Εκτεταμένο μπλακ άουτ έπληξε σήμερα το πρωί την Τσεχία, προκαλώντας σοβαρές επιπτώσεις στην Πράγα αλλά και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας.

Η τσεχική αστυνομία ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν κυβερνοεπίθεση ή τρομοκρατική ενέργεια ως αιτία της διακοπής ρεύματος.

Η λειτουργία του μετρό διακόπηκε, δεκάδες πολίτες εγκλωβίστηκαν σε ασανσέρ, ενώ μέσα μαζικής μεταφοράς και σιδηροδρομικές γραμμές σταμάτησαν να λειτουργούν, σύμφωνα με το Daily Express.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής στην Πράγα, Μίροσλαβ Ρεζάτς, δήλωσε πως «δεκάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν σε ανελκυστήρες σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας, ενώ αναστάτωση προκλήθηκε και από βλάβες σε ΑΤΜ, με αποτέλεσμα προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές».

Σε επίσημη δήλωσή του, ο υπουργός Μεταφορών της Τσεχικής Δημοκρατίας, Μάρτιν Κούπκα, ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή έχουμε διακοπές ρεύματος στις περιοχές Πράγα, Κεντρική Βοημία, Ούστι ναντ Λάμπεμ, Χράντετς Κράλοβε και Λίμπερετς».

«Τα τρένα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς που εξαρτώνται από την ηλεκτρική ενέργεια έχουν σταματήσει σε πολλές γραμμές. Ζητάμε από όλους τους επιβάτες κατανόηση και υπομονή. Οι μηχανικοί εργάζονται για την αποκατάσταση της κατάστασης το συντομότερο δυνατό», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι το αεροδρόμιο της Πράγας λειτουργεί κανονικά, ενώ οι σήραγγες των αυτοκινητοδρόμων παραμένουν ανοιχτές.

Από την πλευρά της, η κρατική εταιρεία ενέργειας ČEPS διαχειρίστρια του συστήματος μεταφοράς, με ανάρτησή της στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ανακοίνωσε: «Αυτή τη στιγμή μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι σημειώθηκε βλάβη στη γραμμή V411, με αποτέλεσμα να απομονωθεί το ηλεκτρικό δίκτυο και να λειτουργεί αυτόνομα σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής Τσεχίας».

Η ČEPS σημείωσε ότι οι περισσότεροι υποσταθμοί του συστήματος μεταφοράς επηρεάστηκαν, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό ακόμη αν πρόκειται για τεχνική βλάβη ή για κυβερνοεπίθεση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις κακόβουλης ενέργειας.

Ο Τσέχος υπουργός Εσωτερικών, Βιτ Ρακούσαν, επιβεβαίωσε ότι «ερευνούμε την έκταση της διακοπής και τις επιπλοκές που προκάλεσε».

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης παραμένουν σε επιφυλακή, ενώ οι ενεργειακές αρχές δίνουν προτεραιότητα στην επανηλεκτροδότηση βασικών υποδομών.