Η Ιταλία έχει χιλιάδες εγκαταλελειμμένα χωριά και πόλεις, κι ένα από αυτά είναι και το Craco, με τις ελληνικές ρίζες. Βρίσκεται στην περιφέρεια της Basilicata, στην επαρχία Matera στη νότια Ιταλία και ιδρύθηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ. από Έλληνες αποίκους.

Επέζησε από τη Μαύρη Πανώλη, από επιδρομές ληστών, από τις εσωτερικές συγκρούσεις ανάμεσα στα Δουκάτα και μέχρι το 1991, είχε απομείνει με ελάχιστους κατοίκους. Ωστόσο, οι κατολισθήσεις σε συνδυασμό με την οικονομική ανέχεια, τους ανάγκασαν να εγκαταλείψουν το Craco. 

Το όνομά του αρχικά, ήταν Montedoro από τους Έλληνες αποίκους, οι οποίοι κινήθηκαν στο εσωτερικό από τη παραθαλάσσια πόλη Metaponto. Το 1060 η πόλη έλαβε το σημερινό της όνομα από τον Αρχιεπίσκοπο Arnaldo, ο οποίος την ονόμασε Grachium που σημαίνει «μικρό ανώμαλο έδαφος». 

Οι κάτοικοί της ασχολούνταν κυρίως με την γεωργία, ενώ με τα χρόνια οι αγροτικές καλλιέργειες δεν είχαν την αποδοτικότητα που επιθυμούσαν και έτσι αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν και να ψάξουν αλλού την τύχη τους. Το Craco ερημώθηκε, τελείως, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα το χωριό – «φάντασμα» αποτελεί φυσικό σκηνικό για πολλές ταινίες όπως το Quantum of Solace του Τζέιμς Μποντ αλλά και τη σκηνή του κρεμάσματος του Ιούδα στα «Πάθη του Χριστού» του Μελ Γκίμπσον. Παράλληλα, αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο με εκατοντάδες ταξιδιώτες να συρρέουν για να το φωτογραφίσουν. Σε μια μικρή εκκλησία φιλοξενούνται και τα λείψανα του Αγίου Βικεντίου.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Κράκο Ιταλία
Κράκο Ιταλία
Κράκο Ιταλία
Κράκο Ιταλία
Κράκο Ιταλία
Κράκο Ιταλία