Έρευνα που βγήκε στη δημοσιότητα υποστηρίζει ότι στην Κύπρο πραγματοποιήθηκε όργιο νοθείας στις ρωσικές εκλογές, με τα κατεχόμενα να διαδραματίζουν ιδιαίτερο ρόλο, ώστε ο Βλαντιμίρ Πούτιν να αναδειχθεί νικητής με τεράστιο ποσοστό.

Το Russian Election Monitor (REM) πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη μελέτη και υποστήριξε ότι πρόκειται για τη «μεγαλύτερη υπερπόντια εκλογική απάτη στη σύγχρονη ιστορία της Ρωσίας», γιατί υπάρχουν μεγάλα κενά στη διαδικασία και δεν δικαιολογείται το ποσοστό του Πούτιν.

Συγκεκριμένα, στην Κύπρο μένουν περίπου 50.000 Ρώσοι, ενώ αντίστοιχος πληθυσμός διαμένει και στα κατεχόμενα, όπου ψήφιζαν για πρώτη φορά στις ρωσικές εκλογές. Παράλληλα, στη χώρα έφτασαν ακόμη 30.000 Ρώσοι μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, επειδή διαφωνούν με την εισβολή. Συνολικά, από τους 120.000-130.000 Ρωσοκύπριους, στις κάλπες πήγαν 53.216 άτομα, σε αντίθεση με τους 5.276 που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές του 2018, με τον Ρώσο πρόεδρο να παίρνει 81,7% των ψήφων.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ρωσοκύπριοι ψήφισαν πρόωρα από την 1η έως τις 4 Μαρτίου, αλλά και ανήμερα των ρωσικών εκλογών στις 15 έως τις 17 Μαρτίου. Έτσι, στήθηκαν δύο εκλογικά κέντρα στη Λευκωσία και άλλα τέσσερα κινητά εκλογικά κέντρα στη Λεμεσό, την Πάφο, τη Λάρνακα και την Αγία Νάπα.

Όμως φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα social media από Ρώσους εργαζόμενους και Κύπριους, δείχνουν άδεια εκλογικά κέντρα, τα οποία ήταν και υποστελεχωμένα. Με βάση την έρευνα, είναι αδύνατο να ψήφισαν 53.216 άτομα στην Κύπρο χωρίς να γίνουν αντιληπτά, από τη στιγμή που δεν υπήρχε το κατάλληλο προσωπικό για να τα εξυπηρετήσει.

Χαρακτηριστικά, έφερε ως παράδειγμα το Βερολίνο, όπου ψήφισαν 3.288 Ρώσοι σε πιο στελεχωμένα τμήματα και παρόλα αυτά σχημάτισαν τεράστιες ουρές, επειδή δεν μπορούσαν να εξηπηρετηθούν γρήγορα. «Στην περίπτωση της Κύπρου, οι υπάλληλοι θα έπρεπε να εξυπηρετούν κάθε ψηφοφόρο σε 38 δευτερόλεπτα», ανέφερε η έρευνα, με τους συντάκτες να διερωτώνται πως «δεν τα κατάφεραν με επιτυχία 60 εργαζόμενοι στο Βερολίνο και το έκαναν στην Κύπρο με 20 άτομα προσωπικό;».

Οι σχέσεις Ρωσίας-Ψευδοκράτους

Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία βρέθηκε απομονωμένη από τη Δύση και ξεκίνησε να έρχεται κοντά με την Τουρκία, παρά τις εμπρηστικές δηλώσεις Πούτιν-Ερντογάν των προηγούμενων ετών.

Μεταξύ άλλων, η Μόσχα ξεκίνησε να σφίγγει τις σχέσεις με το ψευδοκράτος στην Κύπρο, ενεργώντας σαν να αναγνωρίζει επίσημα την κρατική του οντότητα και όχι ότι πρόκειται για κατεχόμενα εδάφη, που αποκτήθηκαν μέσω εισβολής.

Το 2022 ξεκίνησαν συζητήσεις για απευθείας πτήσης από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, ενώ το 2023 το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως θα παρέχει προξενικές υπηρεσίες στο Ψευδοκράτος.

Παράλληλα, ξεκίνησαν συζητήσεις για ρωσικές επενδύσεις στην περιοχή, ενώ Ρώσοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν να την επισκέπτονται και να συζητούν με τοπικούς αξιωματούχους για οικονομικά και πολιτιστικά πρότζεκτ.