Ο Στίβεν Χόκινγκ, ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες της εποχής μας, όταν ρωτήθηκε αν πίστευε στον Θεό, έδωσε μια ξεκάθαρη και απλή απάντηση που βασιζόταν στη λογική και τους νόμους της φυσικής.

Στο βιβλίο του «Σύντομες Απαντήσεις στα Μεγάλα Ερωτήματα», ο Χόκινγκ έγραψε: «Για αιώνες, άνθρωποι με αναπηρία θεωρούνταν καταραμένοι από τον Θεό. Ίσως να ενοχλώ κάποιον “εκεί πάνω”, αλλά προτιμώ να πιστεύω ότι όλα εξηγούνται από τους νόμους της φύσης».

«Αν πιστεύεις στην επιστήμη, τότε δέχεσαι ότι υπάρχουν σταθεροί φυσικοί νόμοι. Αν θες, μπορείς να πεις πως αυτοί είναι το έργο του Θεού – αλλά αυτό είναι ένας ορισμός του Θεού, όχι απόδειξη της ύπαρξής του».

Τι πίστευε για τον Θεό και τη μετά θάνατον ζωή;

Σύμφωνα με τον Χόκινγκ, η απλούστερη εξήγηση είναι ότι δεν υπάρχει Θεός. Δεν πίστευε ότι κάποια ανώτερη δύναμη δημιούργησε το σύμπαν ή καθοδηγεί τη μοίρα μας. «Αυτό με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ούτε Παράδεισος, ούτε ζωή μετά τον θάνατο. Έχουμε μόνο αυτή τη μία ζωή για να εκτιμήσουμε το μεγαλείο του σύμπαντος – και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό».

Σε συνέντευξή του στον Guardian, είχε πει χαρακτηριστικά: «Ο εγκέφαλος είναι σαν υπολογιστής. Όταν σταματήσει να λειτουργεί, δεν υπάρχει τίποτα παραπέρα. Ο Παράδεισος είναι ένα παραμύθι για ανθρώπους που φοβούνται το σκοτάδι».

Παρά την άθεη κοσμοθεωρία του, ο Χόκινγκ δεν ήταν απαισιόδοξος. Έβλεπε νόημα στην ανθρώπινη περιέργεια και στη δυνατότητα να κατανοήσουμε τον κόσμο: «Να κοιτάτε τα αστέρια και όχι τα πόδια σας. Να είστε περίεργοι και να μην τα παρατάτε, όσο δύσκολη κι αν φαίνεται η ζωή. Πάντα υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε και να πετύχετε».