Οι ιστορίες που αφορούν τους χάκερ είναι πάντα απίστευτες και αυτό επιβεβαιώνεται από την περίπτωση ενός παιδιού, το οποίο μόλις σε ηλικία 13 ετών χάκαρε τη Microsoft, ξαναγράφοντας την παγκόσμια κυβερνοασφάλεια.

Ο Dylan (δεν αναφέρεται το επίθετο για λόγους ασφαλείας) σήμερα είναι 17 ετών, αλλά πριν από πέντε χρόνια, πραγματοποίησε τυχαία ένα από τα πιο σημαντικά χακαρίσματα της ζωής του.

Το Interesting Engineering έγραψε ότι ο Dylan άρχισε να ασχολείται από πολύ μικρή ηλικία με τους υπολογιστές, μαθαίνοντας προγραμματισμό με το Scratch μια πλατφόρμα που απευθύνεται σε παιδιά. Μέχρι τα 11 έτη του, ήξερε να διαβάζει HTML και άλλες γλώσσες προγραμματισμού, ενώ ανέλυε τον πηγαίο κώδικα πίσω από εκπαιδευτικές πλατφόρμες, δοκιμάζοντας τους περιορισμούς τους. Παράλληλα, αντιμετώπιζε προβλήματα στο δημοτικό, με τη διεύθυνση να τον τιμωρεί πολλές φορές παρά το νεαρό της ηλικίας του, επειδή παραβίαζε τα συστήματα ασφαλείας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σχολείο που φοιτούσε ο Dylan χρησιμοποιούσε το Microsoft Teams για να επικοινωνούν οι μαθητές μεταξύ τους. Όταν επιβλήθηκε η καραντίνα για τον κορονοϊό, το σχολείο έκλεισε και ταυτόχρονα σταμάτησε η πρόσβαση στην εφαρμογή που χρησιμοποιούσαν.

Το παιδί χακάροντας το Outlook της Microsoft κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς και οι μαθητές συνέχισαν την επικοινωνία. Λίγο καιρό αργότερα, το σχολείο κατάργησε το Microsoft Teams όμως, γιατί δεν είχε δώσει άδεια στα παιδιά για να το λειτουργούν από τη στιγμή που υπήρχε lockdown.

Τότε, ο Dylan χάκαρε τη Microsoft για να μιλάει με τους φίλους τους. Ωστόσο, στη συνέχεια ενημέρωσε την εταιρεία για τις ευπάθειες που εντόπισε στα συστήματά της.

Ο κολοσσός της τεχνολογίας δεν τιμώρησε τον πιτσιρικά. Αντιθέτως, τον ενέταξε στην ομάδα της και για την ακρίβεια στο πρόγραμμα bug bounty που προσελκύει τους πιο εξειδικευμένους μηχανικούς στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.

Με αυτό τον τρόπο ο Dylan έγινε ο πρώτος ανήλικος που συμμετείχε στο παραπάνω πρόγραμμα που μέχρι τότε απευθυνόταν μόνο σε ενηλίκους. Έκτοτε, η Microsoft επιτρέπει σε παιδιά και εφήβους να δηλώνουν συμμετοχή, ενώ έγραψε ξανά τα παγκόσμια συστήματα κυβερνοασφάλειας.

Τα κατορθώματα του ανηλίκου δεν σταματούν εδώ όμως. Από όταν εντάχθηκε στη Microsoft έως και σήμερα έχει συμπληρώσει δεκάδες εκθέσεις με κενά ασφαλείας που έχει εντοπίσει, αφήνοντας άναυδους βετεράνους ειδικούς.

Πλέον, είναι ένας από τους πολυτιμότερους συνεργάτες της, με την εταιρεία να σημειώνει ότι «όλα ξεκίνησαν από ένα παιδί που ήθελε να βοηθήσει τους συμμαθητές του να μην αποκοπούν από τον ψηφιακό κόσμο. Δεν παραβίασε κανένα κανόνα, αντιθέτως τούς ενίσχυσε».