Όσο ανατρέχουμε στις μνήμες των παιδικών χρόνων μας είναι σίγουρα εκεί… μια μπάλα να θυμίζει τις ατέλειωτες ώρες παιχνιδιού. Το αυτονόητο όμως, για τους περισσότερους δικαίωμα στο παιχνίδι για άλλους φαντάζει ένα μεγάλο και μακρινό όνειρο. Για ποιους; Για τα παιδιά με προβλήματα όρασης που δυστυχώς δεν μπορούν να δουν τη μπάλα και έτσι δεν μπορούν να την κυνηγήσουν και να την κλοτσήσουν. Ο Ηλίας Μάστορας, αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη του προς τους μικρούς του φίλους, πήρε την απόφαση να τους βοηθήσει φτιάχνοντας μπάλες που κουδουνίζουν τις οποίες μάλιστα στέλνει δωρεάν σε όλο τον κόσμο.

Η καμπάνια που ονομάζεται «A ball for all» έχει μέχρι στιγμής διαθέσει πάνω από 3.000 μπάλες σε 99 χώρες σε όλες τις ηπείρους και είναι υπεύθυνη για τα αμέτρητα χαμόγελα των τυφλών παιδιών που μπορούν πλέον να μοιραστούν την αγάπη τους για το ποδόσφαιρο με τους φίλους τους που βλέπουν.

Η μπάλα για τα τυφλά παιδιά είναι κατά 300 γραμμάρια πιο ελαφριά από τις αντίστοιχες που υπάρχουν για ενήλικους και διαθέτει στο εσωτερικό της ειδικούς μηχανισμούς που της δίνουν ήχο.

Η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία έχει τη δική της γλυκιά ιστορία όπως αναφέρει στο newsbeast.gr ο Ηλίας Μάστορας που ξεκίνησε πριν από τρία περίπου χρόνια.  Η πρώτη επαφή όμως του δημιουργού της με άτομα που έχουν προβλήματα όρασης έγινε αρκετά χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα το 1994 όταν ήταν προπονητής στο σκάκι στη Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Ως διεθνής διαιτητής στο ποδόσφαιρο τυφλών και επαγγελματίας εκπαιδευτής νέων στη μη τυπική εκπαίδευση έχει αφιερώσει τη ζωή του στα άτομα που δεν βλέπουν. Τόσο το 2004 στην Αθήνα όσο και το 2008 στο Πεκίνο συμμετείχε στους τελικούς του αθλήματος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, έπειτα ήταν υπεύθυνος διαιτησίας σε όλο τον κόσμο, οπότε με αυτήν του την ιδιότητα πήγε και στο Ρίο.

– Πώς, όμως, ξεκίνησε το όραμα «μια μπάλα για όλα τα παιδιά του κόσμου»;

Υπάρχει μια μικρή ιστορία πίσω από τη γέννηση της ιδέας! Είχα εκδώσει ένα παιδικό σκακιστικό παραμύθι και η Σχολή Τυφλών θέλοντας να είναι προσιτό και για μικρά παιδιά με πρόβλημα όρασης, διοργάνωσε τη θεατρική αφήγησή του στο studio. Η έκπληξη ήταν μεγαλύτερη όταν ήρθε ο 3χρονος Λέανδρος για να πει ένα μικρό γρίφο από το παραμύθι και θέλοντας να τον ευχαριστήσω, του έδωσα τη μπάλα ενηλίκων ποδοσφαίρου τυφλών. Φανταστείτε τη δυσκολία να παίξει με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας όταν ζυγίζει 550 γραμμάρια! Έτσι, σαν παραμύθι, ξεκίνησε ένα νέο ταξίδι…

– Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει η συγκεκριμένη μπάλα εκτός από το κουδούνισμα και τι συμβολίζει για εσάς;

Η ενασχόληση ως διεθνής εθελοντής στον χώρο για πάνω από 20 χρόνια με ενέπνευσε στη δημιουργία της παγκόσμιας καμπάνιας «A ball for all». Η μπάλα είναι αρκετά ελαφριά καθώς έχει βάρος 250 γραμμάρια και περιέχει τέσσερις εσωτερικούς μηχανισμούς. Δεν πωλείται αλλά μόνο δωρίζεται καθώς βασική προτεραιότητα είναι το δικαίωμα στη χαρά κάθε παιδιού με πρόβλημα όρασης ανεξάρτητα από την οικονομική ευχέρεια. Οι ανάγκες είναι παγκόσμιες και δεν υπάρχει κάποια παρόμοια μπάλα ή καμπάνια. Στόχος μας είναι κάθε εβδομάδα να στέλνουμε μπάλες σε χώρες που δεν έχουμε ταξιδέψει. Όλα τα έξοδα καλύπτονται από εμάς μέσω των προγραμμάτων που τρέχουμε και είναι μεγάλη η χαρά μας όταν μας στέλνουν φωτογραφίες και videos.

– Ποιοι σας βοήθησαν να πραγματοποιήσετε το συγκεκριμένο project;

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρος, Όραμα Νέων Youthorama – Σκακιστικός Όμιλος Πανοράματος, ήταν ο δικαιούχος φορέας υλοποίησης της καινοτόμου ιδέας. Το σωματείο δεν έχει λειτουργικά έξοδα καθώς εδρεύει σε χώρο του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη που στηρίζει το έργο μας ενώ δεν έχουμε υπαλλήλους αλλά μόνο την εθελοντική μας ομάδα, κυρίως νέων. Με αυτή την προσέγγιση, είμαστε χαρούμενοι όταν εγκρίνεται κάποιο πρόγραμμα που έχουμε υποβάλλει στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό ενώ όταν λαμβάνουμε αρνητική απάντηση το μόνο που έχουμε απωλέσει είναι ο χρόνος μας. Είμαστε ένας φορέας που έχει συσταθεί από το 2003 αλλά δεν είναι ευρύτερα γνωστός. Παρόλα αυτά είμαστε ευτυχισμένοι που διεθνείς οργανισμοί έχουν κατανοήσει την ανάγκη που υπάρχει για το δικαίωμα στο παιχνίδι για όλους.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν έχουμε επιχειρηματική δράση αλλά όραμα για το κοινό καλό, αποφασίσαμε ότι η μπάλα δεν πρέπει να πωλείται αλλά μόνο να δωρίζεται. Ήρθαμε σε επαφή με εκπροσώπους χωρών όπου καλλιεργείται το παραολυμπιακό άθλημα του Ποδοσφαίρου Τυφλών, Σχολές Τυφλών και δομές όπου δραστηριοποιούνται και παιδιά – νέοι με πρόβλημα όρασης. Ανακαλύψαμε ότι η πατενταρισμένη μπάλα από τον ΟΒΙ, είχε μεγάλη απήχηση που ξεπερνούσε τα όρια της χώρας μας. Ήδη μας έχουν στηρίξει διεθνή ιδρύματα όπως το UEFA Foundation for Children, Save the Dream από το Κατάρ και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Επίσης, έχουν εγκριθεί προγράμματα από το Erasmus+ και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης αλλά και φορείς της πόλης μας διοργανώνουν δράσεις για εμάς. Τα δύο τελευταία χρόνια η θεατρική ομάδα «Σύνπραξις» υλοποίησε δύο παραστάσεις ενώ η νέα μας συνεργασία είναι με τη θεατρική εθελοντική ομάδα «Κύκλος Ζωής».

Γνωστοί ποδοσφαιριστές έχουν παίξει με τη μπάλα όπως ο Xavi Hernandez της Barcelona FC κατά τη διάρκεια παρουσίασής της στο Κατάρ, ο Didier Drogba της Chelsea FC στο Μονακό όπου παρουσιάσαμε τη μπάλα στο Peace and Sport International Forum. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να μην έχουμε αρνηθεί και να έχουμε πάντοτε διαθεσιμότητα σε μπάλες καλύπτοντας το σύνολο των εξόδων και να φτάσει δωρεάν στην αγκαλιά παιδιών με πρόβλημα όρασης στις 5 ηπείρους. Αρκεί ένα email στο φορέα μας [email protected], με τη διεύθυνση του σχολείου και τον αριθμό των παιδιών με πρόβλημα όρασης που φοιτούν χωρίς προσωπικά δεδομένα, και στέλνουμε την ειδική μπάλα.

– Τα συναισθήματά σας όταν είδατε την πρώτη μπάλα;

Είχα την αίσθηση από την πρώτη στιγμή ότι αυτή η δημιουργία θα με συνοδεύει σε όλη μου τη ζωή. Η πρώτη περίοδος ήταν σημαντική για την επιλογή του κατάλληλου βάρους, το μέγεθος και της ασφάλειας. Ήμουν τυχερός καθώς από την αρχή, πήρε παγκόσμιες διαστάσεις με την επίσημη πρώτη παρουσίαση στο Κατάρ, παρουσία του Xavi Hernandez. Έχω κρατήσει εκείνη τη μπάλα με την υπογραφή του καθώς οι υπόλοιπες μοιράστηκαν στα παιδιά, με ή χωρίς οπτική αναπηρία, στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Αθλητισμού.

– Στιγμές που δεν θα ξεχάσετε ποτέ;

Στην Ελλάδα, οι φετινές επιτόπιες παρεμβάσεις στο γενικό σχολείο του Λέανδρου, ο οποίος ήταν η πηγή έμπνευσης αλλά και ο πρωταγωνιστής των προωθητικών video της παγκόσμιας καμπάνιας. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μία μπάλα για όλους» είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας για όλα τα σχολεία της χώρας μας και είχαμε τη δυνατότητα με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να στείλουμε 700 πακέτα σε 170 σχολεία όπου φοιτούν και παιδιά με πρόβλημα όρασης. Στην πιλοτική του φάση, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε ορισμένα σχολεία και επιλέξαμε το σχολείο του Λέανδρου. Δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε στην επίσκεψή μας να πάμε δεύτερη και τελικά τρίτη φορά καθώς τα αποτελέσματα ήταν διθυραμβικά στη συμπερίληψη είτε σε επίπεδο κιναισθητικής και κοινωνικοποίησης είτε στην ενσυναίσθηση. Στόχος μας να περάσουμε στην πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος και να επισκεφτούμε την επόμενη σχολική χρονιά επιτόπια όλα τα σχολεία της χώρας όπου φοιτούν και παιδιά με πρόβλημα όρασης.

Στο εξωτερικό, καταφέραμε να στείλουμε μπάλες σε όλα τα τυφλά παιδιά και νέους με μειωμένη όραση στη Σιέρρα Λεόνε. Ήταν συγκινητικές οι πρώτες φωτογραφίες όταν έλαβαν τις πρώτες μπάλες. Αποφασίσαμε, με τη βοήθεια της θεατρικής εθελοντικής ομάδας «Σύνπραξις», να διοργανώσουν μία θεατρική παράσταση όπου με τα έσοδα θα εξασφαλίζαμε την αποστολή για το σύνολο των παιδιών με οπτική αναπηρία. Χάρη και στους θεατές που κατέκλυσαν το θέατρο, κατέστη δυνατό, και για να μας ευχαριστήσουν οργάνωσαν παρελάσεις σε όλες τις πόλεις όπου μοιράστηκαν οι μπάλες. Τα τυφλά παιδιά και νέοι κουδούνιζαν τις ειδικές μπάλες και λυπάμαι που δεν μπόρεσα να παραβρεθώ σε αυτές τις δράσεις ευγνωμοσύνης.

– Ποια τα σχέδια σας για το μέλλον;

Μόλις κλείσαμε τον δεύτερο χρόνο υλοποίησης της καμπάνιας και πάνω από 3.000 μπάλες έχουν φτάσεις σε 99 χώρες στις πέντε ηπείρους. Το Όραμα Νέων Youthorama διοργανώνει ανοικτή εκδήλωση  ευστοχίας πέναλτι  4 vs 4 με κλειστά μάτια, την Παρασκευή 10/4/2020 στις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Θ. Η βιωματική δράση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σας καλούμε να δηλώσετε και εσείς συμμετοχή όπως και με την ομάδα που θα δημιουργήσουμε στον 15ο Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος» στις 12/4 στο δρομικό αγώνα των 5 χιλιομέτρων. Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] μέχρι τις 10/3 για την καλύτερη οργάνωση καθώς ήδη γνωρίζουμε ότι θα συμμετέχουν παιδιά, νέοι και ενήλικες από 8 χώρες με τριψήφιο ήδη επιβεβαιωμένο αριθμό. Στόχος μας να φτάσουμε τις 100+ χώρες. Θα μας βοηθήσετε;