Η τήρηση των πρωτοχρονιάτικων αποφάσεών σας αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Scranton στις ΗΠΑ, το 80% των ανθρώπων ξεχνούν τις αποφάσεις τους μέχρι τις 12 Ιανουαρίου και μόνο το 8% καταφέρνει να επιτύχει τους στόχους που έθεσαν την Πρωτοχρονιά μέχρι το τέλος του έτους.

Τι θα γινόταν αν, το 2024, μπορούσαμε να τα αλλάξουμε όλα αυτά ξεπερνώντας την έλλειψη κινήτρων και μεθόδου που εξηγούν τις αποτυχίες τους; Ο διάσημος life coach και συγγραφέας Jay Shetty, ο οποίος άντλησε όλη του τη σοφία από τους Ινδουιστές μοναχούς ζώντας σε μοναστήρι για 3 χρόνια, μοιράζεται τις διδαχές του για μια υγιή, λογική ζωή στα διάφορα επεισόδια του podcast του «On Purpose with Jay Shetty».

Σε ένα από αυτά, σύμφωνα με τη Vogue India, αποκαλύπτει το προσωπικό του σχέδιο δράσης για την επίτευξη των στόχων του, σε 4 βασικά βήματα. «Κάθε νέα χρονιά αντιπροσωπεύει ένα νέο κεφάλαιο που πρέπει να γραφτεί», εξηγεί. «Αν το γράψετε ασυνείδητα, καταλήγετε να ζείτε μια ζωή που δεν θέλετε πραγματικά να ζήσετε. Πρέπει να δημιουργήσετε κάτι καινούργιο, χωρίς να διαιωνίσετε αυτό που απέτυχε στο παρελθόν». Πάρτε το σημειωματάριό σας και ας ξεκινήσουμε!

1. Επικεντρωθείτε στις δεξιότητες που θέλετε να αποκτήσετε

«Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας μόλις θέσετε έναν στόχο είναι: τι πρέπει να μάθω για να τον πετύχω; Η πρόθεση εδώ είναι να ξέρετε σε τι πρέπει να εστιάσετε και να σκεφτείτε τη μάθηση πίσω από τον στόχο. Ποιες δεξιότητες πρέπει να αποκτήσω; Ποιες ιδιότητες πρέπει να αναπτύξω; Ποιες συνήθειες πρέπει να αλλάξω; Για παράδειγμα, αν θέλετε να δημιουργήσετε πιο δημιουργικό περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα το 2024, πρέπει να μάθετε για την αφήγηση ιστοριών, την επεξεργασία, τη δημοσίευση. Αν, πάλι, πρόκειται για πιο υγιεινή διατροφή, ίσως χρειαστεί να αναπτύξετε νοητικές δεξιότητες για να άρετε ορισμένα μπλοκαρίσματα. Το να πείτε απλώς “δεν θα τρώω πια ζάχαρη” δεν θα λειτουργήσει αν δεν έχετε ένα συγκεκριμένο όραμα για τη διαδικασία αυτοανάπτυξης που απαιτείται για να φτάσετε εκεί».

2. Καταγράψτε τις εξαιρέσεις

Χαρούμενη γυναίκα δουλεύει από το σπίτι

«Αν γενικά δεν πετυχαίνουμε τους στόχους μας, αυτό συμβαίνει επειδή δεχόμαστε πάρα πολλά πράγματα που δεν αποτελούν προτεραιότητά μας (και το αντίστροφο). Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τα κριτήρια με βάση τα οποία λέμε “ναι”, “όχι” ή “ίσως” στις ευκαιρίες που θα προκύψουν φέτος. Αν η απόφασή σας είναι να κάνετε περισσότερο αθλητισμό, μπορείτε να πείτε στον εαυτό σας ότι απορρίπτετε όλες τις προτάσεις που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του χρόνου που έχει μπλοκαριστεί για τη συνεδρία σας. Για μένα, η “ώρα γυμναστικής” μου είναι κάθε μέρα από τις 8.30 π.μ. έως τις 9 π.μ. Έχω εντοπίσει έναν και μόνο έναν λόγο για τον οποίο θα μπορούσα να τον χάσω (εκτός από οικογενειακά έκτακτα περιστατικά ή προσωπικά προβλήματα): μια ευκαιρία συνέντευξης στον Τύπο (η οποία αποτελεί εξαίρεση). Όλα τα άλλα είναι αδιαπραγμάτευτα».

3. Καθορίστε κάθε βήμα του σχεδίου δράσης

Πρόγραμμα διατροφής

«Λεπτό προς λεπτό, δεξιότητα προς δεξιότητα. Είναι σαν να ανεβαίνετε μια σκάλα. Ο στόχος βρίσκεται στην κορυφή και το σχέδιο δράσης έγκειται στο χτίσιμο κάθε μίας από τις μπάρες για να φτάσετε εκεί. Ένα συνηθισμένο λάθος όταν παίρνουμε καλές αποφάσεις είναι να εστιάζουμε μόνο στο τελευταίο σκαλοπάτι της σκάλας. Ωστόσο, πρέπει να χτίσετε τα 1,2,3… ή ακόμα και τα 7 ενδιάμεσα σκαλοπάτια για να φτάσετε εκεί. Αν θέλετε να βρείτε μια νέα δουλειά, για παράδειγμα, τείνουμε να πιστεύουμε ότι πρέπει να αρχίσετε αμέσως να ψάχνετε για άλλες προσφορές εργασίας. Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αναρωτηθείτε: πώς; “Θα μιλήσω με ανθρώπους που βρίσκονται στον κλάδο”. Και εδώ πάλι, πώς; “Θα ζητήσω από τους φίλους μου τις επαφές τους”. Πώς; “Θα τους στείλω μήνυμα τώρα”. Αν η σκάλα σας δεν ξεκινάει με ένα βήμα/μια δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε αμέσως, δεν πρόκειται για σχέδιο δράσης. Το να πηγαίνω στο γυμναστήριο 3 φορές την εβδομάδα δεν είναι σχέδιο δράσης. Θα πάω στο γυμναστήριο για να κάνω την τάδε άσκηση/ εις, αυτή τη στιγμή: αυτό είναι ένα σχέδιο δράσης. Το σχέδιο δράσης μπορεί να αναλύεται ως εξής: πότε θα το κάνω, τι θα κάνω, πώς θα το κάνω, με ποιον και (πολύ σημαντικό) γιατί;».

4. Επιλέξτε τη λέξη- κλειδί για το έτος

Άντρας σημειώνει σε ημερολόγιο

«Όπως το κινεζικό ημερολόγιο, το οποίο συνδέει ένα ζώο με κάθε έτος, είναι σημαντικό να καθορίσετε το κύριο θέμα που θα χαρακτηρίσει το 2024. Για μένα, το 2018 ήταν η χρονιά που ήταν αφιερωμένη στα κοινωνικά δίκτυα, το 2019, η χρονιά του podcast μου, το 2020, η χρονιά του βιβλίου μου. Πρέπει να επισημάνουμε αυτό που θα καθοδηγήσει τη χρονιά μας, αφιερώνοντας όλη μας την προσοχή σε αυτό και καθιστώντας το προτεραιότητα. Μπορεί, επίσης, να είναι η χρονιά της οικογένειάς σας, του πάθους σας ή της δημιουργίας της επιχείρησής σας. Πρέπει να είναι κάτι απλό. Και έπειτα υπάρχουν τα 3 βήματα που πρέπει να ενσωματώσουμε στους επόμενους 12 μήνες».

Μάθηση: εκπαιδευτείτε σε κάτι συγκεκριμένο, όπως για παράδειγμα η γονεϊκότητα. Με την πρόθεση να είστε καλά προετοιμασμένοι. Και τελικά, εξερευνώντας και αναπτύσσοντας τη δημιουργικότητά σας, να είστε πιο ευτυχισμένοι.

Εκκίνηση: είτε πρόκειται για ένα βιβλίο, μια σχέση ή μια καριέρα, η ιδέα είναι να βρείτε έναν λόγο για τον οποίο να είστε παθιασμένοι και ενθουσιώδεις, έναν λόγο που απαιτεί πλήρη συγκέντρωση, νέες δεξιότητες και ταλέντα.

Αγάπη: αυτό θα μπορούσε να είναι podcasts, βίντεο, σταθερότητα

«Αυτά τα τρία βήματα έχουν να κάνουν με την αυτοεκπλήρωση, το αίσθημα πληρότητας και την παροχή νέας ενέργειας που θα δώσει τον ρυθμό για το 2024».