Από ένα απρόοπτο σημαδεύτηκε μια ομιλία του 80ρη προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα διεκδικήσει νέα θητεία στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2024, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με σκοπό τη συγκέντρωση κεφαλαίων. Μια γυναίκα στο κοινό απαίτησε από τον Μπάιντεν να ζητήσει να κηρυχθεί άμεσα κατάπαυση του πυρός, αναφερόμενη στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

«Ως ραβίνος, σας ζητώ να καλέσετε να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός», φώναξε η γυναίκα.

«Νομίζω πως χρειάζεται παύση. Παύση σημαίνει (πως θα υπάρξει) χρόνος για να φύγουν αιχμάλωτοι», ήταν η αντίδραση του κ. Μπάιντεν.

Ο Λευκός Οίκος αρνείται μέχρι σήμερα να καλέσει να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, κρίνοντας πως αυτή θα ευνοούσε αποκλειστικά τη Χαμάς, έχει πάντως καλέσει να υπάρξουν «ανθρωπιστικές παύσεις», για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας και την απομάκρυνση ομήρων, ή αμάχων, ή τραυματιών.

Η γυναίκα που φώναξε στον πρόεδρο χθες δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ονομάζεται ραβίνος Τζέσικα Ρόζενμπεργκ. Τη συνόδευσε έξω η προεδρική ασφάλεια, ενώ επαναλάμβανε ρυθμικά «κατάπαυση του πυρός τώρα!».

Ο κ. Μπάιντεν είπε πως κατανοεί ότι ο πόλεμος προκαλεί έντονα συναισθήματα. «Είναι εξαιρετικά περίπλοκο για τους Ισραηλινούς. Και για τον μουσουλμανικό κόσμο επίσης (…) Υποστηρίζω τη λύση των δύο κρατών· την υποστήριζα εξαρχής», διαβεβαίωσε. «Το ζήτημα είναι πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.