Το πτώμα του Τζούνιορ Ρολντάν, υπηκόου Ισημερινού, άλλοτε ηγέτη της επίφοβης συμμορίας Λος Τσονέρος, κλάπηκε από νεκροταφείο στα περίχωρα της Μεδεγίν, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Κολομβίας, γνωστοποίησε χθες Τετάρτη η αστυνομία.

Εργαζόμενος του νεκροταφείου της Ενβιγκάδο, βορειοδυτικά της Μεδεγίν, όταν αντιλήφθηκε το πρωί πως οι πόρτες του νεκροταφείου είχαν παραβιαστεί και είχαν αφεθεί ανοικτές, ειδοποίησε ιερέα, που έφτασε στο σημείο όπου και διαπιστώθηκε η εξαφάνιση του πτώματος του Τζούνιορ Ρολντάν, που είχε θαφτεί εκεί στις αρχές Μαΐου, εξήγησε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Ρολντάν, γνωστός επίσης ως JR, είχε διαφύγει από τη δικαιοσύνη. Τον Φεβρουάριο, είχε βγει από φυλακή της Γουαγιακίλ, θέατρο πολύνεκρων συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες οι οποίες επιδίδονται σε διακίνηση ναρκωτικών. Είχε ωφεληθεί από μέτριο που προβλέπει αποφυλάκιση υπό όρους, γεγονός που επικρίθηκε έντονα από τον απερχόμενο πρόεδρο του Ισημερινού, τον Γκιγιέρμο Λάσο. Τον Μάρτιο, δέχθηκε επίθεση ενόπλου, στην οποία τραυματίστηκε και οι σωφρονιστικές αρχές έχασαν τη ίχνη του. Δυο μήνες αργότερα, το πτώμα του βρέθηκε στην Κολομβία, με μια σφαίρα στο κεφάλι, σε αγροτική περιοχή στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Κανένας δεν προσήλθε για να ζητήσει το πτώμα, που ενταφιάστηκε τη 18η Μαΐου στο νεκροταφείο της Ενβιγκάδο. Είχε κατηγορηθεί για δολοφονίες, επιθέσεις και σφαγές που διαπράχθηκαν μέσα σε φυλακές του Ισημερινού, όπου οι συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 430 ανθρώπους από τον Φεβρουάριο του 2021. Μετά τη δολοφονία του αρχηγού της Χόρχε Λουίς Σαμπράνο το 2020, η συμμορία Λος Τσονέρος διασπάστηκε σε διάφορες φράξιες, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου. Ο Ρολντάν, πρώην υπαρχηγός του Σαμπράνο, ανέλαβε επικεφαλής της Λας Άγιλας, ο Αδόλφο Μασίας, ή Φίτο, της Λος Φατάλες.

Φυλακισμένος από το 2011, ο κ. Μασίας μετήχθη σε φυλακή υψίστης ασφαλείας μετά τη δολοφονία του υποψήφιου για την προεδρία Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις σφαίρες κολομβιανών πληρωμένων δολοφόνων στις αρχές Αυγούστου. Ο εκλιπών είχε καταγγείλει πως δέχθηκε απειλές από τον συγκεκριμένο κακοποιό. Αυτή την εβδομάδα, ενώ απομένει ένας μήνας και κάτι προτού διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη χώρα (15η Οκτωβρίου), η δικαιοσύνη ακύρωσε τη μεταγωγή του Αδόλφο Μασίας. Ο Ισημερινός πλήττεται από κύμα βίας άνευ προηγουμένου, οφειλόμενο σε συγκρούσεις για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών, στην οποία πρωτοστατούν τοπικές συμμορίες συνεργαζόμενες με κολομβιανά και μεξικάνικα καρτέλ.