. Αν δεν έχουμε κάποιο ειδικό σύστημα όπως αυτά των νοσοκομείων, τότε γεμίζουμε «τη βρύση με μικρόβια και κινδυνεύουμε από μόλυνση], λέει ο Tetro.
Οι οδηγίες προφύλαξης: Καθαρίζετε τις βρύσες τακτικά, ειδικά μετά από χρήση όταν χειρίζεστε ωμό κρέας. Αντί να αγγίζετε τη βρύση με βρώμικα χέρια, αφήστε το νερό να τρέχει.
Σφουγγάρια κουζίνας
«Απορώ πώς δεν εξελίσσονται νέες μορφές ζωής μέσα στα σφουγγάρια», λέει ο καθηγητής ιολογίας Chuck Gerba. Πάντα υγρά, γεμάτα υπολείμματα και δύσκολα καθαρίζονται, αποτελούν τέλειο περιβάλλον για βακτήρια όπως σαλμονέλα και καμπυλοβακτηρίδιο.
Για να προφυλαχτούμε, πρέπει να καθαρίζουμε το σφουγγάρι στον φούρνο μικροκυμάτων με λίγο σαπούνι για ένα λεπτό, αλλά όχι πολύ συχνά, γιατί μπορεί να επιβιώσουν πιο ανθεκτικά και παθογόνα βακτήρια.
Ξύλα κοπής
«Πολλοί τα ξεπλένουν μόνο ή κόβουν ωμά κρέατα και μετά σαλάτες», λέει ο Gerba. Οι χαρακιές συγκρατούν βακτήρια και είναι δύσκολο να καθαριστούν.
Καλύτερα καθαρίζει στο πλυντήριο πιάτων με σχολαστικό πλύσιμο.
Οδοντόβουρτσες
Έχουν κυρίως στοματικά βακτήρια, αλλά αν τρέφεστε με ζάχαρη και λιπαρά, ευνοούνται τα «κακά» βακτήρια, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Για να αποφύγουμε τη διάδοση των βακτηρίων, πρέπει να πλένουμε την οδοντόβουρτσα καθημερινά με πολύ ζεστό νερό και να την αλλάζουμε κάθε μήνα -καλό είναι να καθαρίζουμε και τη θήκη της.
Βούρτσες μαλλιών
«Οτιδήποτε λέγεται ‘βούρτσα’ και δεν καθαρίζεται, με ανησυχεί», λέει ο Tetro. Περιέχουν μύκητες και μπορούν να προκαλέσουν πιτυρίδα ή λοιμώξεις. Για να αποφύγουμε αυτούς τους κινδύνους, πρέπει να πλένουμε τη βούρτσα μία φορά τον μήνα.
Παγούρια / Μπουκάλια νερού
Σκοτεινά, υγρά, συχνά με υπολείμματα τροφών και βακτήρια από το στόμα, ακόμη και κολοβακτηρίδια αν δεν πλένουμε συχνά τα χέρια. Αν βάζουμε ροφήματα με ζάχαρη, είναι ακόμα πιθανότερο να αναπτυχθούν βακτήρια.
Αδειάστε τα, πλύνετε τα καλά με σαπούνι και ζεστό νερό, και καθαρίστε καλαμάκια και καπάκια.
Λουράκια ρολογιών
Μελέτη του 2023 βρήκε βακτήρια όπως σταφυλόκοκκους, ψευδομονάδες και κολοβακτηρίδια (όπως E. coli), ειδικά σε λουράκια από καουτσούκ ή ύφασμα. Τα μεταλλικά είναι πιο καθαρά.
Ακουστικά
Τα αγγίζουμε, τα ρίχνουμε κάτω, τα δανείζουμε, και τα βάζουμε σε ένα ζεστό, υγρό και σκοτεινό σημείο: τα αυτιά μας. Μελέτες βρήκαν μύκητες και E. coli.
Γυαλιά
Οι βραχίονες και τα σημεία επαφής με τη μύτη γεμίζουν βακτήρια. Αν και δεν ανησυχεί υγιείς ανθρώπους, μπορεί να είναι επικίνδυνο για όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Καθαρίστε με χλιαρό νερό και σαπούνι, όχι με οινόπνευμα, καθώς μπορεί να χαλάσει τους φακούς.
Βαζάκια με μπαχαρικά
Σε μελέτη του 2023, τα βαζάκια με μπαχαρικά αποδείχθηκαν οι πιο μολυσμένες επιφάνειες κατά το μαγείρεμα ωμού κρέατος. Το ίδιο ισχύει και για τα αλατοπίπερα σε εστιατόρια.
Επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες
Σύμφωνα με τον Gerba, είναι γεμάτες βακτήρια από κρέας και λαχανικά. Στο πορτμπαγκάζ αναπτύσσονται σαν σε εκκολαπτήριο.
Πλύνετε τις τσάντες τακτικά, λένε οι ειδικοί –οι βαμβακερές είναι καλύτερες.
Διακόπτες φωτός
Μελέτη διαπίστωσε ότι οι διακόπτες σε ξενοδοχεία είχαν υψηλά ποσοστά μόλυνσης. Άλλη έρευνα εντόπισε τον ιό του κοινού κρυολογήματος στο 25% των διακοπτών μία ώρα μετά την επαφή.
Τηλεχειριστήρια
Έρευνα έδειξε ότι έχουν έως και 15 φορές περισσότερα βακτήρια από ένα κάθισμα τουαλέτας. Έως και το 1/3 των ανθρώπων δεν τα καθαρίζει ποτέ, παρότι τα αγγίζουν χιλιάδες φορές το χρόνο.
Κουρτίνες μπάνιου
Μελέτη έδειξε ότι έχουν 60 φορές περισσότερα βακτήρια από το κάθισμα της τουαλέτας. Θερμότητα, υγρασία και… κακές συνήθειες (π.χ. ούρηση) ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων.
Καθαρίστε τις όταν καθαρίζετε και την μπανιέρα –ή βάλτε τις στο πλυντήριο.
Ηλεκτρικές σκούπες
Μην αγνοείτε τα εργαλεία καθαρισμού. «Σε δείγματα από ηλεκτρικές σκούπες, βρήκαμε σαλμονέλα στο 10%», λέει ο Gerba. Η σκόνη είναι τροφή για βακτήρια.
Αδειάστε το δοχείο απορριμμάτων έξω από το σπίτι, όχι μέσα στην κουζίνα.