Το σώμα μας αποτελείται κυρίως από νερό, με το Medical News Today να αναφέρει συγκεκριμένα ότι περιέχει περίπου 45 έως 75% νερό, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη σύσταση του σώματος και το μέγεθός μας. Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί αποτελούμαστε κυρίως από νερό; Ένας από τους λόγους, λοιπόν, που χρειαζόμαστε νερό είναι για να μπορεί το σώμα μας να παράγει αίμα, το οποίο αποτελείται κατά 50% από νερό και το πλάσμα του αίματος κατά 92% από νερό.

Ποιος ο ρόλος του αίματος στο ανθρώπινο σώμα

Αίμα

Το αίμα στο ανθρώπινο σώμα εκτελεί αρκετές σημαντικές εργασίες –ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, σχηματισμός θρόμβων, μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα- που είναι κρίσιμες για την επιβίωσή σας. Εάν χάσετε πολύ αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τραυματισμού, σοβαρών εγκαυμάτων, εμετών ή ακόμα και διάρροιας, το σώμα σας μπορεί να υποστεί υποογκαιμικό σοκ, μια απειλητική για τη ζωή έκτακτη ανάγκη, ενώ εάν χάσετε πάνω από το 30% του όγκου του αίματός σας, πιθανότατα θα χρειαστείτε μετάγγιση αίματος. Πόσο αίμα, λοιπόν, χρειάζεται το σώμα σας για την καθημερινή του λειτουργία και την επιβίωσή σας;

Η ποσότητα του αίματος εξαρτάται από το φύλο, το ύψος και το βάρος

Αίμα σε σωληνάριο

Ακριβώς όπως συμβαίνει και με την περιεκτικότητα σε νερό, η ποσότητα του αίματος στον άνθρωπο ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Για παράδειγμα, μια γυναίκα 75 κιλών μέσου ύψους έχει περίπου 4,3 λίτρα αίματος που κυκλοφορεί σε όλο της το σώμα, αλλά ο όγκος αίματος μιας εγκύου μπορεί να αυξηθεί κατά 50% αυτής της ποσότητας. Ένας άνδρας 90 κιλών με μέσο ύψος έχει όγκο αίματος 5,7 λίτρα, ενώ ένα παιδί 27 κιλών έχει όγκο αίματος περίπου 2 λίτρα, αναφέρει το Medical News Today.

Ορισμένες καταστάσεις υγείας μπορεί να επηρεάσουν, επίσης, την ποσότητα αίματος στο σώμα σας. Οι ιατρικοί όροι για μειωμένο όγκο αίματος και αυξημένο όγκο αίματος είναι «υποογκαιμία» και «υπερογκαιμία», αντίστοιχα. Αν και η αιμορραγία είναι η πιο κοινή αιτία υποογκαιμίας, μπορεί να προκληθεί από απώλεια υπερβολικού νερού λόγω υπερβολικής ούρησης, εφίδρωσης, εμετού ή αφυδάτωσης, εξηγεί το Verywell Health. Σύμφωνα με το βιβλίο, «Φυσιολογία, όγκος αίματος», η ανεπάρκεια των νεφρών, της καρδιάς και του ήπατος μπορεί να αυξήσει υπερβολικά τον όγκο του αίματος στο σώμα. Ενώ πολλά συστήματα στο σώμα συνεργάζονται για να ρυθμίσουν την ποσότητα του αίματος στο σώμα μας, η ποσότητα του νερού είναι ο κύριος ρυθμιστής του όγκου του αίματος.