Μετά τις προσπάθειες του Τραμπ για κατευνασμό της Κίνας, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που ανακοίνωσε, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται να σπάσουν το μονοπώλιο του Πεκίνου σε σπάνιες γαίες.

Ο Μάρκο Ρούμπιο συναντήθηκε με τους ομολόγους του από Ινδία, Ιαπωνία και Αυστραλία, όπου συμφώνησαν στη δημιουργία της Quad Critical Minerals για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κινέζικη κυριαρχία σε αυτά τα ορυκτά.

Το Interesting Engineering έγραψε ότι οι σπάνιες γαίες που κυριαρχεί η Κίνα είναι απαραίτητες σε ηλεκτρικά οχήματα, ημιαγωγούς και μπαταρίες. Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι υπουργοί των τεσσάρων κρατών, δεν κατονόμασαν το Πεκίνο, αλλά σημείωσαν πως η πρωτοβουλία τους «αποσκοπεί στη συνεργασία για τη διασφάλιση και τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού».

Στόχος είναι να μειώσουν την εξάρτηση που έχουν από την Κίνα, καθώς η χώρα παραγάγει παγκοσμίως το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων ορυκτών.

«Προσωπικά έχω επικεντρωθεί πολύ στη διαφοροποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού και ήθελα πραγματική πρόοδο», είπε ο Ρούμπιο από την Ουάσινγκτον.

«Η εξάρτηση από οποιαδήποτε χώρα για την επεξεργασία κρίσιμων ορυκτών και την παραγωγή παράγωγων προϊόντων εκθέτει τις βιομηχανίες μας σε οικονομικό εξαναγκασμό, χειραγώγηση των τιμών και διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού», είπε στη συνέχεια.

Χωρίς να διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας, οι ειδικοί θεωρούν ότι συμφωνήθηκε μεγαλύτερη συνεργασία στο τομέα των σπάνιων γαιών, όπως και να λαμβάνουν από άλλα μέρη που δεν συνεργάζονται με την Κίνα. Π.χ. η Ουκρανία θα μπορούσε να εξυπηρετεί για αυτό τον σκοπό όταν σταματήσει ο πόλεμος, καθώς το Κίεβο παραχώρησε στον ορυκτό του πλούτο στις ΗΠΑ, με αντάλλαγμα στρατιωτική βοήθεια.

Εκτός από τις οικονομικές ανησυχίες, οι υπουργοί ΗΠΑ, Ινδίας, Ιαπωνίας και Αυστραλίας εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για την αύξηση των εντάσεων στην Ασία. Χωρίς να αναφέρουν πάλι την Κίνα, δήλωσαν ότι έχουν «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με επικίνδυνες και προκλητικές ενέργειες» στη Νότια και Ανατολική Σινική Θάλασσα που «απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Επιπλέον, σχολίασαν τις συνεχιζόμενες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, αλλά δεν έκαναν καμία αναφορά σε Ουκρανία και Μεσανατολικό.

Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό μπορεί να μην είναι τυχαίο. Η Ινδία συνεχίζει να διατηρεί τις μακροχρόνιες σχέσεις της με τη Ρωσία παρά την εισβολή της στην Ουκρανία. Ακόμη, η Ιαπωνία διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν.

Αν τα συγκεκριμένα δύο κράτη διατηρήσουν ή και αναπτύξουν τις σχέσεις τους με Μόσχα και Τεχεράνη, θα μπορούσε να απειληθεί το εγχείρημα των ΗΠΑ, καθώς Ρωσία και Ιράν συνεργάζονται με την Κίνα. Άρα, το Πεκίνο έστω και με πλάγιο τρόπο θα μπορούσε να βγει κερδισμένο.