Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να συμφώνησαν για ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα με αντάλλαγμα απελευθέρωση ομήρων, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Guardian, πολλοί άνθρωποι –στο Ισραήλ, τα κατεχόμενα εδάφη, τη Μέση Ανατολή και πολύ πιο πέρα– θα αισθανθούν τεράστια ανακούφιση με την είδηση μιας κατάπαυσης του πυρός και της συμφωνίας για τους ομήρους. Αλλά ο προσωρινός χαρακτήρας της κατάπαυσης της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα, σε συνδυασμό με τον αριθμό των αιχμαλώτων που παραμένουν στα χέρια Χαμάς, σημαίνει ότι οι όποιες ελπίδες για οριστικό τέλος των εχθροπραξιών παραμένουν τραγικά ισχνές.

Οι συνέπειες της συμφωνίας είναι ήδη αισθητές σε όλη την περιοχή και πέρα από αυτήν, αλλά εκείνοι που θα επηρεαστούν άμεσα θα είναι ο λαός της Γάζας. Μέχρι στιγμής, μεταξύ 13.000 και 14.000 Παλαιστινίων πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρησή του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε 1.200 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ, κυρίως πολίτες στα σπίτια τους ή σε ένα ρέιβ πάρτι.

Μεγάλο μέρος του βορρά στη Γάζα έχει γίνει ακατοίκητο από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίστηκαν. Όλοι είναι τώρα στριμωγμένοι στον νότο, ο οποίος είναι χωρίς επαρκή τροφή, καύσιμα, καθαρό νερό, καταφύγιο και πολλά άλλα για σχεδόν επτά εβδομάδες αφότου το Ισραήλ διέκοψε τις προμήθειες.

Οποιαδήποτε διακοπή των εχθροπραξιών και υποσχέσεις για αυξημένη βοήθεια θα προσφέρει μόνο μερική ανακούφιση στους συντετριμμένους, χτυπημένους, θρηνούντες κατοίκους της περιοχής.

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που έχει περάσει έξι εβδομάδες ζώντας σε ένα συγκρότημα κοντά στο Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, με την οικογένειά του, είπε στον Guardian την Τετάρτη: «Μακάρι μόλις ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός να ανοίξει ο δρόμος για πολιτική λύση, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο… Μας κάνει επίσης να σκεφτούμε: τι θα κάνουμε όταν τελειώσει ο πόλεμος; Πού να πάς όταν οι περισσότεροι άνθρωποι, και εγώ είμαι ένας από αυτούς, έχουν χάσει το σπίτι τους; Πού να ζήσεις, όταν δεν υπάρχουν υποδομές, σχολεία, νοσοκομεία; Θα χρειαστούν χρόνια μόνο για να αφαιρεθούν τα ερείπια».

Η συμφωνία θα προσφέρει επίσης μόνο μερική ανακούφιση στις οικογένειες των 239, κυρίως Ισραηλινών, ομήρων που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Γάζα. Ακόμη και για οικογένειες των οποίων οι συγγενείς δεν αποφυλακίζονται αμέσως, η συμφωνία προσφέρει ελπίδα. Αλλά για τις οικογένειες και τους φίλους του αιχμαλώτου στρατιωτικού προσωπικού, που πιθανώς αριθμούν περί τους 100, υπάρχει η βαθιά οδυνηρή γνώση ότι είναι πιο πολύτιμοι για τη Χαμάς και έτσι θα είναι τα τελευταία που θα απελευθερωθούν.

Αν και τα ακροδεξιά κόμματα υποστήριξαν σε μεγάλο βαθμό τη συμφωνία, αποτρέποντας μια άμεση πολιτική κρίση, πολλοί στο Ισραήλ αντιτίθενται στην κατάπαυση του πυρός. Ο ισραηλινός στρατός και οι υπηρεσίες πληροφοριών φέρεται να έχουν υποστηρίξει τη συμφωνία με τη Χαμάς (…) αλλά είναι ξεκάθαρα δεσμευμένοι, όπως το μεγαλύτερο μέρος της ισραηλινής κοινής γνώμης, να συνεχίσουν την προσπάθεια να «συντρίψουν» τη Χαμάς.

Ενώ η συμφωνία συζητούνταν στο Ισραήλ, μια αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς, σκοτώνοντας 17 άτομα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Ένας δημοσιογράφος του Associated Press είδε τα πτώματα δύο παιδιών να ανασύρονται από τα ερείπια, το ένα να έχει καεί σοβαρά.