«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε την απειλή κατά της ζωής διπλωματών η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάγια Κάλας, μετά τους πυροβολισμούς μελών του ισραηλινού στρατού κατά αντιπροσωπείας στη Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σε ένα περιστατικό που έρχεται εν μέσω γενικευμένου εκνευρισμού της διεθνούς κοινότητας και πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τον φονικό αποκλεισμό της Γάζας.
Η Κάγια Κάλας απαίτησε μάλιστα από το Ισραήλ να «διερευνήσει αυτό το περιστατικό και να καταστήσει υπόλογους τους υπεύθυνους» μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.
Διευκρινήσεις από την ισραηλινή κυβέρνηση απαίτησε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος σημείωσε πως «απαιτούμε άμεση διευκρίνιση από την ισραηλινή κυβέρνηση για το τι συνέβη. Οι απειλές κατά διπλωματών είναι απαράδεκτες». Ο ίδιος κάλεσε τον πρέσβη του Ισραήλ στη Ρώμη για εξηγήσεις.
Σε αντίστοιχη ενέργεια θα προβεί και το γαλλικό υπουργείο που χαρακτήρισε «απαράδεκτα τα πυρά» των ισραηλινών στρατιωτών. «Μια ομάδα που επισκεπτόταν την Τζενίν, στην οποία συμμετείχε και ένας διπλωμάτης μας, δέχτηκε πυρά από Ισραηλινούς στρατιώτες. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο πρεσβευτής του Ισραήλ θα κληθεί για εξηγήσεις. Στηρίζουμε πλήρως τους εκπροσώπους μας επί του πεδίου και το αξιοσημείωτο έργο τους, υπό δύσκολες συνθήκες» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό στην πλατφόρμα Χ.
«Στην ομάδα των διπλωματών συμμετείχε ένας Ισπανός, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του. Είμαστε σε επαφή με άλλες εμπλεκόμενες χώρες για να δώσουμε μια κοινή απάντηση σε ό,τι συνέβη, το οποίο καταδικάζουμε έντονα», ανέφερε το ισπανικό ΥΠΕΞ σε σύντομη ανακοίνωση που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο και συμπλήρωσε «Το υπουργείο διερευνά όλα όσα συνέβησαν».
«Πειστικές εξηγήσεις» απαίτησε και ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, σημειώνοντας πως τα προειδοποιητικά ισραηλινά πυρά στόχευσαν περίπου «20 διπλωμάτες», ενώ για τον Βέλγο που συμμετείχε στην αποστολή σημείωσε: «Είναι καλά, ευτυχώς».
Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού που εξέφραζε τη «λύπη του για την ταλαιπωρία που προκλήθηκε», αντέδρασε δυτικός αξιωματούχος που συμμετείχε στην αποστολή λέγοντας πως «δεν πρόκειται για κάποια ταλαιπωρία, αλλά για σοβαρό περιστατικό στο οποίο θα αντιδράσουμε».
Τι λέει ο ισραηλινός στρατός
«Η αντιπροσωπεία παρέκκλινε από την εγκεκριμένη διαδρομή και εισήλθε σε μια περιοχή όπου δεν είχε εξουσιοδότηση να βρίσκεται», υποστήριξε ο ισραηλινός στρατός στην ανακοίνωσή του. «Ισραηλινοί στρατιώτες που επιχειρούσαν στην περιοχή έριξαν προειδοποιητικά πυρά για να τους κρατήσουν μακριά».
Κοινή δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Νωρίτερα, την άρση του αποκλεισμού της Γάζας απαίτησαν από το Ισραήλ οι ευρωπαϊκές χώρες που μετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε κοινή τους δήλωση. Μεταξύ των χωρών αυτών και η Ελλάδα.
«Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί ποτέ να χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο ή στρατιωτική τακτική» τονίζουν Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία και Σλοβενία στη δήλωση που έκανε γνωστή η μόνιμη αντιπρόσωπος της Βρετανίας στον ΟΗΕ. Οι πέντε χώρες ζητούν από το Ισραήλ άρση του αποκλεισμού και πλήρη πρόσβαση του ΟΗΕ και των ανθρωπιστικών οργανώσεων για να σωθούν ζωές.