Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο εμβολιασμός παραμένει η μεγαλύτερη ιατρική ανακάλυψη του 20ού αιώνα, η σημαντικότερη υγειονομική παρέμβαση των καιρών μας.

Η κομητεία Κλαρκ στην αμερικανική πολιτεία της Ουάσιγκτον ωστόσο δεν έχει πάρει το μήνυμα, θεωρώντας εδώ και καιρό πως τα εμβόλια είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει η ανθρωπότητα.

Διαβόητη στις ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα πια στον κόσμο, η κομητεία Κλαρκ παραμένει το αδιαφιλονίκητο κάστρο όσων αντιτίθενται στον εμβολιασμό, ένα ισχυρό προπύργιο αντι-εμβολιαστικών αισθημάτων και ρητορείας που διαγράφει τη δική του ιδιοσυγκρασιακή πορεία σε έναν κόσμο που προοδεύει και εξελίσσεται από την επιστήμη και την τεχνολογία.

Μόνο που η ίδια κομητεία πλήττεται αυτό τον καιρό από μια πρωτόγνωρη για τον δυτικό κόσμο επιδημία ιλαράς, τόσο σε διαστάσεις όσο και σφοδρότητα, αναγκάζοντας τους κατοίκους να τρέχουν και να εμβολιάζουν μαζικά τα παιδιά τους. Οι ίδιοι άνθρωποι που κατακεραύνωναν δηλαδή τα εμβόλια ως όργανα του Σατανά και οχήματα της Νέας Τάξης Πραγμάτων!

Μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην κομητεία που βρίσκεται στα βόρεια του Πόρτλαντ (Όρεγκον) είχαν ξεπεράσει τα 50, ενώ άλλα 11 ελέγχονται αυτές τις μέρες. Μέσα σε έναν μήνα, από την Πρωτοχρονιά του 2019 ουσιαστικά, τα περιστατικά αυξήθηκαν με εκθετικούς ρυθμούς και, όπως όλα δείχνουν, η τάση θα συνεχιστεί, καθώς τις τελευταίες δύο βδομάδες τα κρούσματα διπλασιάστηκαν.

Η πολιτεία της Ουάσιγκτον κήρυξε στις 18 Ιανουαρίου την κομητεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξαιτίας ακριβώς της επιδημίας, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τις εκτιμήσεις της αμερικανικής ιατρικής κοινότητας που υποπτευόταν πως στο Κλαρκ θα χτυπούσε το κακό.

Γιατί στο Κλαρκ οι άνθρωποι δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, περιβάλλοντας τον εμβολιασμό με άφθονο σκεπτικισμό, γερές δόσεις παραπληροφόρησης και μερικές οκάδες συνωμοσιολογίας.

Και τα νούμερα εδώ είναι εξόχως δηλωτικά για χώρα του ανεπτυγμένου κόσμου: μόλις το 76,5% των νηπίων της κομητείας Κλαρκ υποβλήθηκαν στον καθιερωμένο εμβολιασμό του σχολικού έτους 2017-2018, εκεί δηλαδή που το 2005 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 91,4%! Συνολικά, το ποσοστό των εμβολιασμένων κατοίκων κυμαίνεται κάτω από το 92-94% του γενικού πληθυσμού που κρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πως είναι η δικλείδα ασφαλείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού.

Μόνο που αυτό φαίνεται πως θα αλλάξει και μάλιστα δραστικά. Όταν η απειλή της ιλαράς παραέγινε αληθινή για το Clark County, οι κάτοικοι σχημάτισαν ουρές για να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τα επίσημα μητρώα των υγειονομικών υπηρεσιών της πολιτείας.

Οι παραγγελίες για εμβόλια κατά τις ιλαράς άγγιξαν τον αριθμό των 3.150 τον Ιανουάριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 500% σε σχέση με το περσινό νούμερο του ίδιου μήνα (μόλις 530 εμβόλια). Αύξηση κατέγραψαν γενικότερα τα εμβόλια κατά της ιλαράς στην πολιτεία της Ουάσιγκτον τον ίδιο καιρό, μόνο που είναι της τάξης του 30% (από 12.140 δόσεις τον Ιανουάριο του 2018 σε 15.780 δόσεις τον Ιανουάριο του 2019).

Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας εμφανίστηκαν ιδιαιτέρως ικανοποιημένες από την αύξηση του σωτήριου εμβολιασμού στην «κακόφημη» ιατρικά κομητεία, αυτό δεν σημαίνει πως το πάθημα έγινε μάθημα…

«Δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη»

Η αντι-εμβολιαστική ρητορεία δεν περιορίζεται όμως μόνο στην κομητεία Κλαρκ, αλλά έχει περάσει και στο γειτονικό Όρεγκον, όπου υπάρχουν μέχρι στιγμής 4 κρούσματα ιλαράς.

Εκεί ένα στα πέντε σχολεία έχουν δείκτη εμβολιασμού κάτω από το προστατευτικό ποσοστό του 92%, κάπου 15.500 σχολιαρόπαιδα δεν εμβολιάζονται δηλαδή, καθώς οι γονείς τους έχουν ζητήσει εξαίρεση από τα εμβόλια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της πολιτείας που παραθέτει η εφημερίδα «The Oregonian».

Οι πολιτειακές αρχές εργάζονται τώρα για να περάσουν μια τροπολογία που θα δώσει τέλος σε όσους δεν θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους «από άποψη». Το Όρεγκον επιτρέπει στους γονείς να εξαιρούν τα παιδιά τους από τα εμβόλια για μη ιατρικούς λόγους. Επειδή απλώς και μόνο δεν θέλουν δηλαδή.

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να παίρνουν κακές αποφάσεις για την υγεία των παιδιών τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής της πολιτείας Mitch Greenlick, «αυτό όμως δεν τους δίνει το δικαίωμα να στέλνουν απροστάτευτα παιδιά στο σχολείο». Μόνο που ο νόμος που θέλει να περάσει η πολιτεία θα συναντήσει ξανά τη σφοδρή αντίδραση των αντι-εμβολιαστών, που έχουν γερές βάσεις στις δύο πολιτείες.

Το ίδιο έγινε και το 2015, όταν Όρεγκον και Ουάσιγκτον προσπάθησαν να περάσουν αντίστοιχα νομοθετικά πλαίσια και οι αντι-εμβολιαστές κατάφεραν να μπλοκάρουν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το ίδιο επιχειρεί να κάνει και ο γερουσιαστής της Ουάσιγκτον Paul Harris, που εκλέγεται στην κομητεία Κλαρκ, να διαγράψει από τους λόγους για τον μη εμβολιασμό ενός παιδιού την «προσωπική προτίμηση των γονέων». Αφήνοντας μόνο τους ιατρικούς και τους -μικρής κλίμακας- θρησκευτικούς λόγους.

«Ούτε ένα φιστίκι δεν μπορείς να βρεις στα σχολεία μου [εξαιτίας των φόβων για αλλεργίες]», δήλωσε ο Harris στην εφημερίδα «Washington Post», «αλλά ανεμβολίαστα παιδιά περιφέρονται στα σχολεία μου εξαιτίας προσωπικών εξαιρέσεων; Το βρίσκω αποτρόπαιο».

Όσο οι νομοθέτες προσπαθούν να σταματήσουν τους αντι-εμβολιαστές να θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, οι υγειονομικές αρχές της Ουάσιγκτον αποπειρώνται να ενημερώσουν τους θιασώτες του κινήματος για τους πραγματικούς κινδύνους από τον μη εμβολιασμό. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας υγείας της πολιτείας, John Wiesman, είναι εντυπωσιακό πόσο μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του Clark County πιστεύει πως τα εμβόλια για την ιλαρά προκαλούν αυτισμό στα παιδιά τους.

Το λόμπι των αντι-εμβολιαστών όμως είναι εδώ ισχυρό και άοκνο. Στην εκστρατεία ενημέρωσης που κάνει στην κομητεία ο δρ Wiesman και η ομάδα του καταρρίπτοντας τους μύθους και τις συνωμοσίες, οι ομάδες του κινήματος απαντούν με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, διαδηλώσεις, ακόμα και «ντου» στους χώρους των διαλέξεων.

Εκπρόσωπος του αντι-εμβολιαστικού πυρετού δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Post» πως αν περάσει η τροπολογία που θα τους αναγκάσει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τότε «θα φύγουμε από την πολιτεία ή θα κρυφτούμε κάτω από τη γη, αλλά δεν θα συμμορφωθούμε».

Η 32χρονη Nicole Wilson, διαπρεπής κήρυκας του κινήματος και μέλλουσα μαμά, είπε πως ετοιμάζει ήδη τις βαλίτσες για το φευγιό της. «Θα σας πω κάτι», δήλωσε στην ίδια εφημερίδα, «δεν πρόκειται να μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη». Και βέβαια όλοι αυτοί προγραμματίζουν να σταματήσουν τον νόμο ή να ακολουθήσουν «το παράδειγμα της Καλιφόρνια», όπως υποδεικνύουν με νόημα.

Τι αντι-εμβολιαστικό έγινε στην Καλιφόρνια; Η πολιτεία κατάργησε το 2015 την προσωπική προτίμηση των γονέων από τους λόγους για τον μη εμβολιασμό ενός παιδιού, όπως προτίθεται να κάνει και η Ουάσιγκτον δηλαδή, και είδε μια αύξηση στους ιατρικούς λόγους εξαίρεσης των παιδιών από τα εμβόλια!

Τα παιδιά που είχαν πια ιατρικό πρόβλημα και δεν μπορούσαν να υποβληθούν στον υποχρεωτικό σχολικό εμβολιασμό τριπλασιάστηκαν μέσα σε 3 χρόνια (από 0,2 σε 0,7%). Κι ενώ το γενικό ποσοστό εμβολιασμού αυξήθηκε στην πολιτεία κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, αυτοί οι θύλακες του κινήματος διατήρησαν τα χαμηλά ποσοστά τους με τις ευλογίες κάποιων γιατρών πια. Που το κάνουν είτε με το αζημίωτο, όπως βρήκε πανεπιστημιακή μελέτη, είτε γιατί είναι και οι ίδιοι προβεβλημένα μέλη του αντι-εμβολιασμού…

Μύθοι και καθόλου πραγματικότητες

Η ιλαρά είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικό νόσημα που κανονικά θα έπρεπε να έχει εξαφανιστεί από τον πλανήτη. Ήδη από τη δεκαετία του 1960 δηλαδή, όταν αναπτύχθηκε το εμβόλιο κατά της ιλαράς, τα ποσοστά της κατακρημνίστηκαν παγκοσμίως και ειδικά στον δυτικό κόσμο.

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ βλέπουν πίσω από το κίνημα των αντι-εμβολιαστών την αναζωπύρωση της ιλαράς σε διάφορες γωνιές της χώρας, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού στους θύλακες αυτούς κυμαίνονται κάτω από το ποσοστό ασφαλείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τι κάνει όμως κάποιους γονείς να μη θέλουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους;

Τα fake news και η συνωμοσιολογία του ίντερνετ, αλλά και η παραχάραξη πραγματικών ερευνών προς όφελος των πολεμίων. Αυτό μας λέει η ανεξάρτητη έκθεση της Βασιλικής Εταιρίας Δημόσιας Υγείας, πως οι μισοί από τους αντι-εμβολιαστές γονείς έχουν εκτεθεί σε ψεύτικες ειδήσεις και παραπλανητικό περιεχόμενο σε ιστοσελίδες και κοινωνικά μέσα που τους παραπληροφορούν ακόμα και για επικείμενο θάνατο των παιδιών τους από τα εμβόλια.

Η διάδοση των πλαστών αυτών ιατρικών ειδήσεων είναι τόσο γενικευμένη στις μέρες μας που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε πρόσφατα στις 10 μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια υγεία το 2019 τον «δισταγμό για τον εμβολιασμό»!

Κι αυτό είναι που συμβαίνει πράγματι στο διαβόητο Clark County, εκεί δηλαδή που ομάδες επιρροής και οργανώσεις σαν την Informed Choice Washington έχουν βρει ισχυρό λαϊκό έρεισμα μέσα από τις ιστοσελίδες και τις εκστρατείες τους. «Τέτοιες επιδημίες εδράζονται στο κίνημα κατά των εμβολιασμών», είπε χωρίς περιστροφές ο διευθυντής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, δρ Anthony Fauci.

«Στα 25 χρόνια που ξέρω για τους εμβολιασμούς και το κίνημα εναντίον τους, υπάρχουν πράγματα στο ίντερνετ και οργανισμοί που λένε πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό, γι’ αυτό και κάποιοι γονείς εμφανίζονται διστακτικοί να εμβολιάσουν τα παιδιά τους», λέει χαρακτηριστικά και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου της κομητείας Κλαρκ, Eileen Quiring.

Άλλοι ειδικοί θεωρούν πάλι πως ο σημαντικότερος λόγος για την προπαγάνδα κατά των εμβολίων εδράζεται, αρκετά ειρωνικά, στο πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά. Στις χώρες της Δύσης τα νοσήματα που στοχεύουν τα εμβόλια έχουν σχεδόν εξαφανιστεί (ιλαρά, παρωτίτιδα, ερυθρά, ευλογιά, διφθερίτιδα, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα), κι έτσι αυτή η μερίδα του κοινού σπανίως έρχεται σε επαφή με τις παθήσεις που τόσο αποδοτικά χτυπούν τα εμβόλια.

Όταν τα ποσοστά εμβολιασμού είναι όμως χαμηλά, τότε επανεμφανίζονται παιδικές ασθένειες που ανήκουν κανονικά στα βιβλία ιστορίας. Σε ένα σχολείο στο Άσβιλ της Βόρειας Καρολίνα που το 70% των γονέων αρνήθηκαν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, το 1/4 των μαθητών χτυπήθηκε από επιδημία ανεμοβλογιάς τον Νοέμβριο του 2018. Μιας ασθένειας που μπορεί στις μέρες μας να αποτραπεί πλήρως δηλαδή.

Σήμερα έχουμε στα χέρια μας αρκετά ερευνητικά δεδομένα για τους διαύλους εξάπλωσης των παραπλανητικών αντι-εμβολιαστικών ειδήσεων στο ίντερνετ και τα κοινωνικά μέσα και οι επιστήμονες έχουν αναλύσει λεπτομερώς πώς τα fake news διαμορφώνουν συνειδήσεις και αισθήματα.

Θέλετε και το καλύτερο; Μια επιστημονική ομάδα κατάφερε να προβλέψει με ακρίβεια την επιδημία ιλαράς που θα χτυπούσε τo Disney World του Ορλάντο το 2014 δύο χρόνια πριν συμβεί, με βάση μοντέλα μάθησης που παρακολουθούσαν τη διάδοση των fake αντι-εμβολιαστικών news στα κοινωνικά μέσα!

Ποιος είναι ο αποδοτικότερος τρόπος για να αποτραπεί η επανεμφάνιση παιδικών ασθενειών που έχουν χτυπήσει αποφασιστικά τα εμβόλια; Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Το λένε οι πανεπιστημιακές μελέτες και όσοι το κάνουν πράξη, ξέρουν ήδη πως είναι η αποτελεσματικότερη στρατηγική για την αποφυγή επιδημιών…