Ενώ όλο και περισσότερες δίαιτες δίνουν το παρών στον «αγώνα» της απώλειας βάρους, υπάρχει μία που μετρά περισσότερο από μισό αιώνα ζωής και όπως φαίνεται, αποδεικνύεται άκρως υγιεινή και αποτελεσματική. Ο λόγος για τη δίαιτα της διάσημης Mayo Clinic, η οποία επικεντρώνεται στη φυτική διατροφή.

Περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως, σύμφωνα με το Forbes, ενώ αν και σχεδιάστηκε για άτομα με διαβητικές παθήσεις (δηλαδή διαβήτη τύπου 2 και προδιαβήτη), είναι γενικά ασφαλής για οποιονδήποτε να τη χρησιμοποιήσει, αναφέρει το healthdigest.com.

Απώλεια βάρους: Τι είναι η δίαιτα Mayo Clinic

Διατροφική πυραμίδα

Σε αντίθεση με άλλες δίαιτες, η συγκεκριμένη εστιάζει στη χρήση της πυραμίδας τροφίμων για να ενθαρρύνει τους χρήστες να αναπτύξουν μια υγιή σχέση με το φαγητό. Σύμφωνα με τον διευθυντή του προγράμματος υγιεινής διαβίωσης της Mayo Clinic, Dr. Donald Hensrud, «πρόκειται λιγότερο για την καταμέτρηση θερμίδων και περισσότερο για την ενδυνάμωση με γνώση και κατανόηση για την επίτευξη και διατήρηση ενός υγιούς βάρους». Κάτι που εξηγεί γιατί δεν θα βρείτε την καταμέτρηση θερμίδων ως εργαλείο απώλειας βάρους.

Παρόλα αυτά, αυτό που είναι πραγματικά μοναδικό στο πρόγραμμα, σύμφωνα με το healthdigest.com, είναι ότι εστιάζει στη βελτιστοποίηση των υγιεινών συνηθειών, όπως η ενθάρρυνση ενός ενεργού τρόπου ζωής έναντι ενός καθιστικού τρόπου ζωής.

Η ιδέα είναι ότι το πρόγραμμα θα βοηθήσει στην αναπροσαρμογή των κακών συνηθειών και, με τη σειρά τους, οι νέες καλές συνήθειες θα υποστηρίξουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους με ρυθμό 6 έως 10 κιλά σε δύο εβδομάδες. Μετά από αυτό, η αναμενόμενη απώλεια βάρους μειώνεται σε περίπου 1 έως 2 κιλά ανά εβδομάδα.

Τα dos και don’ts στη δίαιτα της Mayo Clinic

Υγιεινή σαλάτα

Tο τι μπορείτε, όμως, να φάτε στη δίαιτα της Mayo Clinic θα εξαρτηθεί από τη φάση στην οποία βρίσκεστε: τη φάση «Lose it!» ή τη φάση «Live it!». Η φάση «Lose it!» είναι η πρώτη φάση και διαρκεί δύο εβδομάδες και επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στην κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, αναφέρει το U.S. News & World Reports. Ακολουθώντας την πυραμίδα της Mayo Clinic Diet Healthy Weight Pyramid, αυτά τα τρόφιμα συνήθως εμπίπτουν στην κατηγορία 1 (φρούτα και λαχανικά) και στην κατηγορία 2 (υδατάνθρακες), εξηγεί το Forbes.

Όταν πρόκειται για φρούτα και λαχανικά, σκεφτείτε τα μούρα, τις γλυκοπατάτες, το μπρόκολο κ.λπ. Δεδομένου ότι είναι η ραχοκοκαλιά της διατροφής σας και δεν υπάρχει μέτρηση θερμίδων, μπορούν να καταναλωθούν σε απεριόριστες ποσότητες.

Πιατέλα με φρούτα

Αντίθετα, η βαθμίδα 2 περιλαμβάνει τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και πολλούς άλλους υγιεινούς υδατάνθρακες. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, αν και τίποτα δεν απαγορεύεται τεχνικά, καλό είναι να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα ή τα γλυκά (βαθμίδα 5) και να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και κρέατος με πλήρη λιπαρά (βαθμίδα 3).

Η δεύτερη φάση, «Live it!», τείνει να είναι πιο επιεικής, καθώς μπορείτε να παραβιάζετε τους κανόνες (περιστασιακά). Εδώ θα επικεντρωθείτε στην κατανόηση των μεγεθών των μερίδων, στην προετοιμασία των γευμάτων, στις επιλογές τροφίμων και στις ρουτίνες άσκησης. Άλλες εξαιρετικές τροφές που συνιστά το WebMD να τρώτε σε αυτή τη δίαιτα είναι τα υγιεινά λιπαρά (βαθμίδα 4). Μπορείτε, επίσης, να έχετε στο διατροφολόγιό σας ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, φασόλια, όσπρια, ψάρια και γλυκά με φειδώ.