Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν σήμερα ότι άσκησαν πίεση στο Ισραήλ προκειμένου να αποκατασταθεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο στη Λωρίδα της Γάζας, που είχε διακοπεί την Παρασκευή κατά τη διάρκεια σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Καταστήσαμε σαφές στην κυβέρνηση του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ότι τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έπρεπε να αποκατασταθούν και είμαστε ικανοποιημένοι που έλαβε μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.

«Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η ροή ζωτικής σημασίας πληροφοριών, να συνεχιστεί ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας και οι οικογένειες να παραμείνουν σε επαφή», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφέρει εάν οι ΗΠΑ είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι επικοινωνίες αυτές θα διατηρηθούν. Η σταδιακή αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιακών γραμμών και του ίντερνετ ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον NetBlocks, οργανισμό που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλον τον κόσμο, καθώς και από την παλαιστινιακή εταιρία τηλεφωνίας Paltel.

Η διακοπή εμπόδιζε τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να επικοινωνούν με τους οικείους τους εντός ή εκτός του παλαιστινιακού θύλακα που τελεί υπό αποκλεισμό. Αρκετές οργανώσεις, όπως η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και υπηρεσίες του ΟΗΕ είχαν γνωστοποιήσει ότι είχαν χάσει κάθε επαφή με το προσωπικό τους στη Γάζα.