Εκεί που νομίζεις ότι ξέρεις όλα τα παράξενα μέρη της Ελλάδας, ξαφνικά ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν κι άλλα κι ακόμη περισσότερα. Ιδιαίτερες γωνιές της χώρας που κρύβουν μικρά και μεγάλα μυστικά αλλά και ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από αυτά. Ένα τέτοιο μέρος βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα και μάλιστα διοικητικά ανήκουν στην Αττική. Ο λόγος για την ελληνική ηφαιστειακή «φυσική πισίνα» από θειάφι. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτή η φυσική πισίνα χύνεται στη θάλασσα.

Η ελληνική ηφαιστειακή πισίνα από θειάφι βρίσκεται στα Μέθανα Τροιζηνίας και αποτελεί ένα σημείο πραγματικά πολύ εντυπωσιακό. Όταν κοιτάς από ψηλά, μπορείς να καταλάβεις ακόμη καλύτερα το γιατί. Από μόνο του το μέρος είναι εντυπωσιακό καθώς είναι ένας τόπος άμεσα συνυφασμένος και επηρεασμένος γεωλογικά από το ηφαίστειο. Το τελευταίο ήταν εξάλλου αυτό που άλλαξε για πάντα τη μορφή της περιοχής. Εκεί λοιπόν βρίσκεται η ηφαιστειακή πισίνα που είναι γεμάτη από θειάφι και καταλήγει στη θάλασσα. Η πισίνα είναι γνωστή για τις ιαματικές της ιδιότητες.

Πρόκειται για μια πισίνα που λίγοι γνωρίζουν παρά το γεγονός ότι ανήκει ουσιαστικά στην Αττική ενώ πολλές φορές έχουν γίνει συζητήσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί. Προς το παρόν προκαλεί το ενδιαφέρον για εξερεύνηση.

Η ηφαιστειακή περιοχή των Μεθάνων

Ενδιαφέρον εξάλλου προκαλεί ολόκληρη η περιοχή των Μεθάνων λόγω των γεωλογικών φαινομένων της. Η χερσόνησος των Μεθάνων είναι στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου και είναι γνωστή για το ηφαιστειογενές έδαφός της. Επίσης η περιοχή είναι ιδιαιτέρως γνωστή για τα λουτρά της και το ηφαίστειο στο χωριό Καμένη Χώρα. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για το χωριό Καμένη Χώρα πατώντας ΕΔΩ. Πρόκειται για ένα χωριό σκέτο αξιοθέατο μιας και είναι ουσιαστικά χτισμένο πάνω σε μια απολιθωμένη και καμένη από τη λάβα πλαγιά.

Μπορεί το ηφαίστειο των Μεθάνων να είναι πλέον σήμερα ανενεργό, ωστόσο το αποτέλεσμά του είναι σήμερα περισσότεροι από 30 κρατήρες σε διάφορα σημεία της χερσονήσου. Αυτό που αξίζει να γνωρίζεις είναι ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα των Μεθάνων έγινε υποθαλάσσια το 1700.

Τα Μέθανα (όπως επίσης και το ηφαίστειο Σαντορίνης, Νισύρου και Μήλου) ανήκει ουσιαστικά στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου,. Είναι δε το τόξο το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας.

Απολαύστε εντυπωσιακές εικόνες από ψηλά από το κανάλι Haanity του Youtube…

Μια ιστορία αιώνων…

Τα Μέθανα είναι ένα μέρος με πλούσια ιστορία που αποδεικνύεται από πολλά προϊστορικά και αρχαία ευρήματα. Λιγότερο από δύο χιλιόμετρα μακριά από την Λουτρόπολη Μεθάνων βρίσκεται το εκκλησάκι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Μόλις 30 χρόνια πριν και συγκεκριμένα το έτος 1990, ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός Μυκηναϊκής Εποχής στα θεμέλια της μικρής εκκλησίας. Τα ευρήματα της ανασκαφής εκτίθενται σήμερα για όποιον ενδιαφέρεται στο αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά.

Από ευρήματα προκύπτει ότι η περιοχή ευρύτερα είχε πρωτοκατοικηθεί από τη νεολιθική εποχή (5.000 π.Χ.). Η περίεργη πισίνα με το θειάφι βρίσκεται τελικά πιο κοντά από όσο νόμιζες αποτελώντας ένα από τα παράξενα μέρη της Ελλάδας που αξίζει να γνωρίσεις.

πηγή: exploringgreece.tv