Οι συνεχώς αυξανόμενοι αριθμοί των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας και οι φωνές για τις συνθήκες λιμού που έχει δημιουργήσει το ισραηλινό κράτος στα παλαιστινιακά εδάφη δημιουργούν πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να αποδεχτεί μια νέα εκεχειρία με τη Χαμάς και να σταματήσει τον οδυνηρό αποκλεισμό του θύλακα που απαγορεύει ακόμα και σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να μπουν στην περιοχή. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί από ισραηλινά πυρά έφτασαν τους 87.
Ο ισραηλινός στρατός την τελευταία εβδομάδα έχει εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα υπό τον τίτλο «Άρματα του Γεδεών» κατά την οποία έχουν σκοτωθεί εκατοντάδες Παλαιστίνιοι μεταξύ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά, με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιμένει ότι πρόκειται για ενέργειες «αυτοάμυνας» που στόχο έχουν την καταστροφή της Χαμάς και την επιστροφή των 58 ομήρων που παραμένουν στα χέρια της παλαιστινιακής όργάνωσης. Το Ισραήλ επιμένει ακόμα ότι η Χαμάς που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ευθύνεται για όλους τους θανάτους στη Γάζα καθώς όπως λένε «επιχειρούν με την κάλυψη πολιτικών υποδομών».
Τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου αποφάσισε μετά από ένα δεκαπενθήμερο να επιτρέψει σε λίγα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να εισέλθουν στη Γάζα. Όπως ανέφερε ο ίδιος πιέζεται να «χαλαρώσει» τον αποκλεισμό από συμμάχους οι οποίοι δεν πρόκειται να ανεχτούν «εικόνες μαζικού λιμού». Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από την περιοχή, σχεδόν 100 φορτηγά με τρόφιμα και αναλώσιμα μπόρεσαν να περάσουν τα σύνορα την Τρίτη. Όπως τόνισε όμως ο ΟΗΕ, τα λίγα φορτηγά μοιάζουν με σταγόνα στον ωκεανό δεδομένης της μεγάλης και άμεσης ανάγκης για τρόφιμα στη Γάζα, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί σχεδόν 2 εκατομμύρια πολίτες.
Χιλιάδες φορτηγά με τρόφιμα σχηματίζουν ουρά στα σύνορα της Γάζας, περιμένοντας να περάσουν. Τρόφιμα, φρέσκο νερό και φάρμακα δεν έχουν περάσει στα παλαιστινιακά εδάφη εδώ και σχεδόν 80 ημέρες, όσο δηλαδή διαρκεί ο ισραηλινός αποκλεισμός.
«Έχουμε σχεδόν 14.000 παιδιά που αντιμετωπίζουν σοβαρό οξύτατο υποσιτισμό» ανέφερε σε δηλώσεις του στο CBS το βράδυ της Δευτέρας, εξηγώντας ουσιαστικά ότι τα εν λόγω παιδιά θα μπορούσαν να πεθάνουν άμεσα αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση. «Απλά περιμένουμε πότε θα ξεκινήσει ο λιμός. Όμως όταν ο λιμός θα είναι εκεί, θα είναι πια πολύ αργά. Αυτή θα είναι μια τεράστια αποτυχία της διεθνούς κοινότητας».
Μέχρι την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας, το Ισραήλ υποστήριζε σθεναρά πως δεν υπάρχει έλλειψη τροφίμων στη Γάζα. Αλλά για πρώτη φορά, σε μήνυμά του στα social media τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου αναγνώρισε πως η Γάζα βρίσκεται πλέον κοντά σε επισιτιστική κρίση.
«Οι καλύτεροί μας φίλοι σε όλο τον κόσμο, γερουσιαστές που γνωρίζω πως είναι ενθουσιώδεις υποστηρικτές του Ισραήλ, τους οποίους γνωρίζω για χρόνια, ήρθαν και μου είπαν ότι «δίνουμε όλη μας την υποστήριξη στην τελική νίκη του Ισραήλ, όπλα και υποστήριξη για την καταστροφή της Χαμάς, στήριξη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που δεν μπορούμε να ανεχτούμε και είναι οι εικόνες μαζικού λιμού».
Είναι ακριβώς αυτή η πίεση, οδήγησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, να επιτρέψει την πρόσβαση σε λίγα φορτηγά. Όπως χαρακτηριστικά μάλιστα αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, «ο Νετανιάχου δεν το κάνει από συμπόνοια, αλλά για να μπορέσει να συνεχίσει τον πόλεμο». Ο Αντουάν Ρενάρ, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, ανέφερε ότι ο αποκλεισμός της Γάζας «πρέπει να σταματήσει. Οι πολίτες δεν μπορούν να παραμένουν παγιδευμένοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος, στην πραγματικότητα, να θεωρούνται υπεύθυνοι για κάτι στο οποίο δεν έχουν πάρουν μέρος». Από την πλευρά του ο Νετανιάχου δεν μίλησε συγκεκριμένα σχετικά με τα κράτη που τον πιέζουν να υιοθετήσει ηπιότερη στάση και αν σίγουρα η αναφορά του αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.
Τη Δευτέρα μάλιστα οι ηγέτες Μεγάλης Βρετανίας, Γαλλίας και Καναδά αποκάλεσαν «αφόρητο» το επίπεδο ανθρώπινου πόνου στη Γάζα και απείλησαν να λάβουν μέτρα.
«Η άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να επιστρέψει βασική ανθρωπιστική βοήθεια σε άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη και ρισκάρει να παραβεί τον Διεθνή Ανθρωπιστικό Νόμο» σημείωναν οι τρεις χώρες σε κοινή τους δήλωση. «Στεκόμαστε απέναντι στην επέκταση των εποικισμών στη Δυτική όχθη. Δεν θα διστάσουμε να αναλάβουμε δράση, ακόμα και να επιβάλλουμε κυρώσεις».
Ο Νετανιάχου απάντησε στις απειλές των τριών, κλιμακώνοντας τη ρητορική του λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το να ζητά κανείς από το Ισραήλ να τερματίσει έναν αμυντικό πόλεμο για την επιβίωσή του πριν οι τρομοκράτες της Χαμάς που βρίσκονται στα σύνορά του καταστραφούν και απαιτώντας παλαιστινιακό κράτος, οι ηγέτες του Λονδίνου, της Οτάβα και του Παρισιού προσφέρουν κάλυψη στην γενοκτονική επίθεση κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου προκαλώντας και άλλες τέτοιες θηριωδίες».
«Ο πόλεμος μπορεί να λήξει αύριο, αν οι εναπομείναντες όμηροι απελευθερωθούν, η Χαμάς παραδώσει τα όπλα της, οι φονιάδες ηγέτες τους εξοριστούν και η Γάζα αποστρατιωτικοποιηθεί» υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. »Κανένα έθνος δεν θα δεχόταν κάτι λιγότερο και το Ισραήλ επίσης. Πρόκειται για έναν πόλεμο του πολιτισμού εναντίον της βαρβαρότητας. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τον εαυτό του με κάθε μέσο μέχρι να επιτευχθεί η τελική νίκη».
Το Ισραήλ έχει κλιμακώσει τις πολεμικές του επιχειρήσεις, προκαλώντας 600 νεκρούς μόνο την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.