Η δεύτερη Αυγουστιάτικη Πανσέληνος θα κάνει την εμφάνισή της σήμερα το βράδυ, με δεκάδες εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται σε χώρους της Ελλάδας προς τιμή της τελευταίας πανσελήνου του καλοκαιριού. Είτε βρίσκεστε έξω, είτε βρίσκεστε στο σπίτι σας, είναι μια καλή ευκαιρία να στήσετε μια ρομαντική ατμόσφαιρα και να βγάλετε πολλές φωτογραφίες το «μπλε φεγγάρι» του Αυγούστου.

Σίγουρα έχετε προσπαθήσει να φωτογραφίσετε το φεγγάρι με το smartphone σας. Όμως, η φωτογραφία δεν έχει ούτε την παραμικρή σχέση με αυτό που αποτυπώνει το μάτι σας. Αν αυτή τη φορά θέλετε να βγάλετε την καλύτερη φωτογραφία, που θα μαζέψει τα περισσότερα likes στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα παρακάτω «κόλπα».

Ακολουθεί ο τρόπος, σύμφωνα με το Forbes, με τον οποίο μπορείτε να φωτογραφίσετε το φεγγάρι χρησιμοποιώντας απλώς ένα smartphone:

Βρείτε μια καλή τοποθεσία

Αυτό που χρειάζεστε είναι μια καλή θέα χαμηλά στον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα, απλώς και μόνο επειδή όταν το φεγγάρι ανατέλλει στον ουρανό έχει πορτοκαλί χρώμα, όπως ακριβώς και η ανατολή ή το ηλιοβασίλεμα. Ωστόσο, δεν διαρκεί πολύ – μόνο 10-15 λεπτά – και γρήγορα γίνεται κίτρινο και στη συνέχεια γκρίζο καθώς, ανεβαίνει και φωτίζεται.

Είναι πραγματικά σημαντικό να το απαθανατίσετε στην πορτοκαλί ανατολή του φεγγαριού, όταν το φεγγάρι και το προσκήνιο έχουν παρόμοια φωτεινότητα, ιδίως όταν χρησιμοποιείτε ένα smartphone, το οποίο κάνει μία μόνο έκθεση. Μόλις το φεγγάρι ανατείλει, θα είναι πολύ δύσκολο να το απεικονίσετε σωστά με ένα τηλέφωνο, απλώς και μόνο επειδή θα είναι πολύ φωτεινό -και το προσκήνιο δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από μια φωτεινή φιγούρα. Εξαιρετικά μέρη για να απαθανατίσετε το φεγγάρι καθώς ανατέλλει είναι ένα μπαλκόνι, μια ταράτσα ή ένας μεγάλος ανοιχτός χώρος, όπως ένα πάρκο.

Σκεφτείτε τη σύνθεση

Ένα μικρό, φωτεινό πράγμα πολύ μακριά σε έναν άδειο ουρανό είναι … βαρετό. Αυτό που χρειάζεστε είναι κάποιο πλαίσιο. Το φεγγάρι που ανατέλλει ανάμεσα σε δύο κτίρια. Να ξεπροβάλλει πάνω από ένα βουνό. Να ξεπροβάλλει μέσα από ένα δέντρο. Ένα τοπίο που να του δίνει ενδιαφέρον. Αν κάνετε ζουμ στο φεγγάρι, μην το παρακάνετε, καθώς έτσι μειώνετε την ποιότητα της εικόνας σας.

Κλείδωμα εστίασης

Αν δεν θέλετε να κάνετε κάτι καλλιτεχνικό, είναι πιθανό να θέλετε το φεγγάρι να είναι εστιασμένο, οπότε χρησιμοποιήστε το κλείδωμα αυτόματης εστίασης στο τηλέφωνό σας, το οποίο σε ένα iPhone μπορεί να γίνει αγγίζοντας την εικόνα του φεγγαριού στην οθόνη του τηλεφώνου σας και στη συνέχεια πατώντας παρατεταμένα. Αυτό θα κλειδώσει την εστίαση, ώστε να μπορείτε να επικεντρωθείτε μόνο στα υπόλοιπα. Και πάλι, είναι κάτι που λειτουργεί καλά όταν το φεγγάρι είναι χαμηλά και θαμπό, από άποψη φωτεινότητας – με λίγα λόγια, όταν είναι πορτοκαλί!

Χρήση εφαρμογών

Αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάμερα στο τηλέφωνό σας, άλλες εφαρμογές, όπως οι Camera+ 2, VSCO και Yamera, θα σας επιτρέψουν να πειραματιστείτε με την αλλαγή των χρωμάτων και της ταχύτητας κλείστρου. Ίσως εξίσου σημαντικό, σας επιτρέπουν επίσης να καταγράφετε εικόνες σε μορφή raw, η οποία καταγράφει πολύ περισσότερα δεδομένα.

Πανσέληνος στο Ναό του Ποσειδώνα

Και δύο έξτρα τιπς…

Άλλα τιπς που θα μπορούσατε να ακολουθήσετε, είναι να αγοράσετε ένα τρίποδο, το οποίο θα σας βοηθήσει στο να στερεώνετε καλύτερα το κινητό σας. Έτσι, οι φωτογραφίες σας θα βγαίνουν λιγότερο κουνημένες.

Επιπλέον, αν θέλετε να πετύχετε τις τέλειες λεπτομέρειες στην εικόνα του φεγγαριού, μπορείτε να αγοράσετε μια προέκταση κάμερας κινητού, κάτι σαν έναν φακό κάμερας. Επίσης, μπορείτε να τραβήξετε τη φωτογραφία μέσα από κυάλια.