Η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς θα μπορούσε να προκαλέσει έναν «πυρηνικό πόλεμο» εάν το Ιράν καταφέρει να αναπτύξει μια πυρηνική βόμβα, προειδοποιεί πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας των ΗΠΑ.

Η προειδοποίηση έρχεται ενώ το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται και ο ισραηλινός στρατός αναμένει το «πράσινο φως» από την πολιτική ηγεσία για μια χερσαία εισβολή τον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ιράν έχει προειδοποιήσει πως μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να προκαλέσει την ισχυρή απάντηση του «άξονα της αντίστασης» (Ιράν, Χεζμπολάχ, Συρία), αλλά και άλλων κρατών της Μέσης Ανατολής.

Τα «κροταλίσματα» από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές συνεχίζονται και εντείνονται οι φόβοι πως η σύγκρουση θα μπορούσε να γενικευτεί με μια ανάφλεξη που θα πυροδοτούσε σημαντικές παγκόσμιες επιπτώσεις, οικονομικές και στρατιωτικές.  

Όλη αυτή η αστάθεια εγείρει το φάσμα του «πυρηνικού πολέμου», υπογράμμισε μιλώντας στην Express, ο πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας Ματ Σούμακερ. Και πρόσθεσε: «Η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου επί του παρόντος παραμένει απίθανη, αλλά έχει γίνει μια εύλογη απειλή σε αυτήν την κρίση. Όχι μόνο λόγω του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Ιράν, αλλά επειδή το Ισραήλ είναι επίσης μια πυρηνική δύναμη».

Όπως επισημαίνει ο Ματ Σούμακερ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ θα υποστεί «ένα τεράστιο χτύπημα» εάν εισβάλει στη Γάζα. «Το Ιράν δεν θα παρέμενε παρατηρητής στη σύγκρουση», προέβλεψε, προσθέτοντας:

«Ως πρώην αξιωματικός των πληροφοριών και με βάση τις ειδήσεις που έχω δει τον περασμένο χρόνο, ορισμένοι εκτιμούν ότι εάν το Ιράν έχει προχωρήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, θα μπορούσε να αναπτύξει μια λειτουργική βόμβα μέσα σε έξι εβδομάδες». Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι ένα εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα και δίνει στη Δύση ένα μικρό παράθυρο εάν το Ιράν επιλέξει να το κάνει».

Υπενθυμίζεται πως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει υπάρξει ένα από τα σημαντικότερα πεδία έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης. Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 μεταξύ των δύο πλευρών και επέβαλε ισχυρές κυρώσεις στο Ιράν. Από την πλευρά της η Τεχεράνη, μετά και την κατάρρευση της συμφωνίας, προχώρησε στον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλότερα επίπεδα, που θα μπορούσαν να του δώσουν τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων.

Κατά την εκτίμηση του Ματ Σούμακερ η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου δεν προέρχεται μόνο από το Ιράν. «Όχι πολύ μακριά, στο Ταρτούς της Συρίας, η Ρωσία έχει μια ισχυρή ναυτική παρουσία και διαθέτει το μεγαλύτερο πυρηνικό απόθεμα στον κόσμο», τόνισε. «Η Ρωσία έχει υποστηρίξει φιλοπαλαιστινιακόυς και ιρανικούς σκοπούς και για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα η Κίνα, μια άλλη πυρηνική δύναμη, έχει εκτεταμένα συμφέροντα στην περιοχή», ανέφερε.

«Το πενήντα τοις εκατό του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της Κίνας προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, οπότε αν αυτό γινόταν ένας περιφερειακός πόλεμος, η Κίνα θα είχε σίγουρα ένα κίνητρο να εμπλακεί για την προστασία των ενεργειακών της πόρων».