Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Allison Yarrow συνεχίζει να θηλάζει τον 4χρονο γιο της και δεν σκέφτεται να σταματήσει σύντομα, καθώς «λατρεύει τον δεσμό που υπάρχει μεταξύ τους».

«Δεν σταμάτησα τον θηλασμό γιατί λειτουργεί για μας» είπε η ίδια στο People. «Είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε μία ή δύο φορές την ημέρα. Μερικές φορές συμβαίνει περισσότερες φορές, αν είναι άρρωστος ή πονάει, αλλά είναι ο τρόπος με τον οποίο συνδεόμαστε και επικοινωνούμε μεταξύ μας».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό των μωρών από τις πρώτες ώρες της γέννησης μέχρι και τους έξι μήνες. Ο ΠΟΥ σημειώνει πως μπορούν να θηλάζονται «έως την ηλικία των 2 ετών ή και πέραν αυτής».

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υποστηρίζει τη συνέχιση του θηλασμού μετά τους 6 μήνες – συμπληρωματικά και με άλλες τροφές – «έως τα 2 χρόνια ή και αργότερα».

Τα πιθανά οφέλη

Η Yarrow επεσήμανε πως δεν απολαμβάνει μόνο τα επικοινωνιακά οφέλη, αλλά ισχυρίστηκε πως είναι πολλά τα πλεονεκτήματα της επιλογής της. «Η έρευνα δείχνει ότι ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και των ωοθηκών. Η ορμόνη ωκυτοκίνη απελευθερώνεται όταν θηλάζετε, οπότε αισθάνεστε πραγματικά καλά».

«Είναι ένας τρόπος σύνδεσης. Και δεν νομίζω ότι θα το συνέχιζα, αν δεν το απολάμβανα. Δεν θα θυσιαζόμουν σε αυτό το στάδιο. Το 4χρονο παιδί μου έχει κι άλλο φαγητό, σωστά; Δεν έρχεται σε μένα για φαγητό» είπε η ίδια και συνέχισε: «Νιώθουμε καλά. Έχουμε οικειότητα. Κοιτάμε ο ένας τα μάτια του άλλου. Είναι αγκαλιά. Είναι μια σωματική σύνδεση. Και αυτό ενισχύει τη σύνδεσή μας γενικά».

Έχει άλλα δύο παιδιά και σταμάτησε να τα θηλάζει όταν ήταν 2 ετών. Ερωτώμενη εάν έχει διαπιστώσει κάποια διαφορά στις συμπεριφορές τους, είπε: «Ο γιος μου, τον οποίο θηλάζω, είναι πολύ χαδιάρης. Έχει πολύ έντονα συναισθήματα». Δεν μπόρεσε, όμως, να απαντήσει με σιγουριά για το αν το χαρακτηριστικό αυτό πηγάζει από τον θηλασμό ή τον ζητά γιατί απλώς αυτός είναι ο χαρακτήρας του.

Αναφερόμενη στις δυσκολίες, σημείωσε πως παρότι είναι ζήτημα λεπτών, υπάρχουν μέρες που δεν θέλει να το κάνει και δεν το κάνει. «Είμαι άνθρωπος, έχω όρια. Μερικές φορές θέλω να αγκαλιάσω κάποιον και μερικές φορές δεν θέλω να αγκαλιάσω κάποιον, και το ίδιο ισχύει και για τον θηλασμό. Και αν δεν θέλω, απλά λέω όχι. Έτσι του μαθαίνω και εγώ τα όρια». Δεν κρύβει, από τους γύρω της, ότι θηλάζει το παιδί γιατί θέλει να το καταστήσει φυσιολογικό.

Και παρότι εκτίμησε τα πλεονεκτήματα της απόφασής της, παραδέχθηκε πως στην αμερικανική κουλτούρα ο θηλασμός μετά τα 2 αποτελεί ταμπού. Παράλληλα, σημείωσε πως είναι «φτωχή» η έρευνα για τον θηλασμό μέχρι μεγαλύτερες ηλικίες αλλά και στήριξη όσων γυναικών θέλουν να το κάνουν.