Η νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ουκρανία και το Κίεβο εξετάζει να ενδώσει στις πιέσεις, ώστε να τη λάβει υπό τη μορφή δανείου και όχι δωρεάς.

Συγκεκριμένα, αρκετά στρατιωτικά πακέτα η Ουκρανία να έλαβε ως δωρεά από τη Δύση, αφού ο δανεισμός δεν ήταν βιώσιμος, τόσο για τα δάνεια που έλαβε πριν τον πόλεμο, όσο και επειδή χρειάζονται δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση της χώρας, όταν τελειώσουν οι εχθροπραξίες.

Ωστόσο, καθώς ο ρωσικός στρατός ενισχύεται και εντείνονται οι φόβοι για αντεπίθεση, το Κίεβο σκέφτεται να λάβει τα όπλα υπό τη μορφή δανείου, παρότι τέτοιο ενδεχόμενο δυσχεράνει πολύ το σενάριο της επόμενης μέρας μετά τη λήξη του πολέμου.

«Είμαστε σοκαρισμένοι. Αυτό που πραγματικά έχει σημασία και αυτό που μας σοκάρει είναι ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη εγκριθεί. Πλησιάζουμε στα τέλη Μαρτίου και οι συζητήσεις συνεχίζονται», είπε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Ουκρανία λοιπόν, δεν αποκλείει την ιδέα, που πρότεινε ο Ντόναλντ Τραμπ, να παρέχεται αυτή η βοήθεια με τη μορφή δανείων και όχι δωρεών, αλλά πρέπει να έχει περισσότερες λεπτομέρειες, συμπλήρωσε ο υπουργός.