Μασκοφόροι ένοπλοι εισέβαλαν σε τηλεοπτικό στούντιο στον Ισημερινό και απείλησαν το τρομοκρατημένο προσωπικό. Οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πέσουν στο πάτωμα κατά τη διάρκεια της εκπομπής του δημόσιου τηλεοπτικού καναλιού TC στην πόλη Γκουαγιακίλ πριν διακοπεί η ζωντανή μετάδοση.

Η αστυνομία λέει ότι αργότερα απελευθέρωσε όλο το προσωπικό και προχώρησε σε 13 συλλήψεις, επιδεικνύοντας τα όπλα που ανακτήθηκαν.

Βίαια επεισόδια αποδιδόμενα σε συμμορίες οι οποίες διακινούν ναρκωτικά στον Ισημερινό, χώρα που κηρύχθηκε χθες Τρίτη σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» από τον πρόεδρο Ντανιέλ Νομπόα, στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον δέκα ανθρώπους, ανάμεσά τους δυο αστυνομικούς, σύμφωνα με τον ακόμη αρχικό απολογισμό που ανακοίνωσε η αστυνομία το βράδυ.

Οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν στη Γουαγιακίλ, το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας (νοτιοδυτικά), που έχει μετατραπεί σε προπύργιο κακοποιών, ανακοίνωσε αξιωματικός της αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Η αστυνομία ανέφερε εξάλλου μέσω X (του πρώην Twitter) ότι δυο άνδρες της «δολοφονήθηκαν» από «ένοπλους εγκληματίες» στη γειτονική πόλη Νοβόλ.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε μετά την εξαφάνιση ενός διαβόητου γκάνγκστερ από το κελί της φυλακής του. Δεν είναι σαφές αν το περιστατικό στο τηλεοπτικό στούντιο στο Γκουαγιακίλ σχετίζεται με την εξαφάνιση από φυλακή στην ίδια πόλη του αρχηγού της συμμορίας Τσονέρος, του διαβόητου «Φίτο» – το πραγματικό του όνομα είναι Χοσέ Αδόλφο Μασίας.

Ο διαβόητος «Φίτο», επικεφαλής της συμμορίας Λος Τσονέρος
Ο διαβόητος «Φίτο», επικεφαλής της συμμορίας Λος Τσονέρος

Στο γειτονικό Περού, o υπουργός Εσωτερικών, Βίκτορ Τόρες Φαλκόν, διέταξε χθες Τρίτη την «άμεση» ανάπτυξη δύναμης της διεύθυνσης ειδικών επιχειρήσεων της αστυνομίας στα σύνορα με τον Ισημερινό, προκειμένου να «ενισχυθεί η ασφάλεια», εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας των συμμοριών στον Ισημερινό, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του μέσω X (του πρώην Twitter).

Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο Ντανιέλ Νομπόα, κήρυξε τη χώρα του σε κατάσταση «εσωτερικής ένοπλης σύγκρουσης» και διέταξε την ανάπτυξη του στρατού και της αστυνομίας για να «εξουδετερωθούν» δεκάδες συμμορίες που έχουν προκαλέσει κρίση ασφαλείας άνευ προηγουμένου. Προχθές Δευτέρα, ο νεαρός αρχηγός του κράτους διεμήνυε πως δεν θα διαπραγματευθεί με τους «τρομοκράτες», όπως χαρακτηρίζει τους κακοποιούς.

Την ίδια ώρα, η πρεσβεία και τα γενικά προξενεία της Κίνας στον Ισημερινό θα κλείσουν προσωρινά από σήμερα 10η Ιανουαρίου και μέχρι νεοτέρας, ανακοίνωσε η κινεζική διπλωματία.