Τα τελευταία χρόνια διαφημίζεται ένας παράξενος τρόπος κηδείας και είναι η ταφή μέσω της ανθρώπινης κομποστοποίησης, με τον νεκρό να επιστρέφει στη φύση ως χώμα.

Πρόκειται για μια «πράσινη μέθοδο», δηλαδή είναι φιλική προς το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να έχει χαμηλό κόστος. Το webmd.com αναφέρει ότι από όλο τον κόσμο, επιτρέπεται μόνο σε 6 Πολιτείες των ΗΠΑ, που είναι οι εξής:

  • Καλιφόρνια
  • Κολοράντο
  • Νέα Υόρκη
  • Όρεγκον
  • Βερμόντ
  • Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Mirror, η διαδικασία κοστίζει περίπου 6.400 ευρώ, με αποτέλεσμα να είναι πιο φθηνή σε σχέση με την παραδοσιακή κηδεία ή την αποτέφρωση σε ορισμένα κράτη, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μηχάνημα που χρησιμοποιείται στην ανθρώπινη κομποστοποίηση

Πώς γίνεται η κομποστοποίηση

Σε αντίθεση με την ταφή στο χώμα, όπου υπάρχει σωρός ή με την αποτέφρωση που οι συγγενείς λαμβάνουν τις στάχτες του νεκρού, στην περίπτωση της κομποστοποίησης αυτό που παράγεται είναι χώμα, που μπορεί να χρησιμεύσει ως λίπασμα.

Συγκεκριμένα, το σώμα του νεκρού τοποθετείται σε έναν ειδικό κύλινδρο και μετά σε μεγάλο δοχείο, ώστε να διασπαστεί από ένα μείγμα που περιέχει ροκανίδια ξύλου, μηδική (πολυετές τριφύλλι) και άχυρο. Η διαδικασία διαρκεί από 8 μέχρι 12 εβδομάδες και χρησιμοποιεί σχεδόν 80% λιγότερη ενέργεια από μια παραδοσιακή ταφή ή αποτέφρωση.

Δοχείο που τοποθετείται το σώμα του νεκρού κατά τη διάρκεια της κομποστοποίησης

Συνολικά, χρειάζεται τέσσερις φάσεις για να ολοκληρωθεί, ενώ αυτό που απομένει από το σώμα που διασπάστηκε, μπαίνει σε χώμα περίπου 225 έως και 450 κιλών, ποσότητα που ποικίλλει από άτομο σε άτομο.

Ανθρώπινα δόντια που δεν κατάφεραν να καταστραφούν, στα πρώτα στάδια της κομποστοποίησης

Ορισμένοι έχουν χαρακτηρίσει την ανθρώπινη κομποστοποίηση ως την ταφή του μέλλοντος, ενώ άλλοι θεωρούν ότι αλλοιώνει το νόημα της κηδείας και του λόγου που οι άνθρωποι ξεκίνησαν να θάβουν τους νεκρούς.