Κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωρό σας και νιώθετε υπερήφανη γι΄ αυτό το θαυμαστό επίτευγμα! Ωστόσο η εγκυμοσύνη και η μητρότητα φέρνουν μεγάλες αλλαγές στη ζωή σας, είτε ευχάριστες είτε μερικές φορές ενοχλητικές. Μάθετε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ακράτεια από προσπάθεια, το συχνότερο είδος της ακράτειας που παρουσιάζεται σε νεαρές γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως μετά από ένα τοκετό. Οι παράγοντες που την ευνοούν είναι η εγκυμοσύνη, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες ή πολύδυμες καθώς και ο δύσκολος ή παρατεταμένος τοκετός. Οι μύες που περιβάλλουν τα τοιχώματα της κύστης χαλαρώνουν και δεν μπορεί πλέον η κύστη να αντιμετωπίσει μεγάλες πιέσεις.

Έτσι οτιδήποτε αυξάνει την πίεση στην κοιλιά όπως φτέρνισμα, βήχας, ορθοστασία, βάρη ή ακόμα κι όταν σηκώνεστε από την καρέκλα προκαλεί απώλεια ούρων.

Ασκήσεις για τους μυς του πυελικού εδάφους (Kegel)

Αυτές θα βοηθήσουν τους μυς που υποστηρίζουν το σφικτήρα της ουρήθρας να δυναμώσει και να εμποδίσει την ακράτεια. Για να βρείτε τους σωστούς μυς, κάντε σα να θέλετε να διακόψετε την ούρηση. Εναλλακτικά βάλτε το δάκτυλό σας μέσα στον κόλπο σας και σφίξτε. Μη σφίγγετε το στομάχι ή τους μηρούς σας εκείνη την στιγμή. Βεβαιωθείτε ότι δεν κρατάτε την αναπνοή σας όσο κάνετε την άσκηση.

Σφίξτε και χαλαρώστε: Καθίστε αναπαυτικά και σφίξτε ελαφρά τους μυς της πυέλου. Βάλτε το ένα χέρι στο κόκαλο της πυέλου και προσπαθήστε να σφίξετε τον κόλπο σας σα να προσπαθείτε να φράσετε στο χέρι σας. Κρατήστε για 5 δευτερόλεπτα και χαλαρώστε.

Φανταστείτε ένα ασανσέρ: Καθίστε αναπαυτικά και φανταστείτε ότι υπάρχει ένα ασανσέρ μέσα στον κόλπο σας. Φανταστείτε ότι ξεκινά στο άνοιγμα της πυέλου και ότι πρέπει να σταματά σε κάθε όροφο. Όπως ανεβαίνει σφίξτε τους μυς λίγο περισσότερο, χωρίς να χάνετε καθόλου από την ένταση που είχατε όταν ξεκινήσατε. Αφού φτάσετε στο… ρετιρέ αρχίστε αργά το κατέβασμα μέχρι να χαλαρώσετε ξανά.
Δώστε προσοχή στην κατακράτηση ούρων!

Συμβαίνει στο 10% των λεχωνίδων και μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια από υπερχείλιση. Το κύριο αίτιο της είναι ο πόνος στο περίνεο. Οι παραδοσιακές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι τα αναλγητικά, η τοπική εφαρμογή πάγου ή τα ζεστά λουτρά. Αν αυτές αποτύχουν, τότε είναι αναγκαία η εφαρμογή καθετήρα για την κένωση της ουροδόχου κύστης.

Ενημερωθείτε για τη θεραπεία

Εκτός από τη συντηρητική θεραπεία (ασκήσει kegel, αλλαγή στον τρόπο ζωής όπως έλεγχος υγρών και απώλεια βάρους) υπάρχουν κι άλλες επιλογές:

Η φαρμακευτική αγωγή. Περιλαμβάνει τη ουσία ντουλοξετίνη, η οποία βελτιώνει τα συμπτώματα της ακράτειας αυξάνοντας την αντίσταση της περιοχής εξόδου της κύστης.

Η ηλεκτροδιέγερση. Πρόκειται για μια μέθοδο θεραπείας της ακράτειας των ούρων, κατά την οποία διοχετεύεται μια υπολογισμένη και μικρή ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος με τον ανάλογο ρυθμό, στους μύες που απαρτίζουν το πυελικό έδαφος. Έτσι ισχυροποιούνται οι μύες του πυελικού εδάφους και μπορείς να κατανοήσει για το που είναι αυτοί οι μύες και πως λειτουργούν. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής από τον ειδικά εκπαιδευμένο γιατρό και χρησιμοποιείται ειδικά τροποποιημένο ηλεκτρικό ρεύμα (το οποίο δεν προκαλεί βλάβες).

Η χειρουργική θεραπεία. Διακρίνονται σε διακολπικές (μέσα από τον κόλπο), σε υπερηβικές (με τομές χαμηλά στην κοιλιά ) και σε ενδοσκοπικές. Σήμερα επικρατούν οι λεγόμενες κολπικές ταινίες χωρίς τάση (TVT), οι οποίες λειτουργούν ως υποστηρικτές της μέσης μοίρας της ουρήθρας, έτσι ώστε όταν αυξάνει η πίεση μέσα στην κοιλιά να δημιουργούν ένα στέρεο έδαφος κάτω από την ουρήθρα. Γίνονται με τοπική αναισθησία, διαρκούν περίπου 20-30 λεπτά, με πολύ χαμηλό ρίσκο επιπλοκών. Νιώθετε πολύ λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σχέση με άλλες χειρουργικές μεθόδους αντιμετώπισης της ακράτειας και μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας την ίδια ημέρα ή συνήθως την επομένη της επέμβασης. Η περίοδος ανάρρωσης είναι κατά μέσο όρο 10 ημέρες.

Το μυστικό

Επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας. H απώλεια ούρων μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα ουρολοίμωξης που απαιτεί συγκεκριμένη αγωγή.

Πηγή: omorfamistika.gr