Το τάισμα με μπιμπερό είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση, εφόσον βέβαια τηρείτε όλους τους κανόνες υγιεινής και ακολουθείτε τις οδηγίες που παρέχονται προσεκτικά. Όταν αποφασίσετε να ταΐζετε με μπιμπερό το μωρό, θα συνηθίσετε γρήγορα σε μιαν άλλη τακτική καθαρισμού, αποστείρωσης, προετοιμασίας και χορήγησης του γάλακτος.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σκευάσματα γάλακτος στην αγορά, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε παιδιού. Όποια κι αν χρησιμοποιείτε, να έχετε πάντα στο νου σας πως τα μικρά που θηλάζουν από μπιμπερό είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις συγκριτικά με αυτά που θηλάζουν από το μαστό. Για το λόγο αυτό να προσέχετε ιδιαίτερα την υγιεινή.

Προετοιμασία γάλακτος

• Αποστειρώνετε όλο τον εξοπλισμό.

• Αν δεν χρησιμοποιήσετε αμέσως τα μπουκάλια, αποθηκεύστε τα όρθια.

• Συγκεντρώστε όσα αντικείμενα χρειάζεστε και πλύνετε τα χέρια σας.

• Βάλτε λίγο νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο να σιγοβράσει.

• Αφήστε το να κρυώσει.

• Αποφύγετε το νερό που έχει βράσει πολλές φορές, γιατί μπορεί να περιέχει μεταλλικά άλατα.

• Προσθέστε τη σωστή ποσότητα χλιαρού βρασμένου νερού σε κάθε μπιμπερό, ύστερα προσθέστε το σωστό αριθμό των δοσομετρητών χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι για να αφαιρέσετε το περίσσευμα.

• Μη χρησιμοποιείτε το γάλα που έχετε έτοιμο για παραπάνω από 1 ώρα.

• Τις πρώτες εβδομάδες θα ήταν χρήσιμο να προετοιμάζετε μια σειρά από μπουκάλια εκ των προτέρων.

• Αποθηκεύστε τα στο ψυγείο για 24 ώρες, αλλά κρατήστε τα μπουκάλια στα ράφια του, γιατί έχουν πιο χαμηλή θερμοκρασία από την πόρτα.

• Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να ταΐζετε το μωρό όταν πεινά δίχως να δυσανασχετεί όση ώρα περιμένει να του ετοιμάσετε το γάλα.

• Για να ζεστάνετε το κρύο μπουκάλι με το νερό μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ηλεκτρικό θερμαντήρα μπουκαλιών ή να τοποθετήσετε το μπουκάλι σε μια κατσαρόλα με ζεστό κι όχι βραστό νερό για λίγα λεπτά (μπεν-μαρί).

• Μην χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε το γάλα, διότι μπορεί το μπουκάλι να φαίνεται δροσερό, αλλά το περιεχόμενο θα έχει ζεσταθεί ήδη αρκετά.

• Να δοκιμάζετε πάντοτε το γάλα προτού το δώσετε στο παιδί ρίχνοντας λίγες σταγόνες από αυτό στο εσωτερικό του καρπού σας-πρέπει να είναι οριακά ζεστό.

• Ποτέ μη διατηρείτε ζεστό το γάλα περισσότερο από 1 ώρα και πάντα να πετάτε το εναπομείναν γάλα.

• Τα βακτήρια αναπτύσσονται πολύ γρήγορα στο ζεστό γάλα και συχνά προκαλούν στομαχική διαταραχή στο μωρό.

Πηγή: iatronet.gr