Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Καμπότζης, το 2010 σκοτώθηκαν τουλάχιστον 286 άνθρωποι και τραυματίστηκαν από νάρκες και βόμβες που δεν είχαν εκραγεί. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το 2009.

Σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας πληροφόρησης για τα Θύματα από τις Νάρκες και τα Εκρηκτικά του Πολέμου που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα, οι 71 εξ αυτών σκοτώθηκαν και οι 215 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις των ναρκών και των βομβών.

Ο Τσιβ Λιμ, αξιωματούχος της κρατικής αυτής υπηρεσίας, δήλωσε πως παρότι ο αριθμός των απωλειών αυξήθηκε, ο αριθμός των συμβάντων αυτού του είδους παρέμεινε σχετικά σταθερός, στα περίπου 150 τα δύο προηγούμενα χρόνια.

«Είχαμε ένα περιστατικό στο οποίο 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από αντιαρματική νάρκη στην επαρχία Παϊλίν και άλλο ένα στην επαρχία Μπαταμπάνγκ με άλλους 15 νεκρούς και τραυματίες», δήλωσε, αναφερόμενος στις δύο βορειοδυτικές επαρχίες οι οποίες γειτνιάζουν με την Ταϊλάνδη.

«Περιμένουμε ότι το 2011 ο αριθμός των θυμάτων θα μειωθεί» πρόσθεσε.

Ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών αντιστρέφει τη μακρόχρονη πτωτική τάση καθώς η περυσινή χρονιά ήταν η χειρότερη από το 2007, όταν η χώρα είχε υποστεί 352 απώλειες.

Σύμφωνα με την υπηρεσία σχεδόν οι μισές από τις απώλειες του 2010 καταγράφηκαν στις τρεις βορειοδυτικές επαρχίες, με το 60% των θυμάτων να είναι άνδρες και το εν πέμπτον να είναι μικρά αγόρια.

Αποναρκοθέτες απέδιδαν τη σταδιακή μείωση κάθε χρόνο στους αριθμούς των θυμάτων στις εκτεταμένες δικές τους προσπάθειες καθώς και στις προσπάθειες επιμόρφωσης του πληθυσμού από την κυβέρνηση και μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνέβαλαν στην αποναρκοθέτηση.

Η Καμπότζη κύρωσε το 1999 τη Συνθήκη της Οτάβας, η οποία απαγορεύει τη χρήση, την παραγωγή, την απόκτηση αποθεμάτων και τις πωλήσεις ή δωρεές ναρκών κατά προσωπικού. Αν και τη Συνθήκη αυτή έχουν κυρώσει πάνω από 150 χώρες, η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι ανάμεσα σε εκείνες που αρνούνται να το κάνουν.

Η Συνθήκη έδινε στις χώρες που την κυρώνουν 10 χρόνια, ως το 2009, να αποκαθάρουν όλες τις νάρκες από τα εδάφη τους. Η Καμπότζη απέτυχε να εκπληρώσει το στόχο αυτό και της δόθηκε 10ετής παράταση αν και θεωρείται απίθανο να τα καταφέρει ακόμα και στο αναθεωρημένο χρόνο-στόχο.

Η Πνομ Πενχ αυτή την εβδομάδα ζήτησε από δωρήτριες χώρες και οργανώσεις 24 εκατ. δολάρια για να χρηματοδοτήσει το επόμενο πενταετές πλάνο αποναρκοθέτησης, περίπου ισοϋψές ποσό με εκείνο που είχε λάβει για το προηγούμενο, το οποίο ολοκληρώθηκε πέρυσι.

Η Καμπότζη έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστό αναπήρων παγκοσμίως, τραγική κληρονομιά του εμφυλίου που διήρκεσε δεκαετίες, άρχισε την δεκαετία του 1960 και τερματίστηκε στα τέλη εκείνης του 1990. Το 1994, οι νεκροί και οι τραυματίες από νάρκες και βόμβες είχαν φθάσει σχεδόν τους 3.000.