Ο τόνος σε κονσέρβα αποτελεί την εύκολη λύση όταν θέλουμε να ετοιμάσουμε κάτι εύκολο και γρήγορο. Είναι ένα ευέλικτο βασικό προϊόν που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αμέτρητες συνταγές, από σαλάτες και σάντουιτς μέχρι ζεστά πιάτα και σνακ. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ένα βολικό συστατικό για να φτιάξετε το οτιδήποτε, αλλά σύμφωνα με το healthdigest.com είναι μια προσιτή πηγή πρωτεΐνης.

Είναι εύκολο στον υπολογισμό των θερμίδων, γεγονός που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για όσους προσέχουν την καθημερινή τους πρόσληψη. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν απαιτεί ψύξη μέχρι να ανοιχτεί και μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο ντουλάπι σας σημαίνει ότι μπορείτε να το αποθηκεύσετε και να το έχετε στο ντουλάπι σας για τις μέρες που δεν έχετε πραγματικά καμία έμπνευση για το τι να μαγειρέψετε.

Αλλά ο τόνος σε κονσέρβα δεν είναι μόνο ένα πρακτικό συστατικό. Είναι, επίσης, ένας θησαυρός με οφέλη για την υγεία. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα οφέλη του τόνου σε κονσέρβα είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για γερά οστά και παίζει καθοριστικό ρόλο σε πολλές άλλες σωματικές λειτουργίες, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, η μυϊκή λειτουργία και η υγεία του εγκεφάλου. Επιπλέον, ο τόνος σε κονσέρβα αποτελεί πλούσια πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς και μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Η σημασία της βιταμίνης D

τόνος σε ψωμί

Η βιταμίνη D, που συχνά αποκαλείται «βιταμίνη του ήλιου», είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία και ευεξία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτή η μοναδική λιποδιαλυτή βιταμίνη είναι τόσο θρεπτικό συστατικό όσο και ορμόνη και το σώμα μας μπορεί να την παράγει όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο ηλιακό φως. Ενώ η συνιστώμενη ημερήσια τιμή της βιταμίνης D ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο της ζωής, μια γενική κατευθυντήρια γραμμή για τους ενήλικες είναι περίπου 600 έως 800 διεθνείς μονάδες (IU) ημερησίως.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου, η οποία συμβάλλει στη διατήρηση ισχυρών και υγιών οστών. Τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D συνδέονται, επίσης, με την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην άμυνα κατά των λοιμώξεων και μειώνοντας τον κίνδυνο ασθενειών. Μια μελέτη του 2016 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders έδειξε ότι τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Τα στοιχεία υποδηλώνουν σύνδεση μεταξύ επαρκών επιπέδων βιταμίνης D και χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου. Μπορεί, επίσης, να παίζει ρόλο στην πρόληψη και τη διαχείριση ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Επιπλέον, μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal έδειξε ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D μείωσε την αυτοάνοση νόσο κατά 22%.

Τα υπόλοιπα οφέλη από την κατανάλωση τόνου

τόνος με πατάτες

Αυτή η πυκνή σε θρεπτικά συστατικά τροφή παρέχει, ωστόσο, και άλλες βασικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), σελήνιο και ιώδιο, σύμφωνα με το Healthline. Το DHA μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της αρτηριακής πίεσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ υποστηρίζει και τη γνωστική λειτουργία. Επιπλέον, το σελήνιο και το ιώδιο παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του θυρεοειδούς και στη διασφάλιση ενός καλά ρυθμισμένου μεταβολισμού.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ ο τόνος σε κονσέρβα αποτελεί μια θρεπτική τροφή, οι ανησυχίες σχετικά με τα επίπεδα υδραργύρου εξακολουθούν να υφίστανται. Το Consumer Reports (CR) έχει σημειώσει ότι ο τόνος σε κονσέρβα περιέχει γενικά σχετικά χαμηλά μέσα επίπεδα υδραργύρου, αν και τα επίπεδα υδραργύρου μπορεί να διαφέρουν από κονσέρβα σε κονσέρβα. Ο ελαφρύς τόνος είναι η ασφαλέστερη επιλογή από αυτή την άποψη, αλλά είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί, ειδικά αν είστε έγκυος.