Αυξάνεται το καλοκαίρι η πιθανότητα να αποβάλει μια έγκυος σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι πρώιμες αποβολές στο τέλος του Αυγούστου είναι 44% περισσότερες από ότι στο τέλος Φεβρουαρίου.

Έως το 30% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή, δηλαδή σε απώλεια του εμβρύου πριν την 20ή εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Περίπου οι μισές αποβολές είναι ανεξήγητες, ενώ ελάχιστοι είναι οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αποβολή.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Μπράουν και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ταφτς, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Αμέλια Γουέσελινκ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Epidemiology ανέλυσαν στοιχεία για 6.104 κυήσεις, εκ των οποίων σχεδόν το 20% κατέληξε σε αποβολή.

Τα προβλήματα που προκαλεί η ζέστη

Διαπιστώθηκε ότι υπήρχε αρκετά μεγαλύτερος κίνδυνος αποβολής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχέση με τους χειμερινούς. Ο κίνδυνος αποβολής έως την 20ή εβδομάδα ήταν κατά 31% αυξημένος τον Αύγουστο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ η αύξηση του κινδύνου έφτανε το 44% για τις πολύ πρώιμες αποβολές (πριν την όγδοη εβδομάδα της κύησης).

Οι ερευνητές επεσήμαναν την ανάγκη να ερευνηθεί περισσότερο η πιθανή επίπτωση της ζέστης στις αποβολές, καθώς και άλλων περιβαλλοντικών παραγόντων. «Γνωρίζουμε ότι η ζέστη σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο για άλλα προβλήματα της κύησης, όπως ο πρόωρος τοκετός, η γέννηση λιποβαρούς μωρού και ιδίως η θνησιγένεια», δήλωσε η δρ Γουέσελινκ.