Στις 15 Μαΐου 1536, στο Λονδίνο, διαδραματίστηκε ένα από τα πιο δραματικά και σκοτεινά κεφάλαια της αγγλικής ιστορίας, με πρωταγωνίστρια την Άννα Μπολέυν, δεύτερη σύζυγο του Ερρίκου Η΄ και μητέρα της μελλοντικής βασίλισσας Ελισάβετ Α΄. Η Άννα, μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα και ισχυρή επιρροή στην αυλή, βρέθηκε κατηγορούμενη για προδοσία, μοιχεία και αιμομιξία, σε μια δίκη που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως παρωδία, ενορχηστρωμένη από τον ίδιο τον βασιλιά και τα πονηρά του σχέδια.
Η πτώση της Άννας ήταν ραγδαία. Μετά από δύο αποβολές και την αδυναμία της να χαρίσει στον Ερρίκο τον πολυπόθητο διάδοχο, η θέση της έγινε επισφαλής. Στις 2 Μαΐου 1536 συνελήφθη και φυλακίστηκε στον Πύργο του Λονδίνου. Η δίκη της ενώπιον σώματος ευγενών ήταν σύντομη και η ετυμηγορία προδιαγεγραμμένη: ομόφωνα ένοχη και καταδίκη σε θάνατο διά αποκεφαλισμού.
Η ίδια η Άννα, μέχρι το τέλος, διατήρησε την ψυχραιμία και τη χάρη της. Αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες με ηρεμία και αξιοπρέπεια, ενώ λίγο πριν την εκτέλεσή της, φέρεται να είπε με ειρωνικό χιούμορ: «Έχω πολύ λεπτό λαιμό». Στις 19 Μαΐου 1536, η Άννα Μπολέυν αποκεφαλίστηκε, ενώ ο Ερρίκος Η΄ αρραβωνιάστηκε την Τζέιν Σέιμουρ μόλις μία μέρα αργότερα και την παντρεύτηκε δέκα ημέρες μετά.
Η πτώση της Άννας Μπολέυν και η θρησκευτική μεταρρύθμιση που ακολούθησε, επηρέασαν βαθιά τις σχέσεις της Αγγλίας με την καθολική Ευρώπη, αλλά και με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία εκείνη την περίοδο βρισκόταν στο απόγειό της.
Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο
392: Ο Θεοδόσιος Α’ ο Μέγας γίνεται μοναδικός αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ενοποιώντας για τελευταία φορά τη διοίκηση της Ανατολής και της Δύσης. Η άνοδός του σηματοδοτεί μια αποφασιστική στροφή προς τον χριστιανισμό, καθώς επί των ημερών του καθιερώνεται ως επίσημη θρησκεία του κράτους, με αυστηρά μέτρα κατά των παγανιστικών λατρειών.

1252: Ο Πάπας Ιννοκέντιος Δ’ εκδίδει τη βούλα Ad extirpanda, με την οποία νομιμοποιεί τη χρήση βασανιστηρίων από την Ιερά Εξέταση για την απόσπαση ομολογιών από αιρετικούς. Το κείμενο όριζε συγκεκριμένους περιορισμούς στη χρήση βασανιστηρίων, αλλά άνοιξε τον δρόμο για τη συστηματική καταστολή θρησκευτικών αποκλίσεων στη μεσαιωνική Ευρώπη.
1536: Η βασίλισσα της Αγγλίας, Άννα Μπολέυν, δικάζεται στο Λονδίνο με τις βαρύτατες κατηγορίες της προδοσίας, της μοιχείας και της αιμομιξίας. Καταδικάζεται σε θάνατο από ειδικό σώμα ενόρκων, σε μια δίκη-παρωδία που ενορχηστρώθηκε από τον Ερρίκο Η΄ για να την απομακρύνει και να παντρευτεί την Τζέιν Σέιμουρ.
1618: Ο Γιόχαν Κέπλερ διατυπώνει τον τρίτο νόμο της πλανητικής κίνησης, σύμφωνα με τον οποίο ο λόγος του κύβου της μέσης απόστασης ενός πλανήτη από τον Ήλιο προς το τετράγωνο της περιόδου περιστροφής του παραμένει σταθερός για όλους τους πλανήτες. Ο νόμος αυτός ενοποίησε την αστρονομική περιγραφή του ηλιακού συστήματος και άνοιξε τον δρόμο για τον Νεύτωνα και τη θεωρία της παγκόσμιας βαρύτητας.
1793: Ο Ντιέγκο Μαρίν Αγκιλέρα, ένας Ισπανός εφευρέτης και σιδηρουργός, επιχειρεί μία από τις πρώτες επανδρωμένες πτήσεις με αυτοσχέδιο ανεμόπτερο από λόφο κοντά στο Μπούργκος. Κατάφερε να πετάξει περίπου 400 μέτρα πριν το αερόπτερο συντριβεί.
1822: Ο Τουρκικός Στρατός υπό τον Χουρσίτ πασά εκστρατεύει εναντίον των Σουλιωτών. Θα ηττηθεί στις μάχες Ναβαρίκου, Χωνίων και Κιάφας και θα αποσυρθεί.
1891: Ο τραπεζίτης, Φρέντερικ Φίλιπς, και ο γιος του, Χέραρντ Φίλιπς, ιδρύουν στο Αϊντχόφεν τη Philips, κορυφαία εταιρεία σήμερα στον τομέα των ηλεκτρονικών προϊόντων.
1905: Ιδρύεται στη Νεβάδα το Λας Βέγκας, που θα εξελιχθεί σε πρωτεύουσα του τζόγου.

1911: Παραδίδεται στην Ελλάδα το νέο θωρηκτό «Αβέρωφ», ένα πλοίο θρύλος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Μάλιστα, οι επιτυχίες του στο Αιγαίο του χάρισαν αμέσως τον τίτλο «Το τυχερό πλοίο». Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία του Λιβόρνο της Ιταλίας, καθελκύστηκε στις 27 Φεβρουαρίου 1910 και παραδόθηκε στη χώρα μας στις 15 Μαΐου 1911. Κόστισε συνολικά 25.000.000 χρυσές ελληνικές δραχμές, με το 1/3 της τιμής του να καταβάλλεται από τον εθνικό ευεργέτη, Γεώργιο Αβέρωφ, και τα 2/3 το Ελληνικό Δημόσιο με εξωτερικό δανεισμό.
1911: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διατάζει τη διάλυση της Standard Oil, κρίνοντας ότι παραβιάζει τον Νόμο Σέρμαν περί Αντιτράστ. Η εμβληματική απόφαση σηματοδοτεί το τέλος της μονοπωλιακής αυτοκρατορίας του Τζον Ντ. Ροκφέλερ και την αρχή μιας νέας εποχής για τη ρύθμιση των μεγάλων επιχειρήσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες.
1919: Η 1η Ελληνική Μεραρχία με νηοπομπή που συνοδεύεται από ελληνικά και αγγλικά πολεμικά πλοία αποβιβάζεται στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας και την απελευθερώνει. Κατά την αποβίβαση τα τμήματα δέχονται αιφνίδια πυρά από διάφορα κτίρια της τουρκικής συνοικίας, ωστόσο μετά από ημίωρη συμπλοκή επιβάλλεται η τάξη.

1924: Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών μετονομάζεται σε Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος, ύστερα από πρωτοβουλία του γενικού αρχηγού Γεωργίου Καλαφάτη, σε Γενική Συνέλευση των μελών. Το όνομα αυτό θα μείνει στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ήδη από το 1918 είχε καθιερωθεί το τριφύλλι ως έμβλημα και τα χρώματα πράσινο και λευκό, που χαρακτηρίζουν μέχρι σήμερα τον σύλλογο.
1932: Στην Ιαπωνία σημειώνεται απόπειρα πραξικοπήματος από εξτρεμιστές αξιωματικούς του στρατού, που επιχειρούν να ανατρέψουν την πολιτική ηγεσία και να επιβάλουν στρατιωτική διακυβέρνηση. Το πραξικόπημα αποτυγχάνει, αλλά αποκαλύπτει την αυξανόμενη επιρροή του μιλιταρισμού και προαναγγέλλει την πορεία της χώρας προς τον απολυταρχισμό και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1940: Ιδρύεται το πρώτο εστιατόριο McDonald’s στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια από τα αδέλφια Ρίτσαρντ και Μορίς ΜακΝτόναλντ, με έμφαση στο μοντέλο της ταχείας εξυπηρέτησης. Το μικρό αυτό drive-in θα εξελιχθεί με τα χρόνια σε τη μεγαλύτερη αλυσίδα fast food παγκοσμίως, αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν φαγητό.
1941: Βυθίζεται από γερμανική αεροπορική επιδρομή το αντιτορπιλικό «Λέων», στον όρμο στης Σούδας.
1948: Αμέσως μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Ισραήλ, έξι αραβικά κράτη –Αίγυπτος, Λίβανος, Συρία, Ιράκ, Σαουδική Αραβία και Υπεριορδανία– εξαπολύουν συντονισμένη επίθεση, εγκαινιάζοντας τον Πόλεμο των Αραβοϊσραηλινών του 1948. Η σύγκρουση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακρόχρονης και αιματηρής σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
1963: Στο πλαίσιο του προγράμματος Μέρκιουρι, εκτοξεύεται η τελευταία επανδρωμένη αποστολή της NASA με τον αστροναύτη Γκόρντον Κούπερ. Κατά τη διάρκεια της αποστολής, που διήρκεσε πάνω από 34 ώρες, ο Κούπερ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός που παραμένει περισσότερο από μία ημέρα στο διάστημα, ολοκληρώνοντας 22 τροχιές γύρω από τη Γη.

1978: Το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ συνέρχεται στην Αθήνα, στο γήπεδο του «Μίλωνα» της Νέας Σμύρνης. Είναι το πρώτο που γίνεται νόμιμα, ύστερα από 27 χρόνια παρανομίας του κόμματος.
1985: Σε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε ομάδα τρομοκρατών με αστυνομικούς στου Γκύζη, σκοτώνονται ένας τρομοκράτης, ο Χρήστος Τσουτσουβής, και τρεις αστυνομικοί.

1991: Η Εντίθ Κρεσόν διορίζεται πρωθυπουργός της Γαλλίας, η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα. Η θητεία της, αν και σύντομη, θεωρείται ορόσημο για τη γυναικεία παρουσία στην ευρωπαϊκή πολιτική.

2004: Ο Σάκης Ρουβάς κερδίζει την 3η θέση στη Eurovision με το τραγούδι «Shake it», φέρνοντας την Ελλάδα ξανά στην κορυφή του ευρωπαϊκού μουσικού θεσμού. Η απευθείας μετάδοση από τη ΝΕΤ σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης, συγκεντρώνοντας το 86,5% του κοινού – το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ στην ελληνική τηλεόραση μετά την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου.

2008: Η Καλιφόρνια γίνεται η δεύτερη Πολιτεία των ΗΠΑ, μετά τη Μασαχουσέτη το 2004, που νομιμοποιεί τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.
2011: Γεννιέται στην Ισπανία το κίνημα M15 ή «Κίνημα των Αγανακτισμένων», με μαζικές συγκεντρώσεις στις πλατείες, κυρίως στη Μαδρίτη, ενάντια στην ανεργία, τη λιτότητα και τη διαφθορά. Αποτελεί σημείο εκκίνησης για νέες μορφές κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας στην Ευρώπη.
Γεννήσεις

1786 – Δημήτρης Πλαπούτας, έλληνας στρατιωτικός και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, στρατηγός και στενός συνεργάτης του Κολοκοτρώνη, με σημαντική προσφορά στον απελευθερωτικό αγώνα.

1854 – Ιωάννης (Γιάννης) Ψυχάρης, έλληνας συγγραφέας, φιλόλογος και γλωσσολόγος, βασικός εκφραστής του δημοτικισμού, με το έργο του «Το ταξίδι μου» να θεωρείται μανιφέστο της γλωσσικής μεταρρύθμισης στην Ελλάδα.

1953 – Μάνος Ξυδούς, έλληνας τραγουδοποιός, μέλος των Πυξ Λαξ, με ξεχωριστό στιλ και μεγάλη συνεισφορά στη σύγχρονη ελληνική μουσική σκηνή.

1954 – Μιμή Ντενίση, ελληνίδα ηθοποιός, συγγραφέας και θεατρική παραγωγός, γνωστή για τους τηλεοπτικούς και θεατρικούς ρόλους της, καθώς και για τα ιστορικά της θεατρικά έργα.

1956 – Ανδρέας Λοβέρδος, έλληνας πολιτικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας, με μακρά παρουσία στο δημόσιο βίο και θητείες σε υπουργικές θέσεις, κυρίως στους τομείς της Παιδείας και της Υγείας.
Θάνατοι

1886 – Έμιλι Ντίκινσον, αμερικανίδα ποιήτρια, από τις πιο ιδιοσυγκρασιακές και επιδραστικές φωνές της παγκόσμιας λογοτεχνίας, με λιτό αλλά βαθιά υπαρξιακό έργο που αναγνωρίστηκε κυρίως μετά τον θάνατό της.
Εορτολόγιο
Αχίλλιος, Βάρβαρος, Παχώμιος
Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι
Διεθνής Ημέρα Αντιρρησιών Συνείδησης
Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τη Νόσο του Χάντινγκτον
Διεθνής Ημέρα Ενημέρωσης για τις Βλεννοπολυσακχαριδώσεις
Διεθνής Ημέρα Οικογένειας
Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Οζώδη Σκλήρυνση