Ο Μάθιου Ντράπερ, 37 ετών, κέρδισε πενταψήφια αποζημίωση μετά από έναν «εξορκισμό» που πραγματοποιήθηκε σε ενορία της Εκκλησίας της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να τον κάνουν ετεροφυλόφιλο.

Ο Ντράπερ ήταν εθελοντής στην εκκλησία Σεν Τόμας Φιλαδέλφεια στο Σέφιλντ το 2014, όταν του είπαν ότι είχε κυριευτεί από δαίμονα λόγω της «σεξουαλικής του ακαθαρσίας».

Βρισκόταν σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο στην εκκλησία, όταν ένα ζευγάρι του είπε ότι το τελετουργικό θα τον απαλλάξει από την ομοφυλοφιλία του, απελευθερώνοντας το σώμα του από τους δαίμονες.

Σύμφωνα με τον Guardian, κατά τη διάρκεια του εξορκισμού, το ζευγάρι, που ήταν επικεφαλής προσευχής στην εκκλησία, στάθηκε πάνω του και του είπε ότι έπρεπε να «σπάσει τις συμφωνίες με το Χόλιγουντ και τα μέσα ενημέρωσης», καθώς αυτά προκαλούσαν τα ομοφυλοφιλικά του συναισθήματα.

Ο Ντράπερ ανέφερε ότι, κοιτάζοντας πίσω, «μοιάζει με κάτι βγαλμένο από ταινία τρόμου» και ότι η εμπειρία τον άφησε «άδειο» και σε κατάσταση κατάθλιψης.

Μιλώντας στους Times είπε: «Όταν κάποιος στέκεται από πάνω σου και λέει ότι βλέπει τους δαίμονες να φεύγουν από το σώμα σου, είναι αρκετά τρομακτικό. Αλλά όταν είσαι βαθιά δεμένος με την εκκλησία, όπως ήμουν εγώ τότε, είναι εύκολο να πιστέψεις οτιδήποτε σου πουν».

Ο Ντράπερ είπε ότι αυτό σταδιακά τον οδήγησε στο να χάσει την πίστη του και να εγκαταλείψει την εκκλησία το 2016, ενώ έκανε επίσημη καταγγελία τρία χρόνια αργότερα.

Ζήτησε συγγνώμη από την εκκλησία, αλλά εκείνοι αρχικά υποστήριξαν ότι δεν υπήρχαν «στοιχεία που να τεκμηριώνουν» τις καταγγελίες του, γεγονός που οδήγησε τη Μητρόπολη του Σέφιλντ, σε συμφωνία με τον Ντράπερ, να ζητήσει από τη φιλανθρωπική οργάνωση Barnardo’s να διερευνήσει την υπόθεση το 2021.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε από την Barnardo’s πέρυσι χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς του Ντράπερ ως «τεκμηριωμένο γεγονός» και ανέφερε ότι «κατά την άποψή μας, επρόκειτο για μορφή εξορκισμού».

Ένα απόσπασμα της έκθεσης ανέφερε: «Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά την άποψή μας, η συνεδρία πραγματοποιήθηκε όπως περιγράφεται από τον [Ντράπερ] και έγιναν προσευχές με σκοπό την αλλαγή της σεξουαλικής του ταυτότητας».

Ο Ντράπερ στη συνέχεια άσκησε νομική αγωγή κατά της Σεν Τόμας Φιλαδέλφεια, η οποία κατέληξε στην πενταψήφια αποζημίωση.

Μετά τον εξωδικαστικό διακανονισμό, δήλωσε ότι «θα ήθελε αυτό το θέμα να εκδικαστεί δημόσια», αλλά του είπαν από τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι η αξίωσή του είχε ξεπεράσει τη νομική προθεσμία και ότι οποιαδήποτε διαδικασία θα ήταν «μακρά».

Ο Ρίτσαρντ Σκόρερ, που εκπροσώπησε τον Ντράπερ, είπε ότι η νίκη του πελάτη του «δείχνει πως οι εκκλησίες που επιδίδονται σε αυτές τις αποκρουστικές ομοφοβικές πρακτικές μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές αξιώσεις και αποζημιώσεις».

Μετά τη δημοσίευση της ανασκόπησης της Barnardo’s, η εκκλησία δήλωσε: «Αποδεχτήκαμε τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας και λυπούμαστε που πριν από οκτώ χρόνια ένα μέλος της κοινότητάς μας δεν έτυχε της φροντίδας που θα θέλαμε. Του ζητήσαμε ειλικρινά συγγνώμη για αυτό».