Να διορθώσει τις οικονομικές και εμπορικές ανισορροπίες, κάλεσε την Παρασκευή (13/10) την Κίνα ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ. «Διαφορετικά οι προσπάθειες της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα μπορεί να επιταχυνθούν πολύ περισσότερο από αυτό που είναι καλό» επεσήμανε.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ βρίσκεται για τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα και αναμένεται να έχει συζητήσεις για ακανθώδη θέματα που περιλαμβάνουν το εμπόριο, την Ουκρανία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η κοινή γνώμη θα αυξήσει την πίεση που ασκεί στους πολιτικούς ηγέτες να απεμπλακούν από την Κίνα»

«Είναι προς το συμφέρον μας να βρούμε κοινό έδαφος, να διορθώσουμε την ανισορροπία στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις μας» σημείωσε μιλώντας σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

«Διαφορετικά, η αποσύνδεση μπορεί πραγματικά να επιταχυνθεί πολύ περισσότερο από αυτό που είναι καλό, καθώς η κοινή γνώμη θα αυξήσει την πίεση που ασκεί στους πολιτικούς ηγέτες να απεμπλακούν από την Κίνα» υπογράμμισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζοζέπ Μπορέλ

Η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Μπορέλ στη Σανγκάη και στο Πεκίνο είχε ακυρωθεί δύο φορές και πραγματοποιείται μία εβδομάδα αφού η ΕΕ ξεκίνησε έρευνα για επιδοτήσεις στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία προκάλεσε την οργή του Πεκίνου.

Το εμπορικό έλλειμμα ρεκόρ των 426,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων της 27μελούς Ένωσης με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει γίνει μεγάλο εμπόδιο στη σχέση, όπως και οι στενές σχέσεις της Κίνας με τη Ρωσία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η ερώτησή μου προς την Κίνα είναι πώς μπορούμε να κάνουμε αυτή την αλληλεξάρτηση λιγότερο συγκρουσιακή» δήλωσε ο Μπορέλ, αναφερόμενος στις οικονομικές σχέσεις, προσθέτοντας πως η Ένωση και η Κίνα χρειάζεται να εργαστούν από κοινού περισσότερο από ποτέ.

Οι Βρυξέλλες την ίδια στιγμή αποκαλούν την Κίνα «οικονομικό ανταγωνιστή και συστημικό αντίπαλο», όμως και οι δύο πλευρές είναι αποφασισμένες να επαναλάβουν τον διάλογο μετά την πανδημία της COVID-19 ενώπιον των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ακόμη κι αν η σχέση έχει γίνει πιο προβληματική τα τελευταία χρόνια.

Αργότερα σήμερα, ο Μπορέλ αναμένεται να ασκήσει πίεση στον υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι για θέματα που περιλαμβάνουν την πρόσβαση στις αγορές, την Ουκρανία, την Ταϊβάν, το κλίμα και την κρίση στη Μέση Ανατολή ,στον πρώτο Στρατηγικό Διάλογο Υψηλού Επιπέδου ΕΕ-Κίνας σε διάστημα δύο χρόνων.

Η επίσκεψη αποσκοπεί επίσης να θέσει τις βάσεις για μια σύνοδο κορυφής ΕΕ-Κίνας που αναμένεται να διεξαχθεί πριν από τα τέλη του έτους, και έρχεται έπειτα από σειρά επισκέψεων στην Κίνα ανώτατων αξιωματούχων της ΕΕ τους τελευταίους μήνες.

Η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε χθες, Πέμπτη, σε κύριο άρθρο της πως η επίσκεψη είναι μια «σημαντική ευκαιρία για ανυπόκριτη επικοινωνία», κάλεσε όμως την ΕΕ να διατηρήσει στρατηγική αυτονομία από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καλωσόρισε επίσης την επίσκεψη με εκπρόσωπό του να δηλώνει την Τετάρτη πως η Κίνα είναι «έτοιμη να εργαστεί από κοινού με την ΕΕ για να αυξήσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη, να διευρύνουν τη συνεργασία, να ξεπεράσουν την παρέμβαση».