Νέα τροπή παίρνει το μυστήριο της ύπαρξης νερού στον πλανήτη Άρη ύστερα από μια πρόσφατη ανακάλυψη ενός ρομπότ της NASA. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα υποδεικνύει ότι, αν και κατά διαστήματα υπήρχαν ποτάμια με τρεχούμενο νερό, ο πλανήτης ήταν καταδικασμένος να είναι… μια έρημος.

Σύμφωνα με το AFP, η επιφάνεια του πλανήτη είναι «σκαλισμένη» από αρχαία ποτάμια και λίμνες, αποδεικνύοντας ότι κάποτε υπήρχε ροή νερού στον γείτονά μας. Νωρίτερα φέτος, το ρομπότ Curiosity της NASA ανακάλυψε πετρώματα πλούσια σε ανθρακικά ορυκτά, ενώ μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature μοντελοποίησε πώς η ύπαρξη αυτών των πετρωμάτων μπορεί να αλλάξει την κατανόησή μας για το παρελθόν του Άρη.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Edwin Kite, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και μέλος της ομάδας του Curiosity, ανέφερε ότι φαίνεται πως υπήρχαν «στιγμές κατοικήσιμότητας σε ορισμένες εποχές και μέρη» στον Άρη, αλλά αυτές οι «οάσεις» ήταν η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.

Στη Γη, το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα ζεσταίνει τον πλανήτη και «παγιδεύεται» σε πετρώματα, ενώ οι ηφαιστειακές εκρήξεις το απελευθερώνουν πίσω στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας έναν ισορροπημένο κλιματικό κύκλο που υποστηρίζει τη συνεχή ροή νερού. Ωστόσο, στον Άρη παρατηρείται ένας πολύ πιο ασθενής ρυθμός ηφαιστειακής εκπομπής αερίων, γεγονός που ανατρέπει αυτήν την ισορροπία, καθιστώντας τον πολύ πιο κρύο και λιγότερο φιλόξενο.

Η μελέτη αναφέρει πως τις σύντομες περιόδους όπου υπήρχε τρεχούμενο νερό στον Άρη ακολούθησαν 100 εκατομμύρια χρόνια άνυδρης ερήμου. Πρόκειται για μια περίοδο που, σύμφωνα με την έρευνα, ήταν υπερβολικά μεγάλη για να επιβιώσει οτιδήποτε. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να υπάρχουν θύλακες υγρού νερού στα έγκατα του πλανήτη που ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί.

Το ρομπότ Perseverance, που προσγειώθηκε σε ένα αρχαίο δέλτα το 2021, βρήκε επίσης ενδείξεις ανθρακικών πετρωμάτων στα όρια μιας ξεραμένης λίμνης. Οι επιστήμονες τώρα ελπίζουν να βρουν περισσότερα στοιχεία.

Πάντως, καθοριστική για την πρόοδο της μελέτης θα ήταν η επιστροφή δειγμάτων από πετρώματα του Άρη στη Γη, κάτι για το οποίο ανταγωνίζονται οι ΗΠΑ και η Κίνα.