Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «αναβιώνει» τη Σοβιετική Ένωση, αντιγράφοντας τον Στάλιν για να συνεχίσει να κυβερνάει στη Ρωσία. Με νόμο υπόσχεται να αυξηθεί η καταστολή δραματικά, ανοίγει νέα Γκούλαγκ, ενώ «μετατρέπει» τη FSB στη διαβόητη NKVD.
Το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPA) έγραψε ότι από τον Φεβρουάριο η Κρατική Δούμα προετοιμάζει τρία νομοσχέδια -που αναμένεται να περάσουν τον Ιούλιο και να γίνουν νόμος τον Ιανουάριο- τα οποία θα αναδιαμορφώσουν τις υπηρεσίες και το πλαίσιο ασφαλείας στη χώρα.
Αρχικά, προβλέπεται η δημιουργία Γκούλαγκ, με τους κρατούμενους να εργάζονται παράλληλα με την έκτιση της ποινής τους. Τέτοιες φυλακές υπάρχουν ήδη στη Ρωσία, ωστόσο μικρό μέρος των φυλακισμένων εργάζεται.
Σύμφωνα με το ένα νομοσχέδιο όμως, «με την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (σ.σ. εισβολή στην Ουκρανία), ο αριθμός των υπόπτων και όσων κατηγορούνται για προδοσία, εμπιστευτική συνεργασία με ξένο κράτος, διεθνή ή ξένο οργανισμό και κατασκοπεία έχει αυξηθεί σημαντικά… Προβλέπεται σημαντική αύξηση της καταστολής τέτοιων στοιχείων και χρειάζονται οι αναγκαίες υποδομές που δεν υπάρχουν».
Έπειτα, ο Πούτιν αναδιαμορφώνει πλήρως την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), παρέχοντας εξουσίες που ουσιαστικά τη μετατρέπουν στην περιβόητη NKVD που μεσουράνησε επί Στάλιν.

Το CEPA έγραψε πως η FSB δεν στερείται νομικών εξουσιών, αλλά επίσημα δεν μπορεί να ενεργεί πάντα αυτοβούλως, αντιθέτως χρειάζονται διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Επιπλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται η έγκριση του Πούτιν ή κάποιου άλλου ανώτερου αξιωματούχου για να ενεργήσει.
Το Κέντρο Ανάλυσης Ευρωπαϊκής Πολιτικής έγραψε ότι ο Ρώσος πρόεδρος επιχειρεί να λύσει τα χέρια της υπηρεσίας που φροντίζει την εξουσία του και είχε περιορίσει για να γίνει αρεστός στη Δύση και ιδιαίτερα στην Ευρώπη.
Η ιστορία της FSB
Η FSB ιδρύθηκε ως διάδοχος της KGB μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, αλλά ήταν κυρίως επιφορτισμένη με την εσωτερική καταστολή, λόγω των πολιτικών αλλαγών. Για αυτό τον λόγο, περιορίστηκαν οι εξουσίες της. Π.χ. Αφαιρέθηκαν από τη δικαιοδοσία της διάφορες φυλακές, όπως το Λέφορτοβο, η παλιά τσαρική στρατιωτική φυλακή στην ανατολική Μόσχα και εντάχθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Όταν ανέλαβε ο Γέλτσιν προσπάθησε να αποδυναμώσει κι άλλο τη FSB, αφαιρώντας και τις ανακριτικές εξουσίες της.
Το ίδιο φαινόταν να πράττει και ο Πούτιν από το 2000 κι έπειτα, όπως με νόμο που προσωπικό της FSB έπαιρνε απόσπαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, οπότε θεωρητικά γινόντουσαν τυπικοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Η πραγματικότητα όμως, ήταν τελείως διαφορετική. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας συνέχισε να γιγαντώνεται, αλλά ανεπίσημα. Επιπλέον, μεγάλο μέρος του προσωπικού της εμφανιζόταν ως υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και μυστικοί αστυνομικοί. Για τον τελευταίο λόγο μπορούσαν να παρακάμπτουν τον νόμο σε μερικές περιπτώσεις, αλλά ποτέ τελείως αποτελεσματικά.
Με τα τρία νέα νομοσχέδια για την ασφάλεια αυτό αλλάζει μόνος. Η FSB μετατρέπεται στη NKVD, καθώς πλέον θα μπορεί να διατηρεί τις δικές της ξεχωριστές υπηρεσίες, πχ να ελέγχει ακόμη και το σιδηροδρομικό δίκτυο, παρακάμπτοντας το υπουργείο Μεταφορών.
Ουσιαστικά, μετατρέπεται σε μια υπερυπηρεσία ασφαλείας, όπου θα έχει δικαίωμα να ελέγχει και να καταδικάζει τους πάντες, με εξαίρεση τον Βλαντιμίρ Πούτιν, επειδή από αυτόν θα δέχεται τις εντολές.