Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκατέλειψε τα σχέδιά της για επιβολή φόρου στις ψηφιακές εταιρείες, μια εξέλιξη που αποτελεί νίκη για τον Ντόναλντ Τραμπ και τους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Apple και η Meta.

Καθώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για εμπορική συμφωνία, οι Βρυξέλλες αφαίρεσαν τον ψηφιακό φόρο από τη – θεωρητικά άσχετη – λίστα των προτεινόμενων φόρων για την άντληση εσόδων στο επόμενο επταετές πρόγραμμα δαπανών της ΕΕ, σύμφωνα με έγγραφο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή μετέδωσε το POLITICO.

Με μόνο λίγες ημέρες να απομένουν πριν από την παρουσίαση του προϋπολογισμού, κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ βρίσκονται σε εντατικές διαπραγματεύσεις για να αποφασίσουν ποιοι φόροι θα περιλαμβάνονται στην πρόταση της Επιτροπής, που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη, για τον προϋπολογισμό που ξεκινά το 2028. Το έγγραφο, το οποίο μπορεί ακόμη να τροποποιηθεί, περιλαμβάνει μια λίστα πιθανών φόρων, χωρίς όμως να προσδιορίζει τα αναμενόμενα έσοδα από τον καθένα.

Η εγκατάλειψη του ψηφιακού φόρου σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή πλεύσης για την ΕΕ, η οποία μόλις τον Μάιο είχε προτείνει την επιβολή φόρου σε τεχνολογικούς κολοσσούς ως μέσο αποπληρωμής του χρέους της Ένωσης. Η ιδέα είχε αναφερθεί σε έγγραφο για τον νέο προϋπολογισμό που συζητήθηκε από τους 27 Επιτρόπους.

Η μεταστροφή αυτή μπορεί να είναι στρατηγική κίνηση της ΕΕ, που επιδιώκει ευνοϊκούς όρους στο εμπόριο με τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε απειλήσει με επιβολή δασμών στον Καναδά ως αντίποινα για τον ψηφιακό φόρο που είχε επιβάλει.

Ποιοι θα είναι οι νέοι φόροι της ΕΕ

Το ζήτημα της επιβολής φόρων από την ίδια την ΕΕ ήταν ανέκαθεν ευαίσθητο, καθώς οι εθνικές κυβερνήσεις φοβούνται ότι θα παραχωρήσουν υπερβολική εξουσία στην Ένωση σχετικά με την είσπραξη και τη διαχείριση εσόδων. Η μεγάλη πλειοψηφία των κονδυλίων της ΕΕ προέρχεται από εισφορές των κρατών-μελών.

Ωστόσο, καθώς όλο και περισσότεροι πολιτικοί ζητούν από τις Βρυξέλλες να περιορίσουν τις δαπάνες, η Επιτροπή αναζητεί νέες πηγές χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το έγγραφο της Παρασκευής, αντί για ψηφιακό φόρο, η Επιτροπή σκοπεύει να προτείνει τρεις νέους φόρους που θα στοχεύουν:

Ηλεκτρονικά απόβλητα,

Καπνικά προϊόντα και

Μεγάλες εταιρείες στην ΕΕ με κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ.

Ο στόχος είναι να συγκεντρώνονται μεταξύ 25 και 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για την αποπληρωμή του κοινού χρέους της ΕΕ που δημιουργήθηκε για τη χρηματοδότηση της μετα-πανδημικής ανάκαμψης.

Η Επιτροπή θα προτείνει ενιαίο φόρο για προϊόντα καπνού όπως τα τσιγάρα και τα πούρα. Σήμερα αυτά φορολογούνται από κάθε χώρα ξεχωριστά, με τα έσοδα να παραμένουν σε εθνικό επίπεδο.

Η ιδέα αυτή έρχεται σε μια περίοδο που εξετάζεται η επιβολή φόρων και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα και στα vapes, πρόταση που συναντά αντιδράσεις από Ιταλία, Ελλάδα και Ρουμανία.

Η Σουηδία, αν και δεν αντιτίθεται ανοιχτά στους νέους φόρους, δήλωσε ότι είναι «εντελώς απαράδεκτο» να αποδίδεται μέρος των εθνικών εσόδων στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Η Επιτροπή προτείνει επίσης τη φορολόγηση απορριμμάτων από ηλεκτρονικές συσκευές.

Η πρόταση της Τετάρτης αναμένεται επίσης να επιβεβαιώσει παλαιότερες προτάσεις από το 2021 για την επιβολή φόρου άνθρακα στα σύνορα (carbon border tax) – πρόταση δημοφιλής σε αρκετές χώρες – καθώς και τη λήψη μέρους των εσόδων από το σύστημα εμπορίας ρύπων (ETS).

Αυτές οι προτάσεις είναι πολιτικά ευαίσθητες για τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που επηρεάζονται περισσότερο από το ETS.

Ως παραχώρηση προς τους επικριτές, η Επιτροπή πρότεινε να διατεθεί στον προϋπολογισμό της ΕΕ μόνο ένα μικρό μέρος των εσόδων από το ETS, με το υπόλοιπο να παραμένει στα κράτη-μέλη. Επιπλέον, διευκρίνισε ότι το νέο και αμφιλεγόμενο σύστημα ETS2, που θα ισχύσει από το 2027 και αφορά κτήρια και οδικές μεταφορές, δεν θα χρησιμοποιηθεί για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκρίνουν ομόφωνα τους νέους φόρους μέσα από δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μετά την πρόταση της Επιτροπής.