Ερωτηθείς για το κατά πόσον γίνεται χρήση βομβών λευκού φωσφόρου στις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος τύπου των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) Πίτερ Λέρνερ είπε ότι o IDF κινείται εντός πλαισίου των νόμων που διέπουν τις ένοπλες συγκρούσεις τονίζοντας ότι αυτοί «δεν απαγορεύουν τη χρήση» του επικίνδυνου αυτού χημικού όπλου.

«Θα ήμουν πολύ προσεκτικός στην προσπάθειά μου να κρίνω οποιεσδήποτε επαγγελματικές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα. Το IDF λειτουργεί εντός των νόμων της ένοπλης σύγκρουσης», δήλωσε ο Λέρνερ στο βρετανικό Sky News προσθέτοντας ότι: «Οι νόμοι των ένοπλων συγκρούσεων δεν απαγορεύουν τη χρήση του». Στα επίμονα ερωτήματα της δημοσιογράφου αν έχει γίνει ρίψη βομβών λευκού φωσφόρου στη Γάζα απάντησε: «Δεν έχω πληροφορίες αν έχει χρησιμοποιηθεί».

Τι είναι οι βόμβες λευκού φωσφόρου

Οι βόμβες λευκού φωσφόρου απαγορεύονται διεθνώς από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1980. Πρόκειται για μία χημική ουσία που χρησιμοποιείται συνήθως για σε εχθρικές τοποθεσίες καθώς όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα. Ο λευκός φώσφορος φτάνει μέχρι και τους 800 βαθμούς Κελσίου όταν χρησιμοποιείται στα πυρομαχικά.

Τα εγκαύματα αυτά ενέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω της απορρόφησης του φωσφόρου από το σώμα, η οποία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο ήπαρ, τα νεφρά, την καρδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις πολλαπλή ανεπάρκεια οργάνων.

Τα στοιχεία

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί και στο παρελθόν πως παραβίασαν τη Σύμβαση της Γενεύης, χρησιμοποιώντας βόμβες λευκού φωσφόρου κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα την περίοδο 2008–2009, μία κατηγορία την οποία ο ισραηλινός στρατός αρνείται μέχρι σήμερα.

Ωστόσο, μόλις πριν τρεις εβδομάδες, η οργάνωση Human Rights Watch κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί βόμβες λευκού φωσφόρου στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα και τον Λίβανο, τονίζοντας ότι η χρήση τους θέτει τους αμάχους σε κίνδυνο σοβαρού και μακροπρόθεσμου τραυματισμού. Μάλιστα, υποστήριξε ότι επαλήθευσε βίντεο από τον Λίβανο και τη Γάζα με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2023 που δείχνουν «πολλαπλές εκρήξεις λευκού φωσφόρου που εκτοξεύτηκαν από πυροβολικό πάνω από το λιμάνι της Γάζας και δύο αγροτικές τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ-Λιβάνου».