Η Ουκρανία κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι «ταπείνωσε δημοσίως» τον Ντόναλντ Τραμπ μετά την καταστροφική επίθεση που εξαπέλυσε η Ρωσία με αριθμό ρεκόρ μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων εναντίον του Κιέβου, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε την επτάωρη επιδρομή ως «σκόπιμη τρομοκρατική ενέργεια», η οποία «ακολούθησε αμέσως μετά το τηλεφώνημα μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας». Ήταν μια από τις πιο σοβαρές επιθέσεις ολόκληρου του πολέμου και μια «ξεκάθαρη ένδειξη του πώς η Μόσχα ερμηνεύει τη διπλωματία», πρόσθεσε, σύμφωνα με τον Guardian.
Στη διαρκή και συντονισμένη νυχτερινή επίθεση συμμετείχαν περισσότερα από 550 ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικοί πύραυλοι σε αριθμούς ρεκόρ. Οικογένειες στο Κίεβο πέρασαν τη νύχτα σε σταθμούς του μετρό και κοιμήθηκαν στις πλατφόρμες, καθώς και σε υπόγεια και γκαράζ.
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ακούγονταν να κάνουν κύκλους στον ουρανό πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με έναν χαρακτηριστικό βόμβο, ενώ σημειώθηκαν πολυάριθμοι κρότοι και εκρήξεις, όπως και πυρά πολυβόλων, καθώς οι ουκρανικές μονάδες αεράμυνας προσπαθούσαν να καταρρίψουν τους πυραύλους.
Η αεροπορική επιδρομή έληξε στις 9 το πρωί (τοπική ώρα). Ένα πυκνό πέπλο ασφυκτικού μαύρου καπνού κρεμόταν πάνω από την πόλη και οι κάτοικοι κλήθηκαν να κρατήσουν τα παράθυρά τους κλειστά λόγω των πολυάριθμων πυρκαγιών. Σύμφωνα με αξιωματούχους, τουλάχιστον 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 14 εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι εκρήξεις προκάλεσαν ζημιές σε πολυκατοικίες, αυτοκίνητα και αποθήκες.
Υπήρξε επίσης αναστάτωση στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Οι επιβάτες που έφτασαν στον κεντρικό σταθμό του Κιέβου το βράδυ της Πέμπτης έπρεπε να βγουν από υπόγειες σήραγγες, καθώς η κύρια αίθουσα ήταν κλειστή και πολλά δρομολόγια την Παρασκευή καθυστέρησαν.
Μιλώντας μετά τη συνομιλία του με τον Πούτιν την Πέμπτη, ο Τραμπ δήλωσε ότι συζήτησαν τον πόλεμο «σε μια αρκετά μακρά τηλεφωνική επικοινωνία». Είπε όμως ότι δεν υπήρξε καμία κίνηση προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός, καθώς ο Πούτιν φέρεται να επιμένει στη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας. «Δεν είμαι χαρούμενος γι’ αυτό. Όχι, δεν σημείωσα καμία απολύτως πρόοδο μαζί του σήμερα», δήλωσε ο Τραμπ.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει φροντίσει να μην επικρίνει ευθέως τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Θέλει όμως η Ουάσινγκτον και άλλοι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στη Μόσχα για να σταματήσει τον πόλεμο και τις αεροπορικές επιθέσεις της εναντίον αμάχων.
Aνώτερος Ουκρανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η στρατηγική του Τραμπ να κατευνάσει τον Πούτιν δεν λειτουργεί. Ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, δήλωσε ότι κάθε τηλεφώνημα με τον Πούτιν «αναπόφευκτα οδηγεί σε μαζικούς βομβαρδισμούς του Κιέβου – με τεράστιες καταστροφές».
Ο Πούτιν αντιμετώπιζε αυτές τις συνομιλίες ως «μια ευκαιρία να ταπεινώσει δημόσια τη φήμη της άλλης πλευράς». Ήταν ένας «τρόπος για να επιδείξει την απεριόριστη διάθεση του [Πούτιν] και την προθυμία του να σκοτώνει όλο και πιο θρασύτατα», ανέφερε ο Ποντόλιακ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η επίθεση ήταν η τελευταία σε μια σειρά ρωσικών αεροπορικών επιδρομών στο Κίεβο που έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες και περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις του πολέμου στην πόλη των 3 εκατομμυρίων κατοίκων.