Το Google μπορεί να θεωρεί ότι με τα bot έχει λύσει όλα του τα προβλήματα, αλλά μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτεί, τουλάχιστον αν ρωτάει κανείς YouTubers από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στον τομέα δημιουργίας «Let’s Play videos» παιχνιδιών.

Τα «Let’s Play videos» είναι σειρές από βίντεο όπου ο δημιουργός παίζει ένα παιχνίδι στην κάμερα (είτε με τον εαυτό του να φαίνεται, είτε όχι) και το σχολιάζει καθώς παίζει. Πολλοί δημιουργοί τέτοιων βίντεο, που με τον καιρό έχουν γίνει superstars στην gaming κοινότητα, άνοιξαν τα inbox τους αυτή την εβδομάδα για να ανακαλύψουν εκατοντάδες ειδοποιητήρια ότι τα βίντεό τους παραβιάζουν copyright τρίτων και ότι πρέπει να κατέβουν από την υπηρεσία της Google, ενώ τα έσοδα που αποκομίζουν αυτοί από διαφημίσεις που προβάλλονται στα βίντεο, θα διατεθούν στους δικαιούχους του copyright.

Ως εδώ, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ασυνήθιστα, αν εξαιρέσει κανείς την ποσότητα των ειδοποιητηρίων emails. Η Google χρησιμοποιεί λογισμικό που ονομάζεται Content ID, το οποίο αναλαμβάνει να ψάχνει τα βίντεο που ανεβαίνουν στο YouTube για περιεχόμενο που ο δικαιούχος του copyright έχει ορίσει ως δικό του. Βρίσκοντάς το, ειδοποιεί τον uploader ότι το εν λόγω περιεχόμενο (π.χ. ένα μουσικό κομμάτι που «ντύνει» ένα βίντεο) αποτελεί μέρος του βίντεο χωρίς άδεια και τον διατάζει να το αποσύρει.

Το ασυνήθιστο είναι αφενός το μέγεθος του γεγονότος, καθώς έχει πλήξει δεκάδες YouTubers και media που ανεβάζουν gaming videos σε όλο τον κόσμο -κάποιους μάλιστα με εκατομμύρια συνδρομητές, που η δημιουργία gaming videos είναι η κύρια πηγή εσόδων τους- και αφετέρου το ότι τα «Let’s Play videos» δεν απαγορεύονται από τις παραγωγούς εταιρίες, που (με ελάχιστες εξαιρέσεις) τα θεωρούν ευκαιρία για δωρεάν προώθηση των παιχνιδιών τους και αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας με τη gaming κοινότητα. Και απ’ ό,τι φαίνεται, παρόλο που θεωρητικά οι παραγωγοί εταιρίες είναι στην πραγματικότητα οι δικαιούχοι του copyright του περιεχομένου των βίντεο, δεν είναι αυτές που έχουν κινήσει τις διαδικασίες εναντίον των YouTubers.

Σύμφωνα με πηγές, τα ειδοποιητήρια προέρχονται από εταιρίες διαχείρισης μουσικής και αφορούν κυρίως σε μουσικά κομμάτια που ακούγονται στα βίντεο. Το αν πρόκειται για κομμάτια με τα οποία οι YouTubers ντύνουν τα βίντεό τους ή που τυχαίνει να ακούγονται ως μέρος του παιχνιδιού, δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς. Το σίγουρο είναι ότι το αυτόματο «καμπανάκι» του YouTube χτυπάει εξαιτίας τους. Μια συγκεκριμένη τέτοια εταιρία, ονόματι IDOL, η οποία συνεργάζεται με πολλές παραγωγούς εταιρίες, φαίνεται πως είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά τα περιστατικά.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί διάσημοι YouTubers βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να χάνουν μια σημαντική πηγή εσόδων και τον έλεγχο των βίντεό τους, και μάλιστα χωρίς να έχουν διαπράξει στην πραγματικότητα κάποια παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων!

Γιατί όμως συμβαίνουν όλα αυτά ξαφνικά;

Όπως μεταδίδει το VG247, η Google πρόκειται να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο δημιουργοί προβάλλουν περιεχόμενο στο YouTube, από τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Σε μια προσπάθεια να περιορίσει την παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων που μπορεί να λαμβάνει χώρα όταν κάποιος ανεβάζει στο YouTube περιεχόμενο για το οποίο δεν έχει άδεια (μουσική, ταινία, κλπ.), το YouTube σκοπεύει να εισάγει μια πολύ αυστηρή διαδικασία έγκρισης για όσους ανεβάζουν βίντεο στο κανάλι τους και κερδίζουν διαφημιστικά έσοδα από αυτό.

Η διαδικασία αυτή θα διαρκεί πολλές μέρες από την υποβολή του βίντεο από το χρήστη και δεν είναι καν εγγυημένο ότι το περιεχόμενο θα γίνεται δεκτό, ακόμη κι αν ο χρήστης έχει κάθε δικαίωμα να το προβάλλει (κι αυτό γιατί η διαδικασία δεν περνάει από ανθρώπους, αλλά bot, συγκεκριμένα έναν ειδικό αλγόριθμο της Google)!

Η Google φαίνεται να προσπαθεί να δημιουργήσει χρήστες «δύο ταχυτήτων» στην υπηρεσία της, τους «Managed» χρήστες και τους «Affiliate» χρήστες. Οι Managed θα αποτελούν μέρος των Multi-Channel Networks του YouTube (MCN), δηλαδή αναγνωρισμένα «δίκτυα» παραγωγής περιεχομένου (όπως π.χ. το Machinima) και το περιεχόμενό τους δεν θα χρειάζεται να περνά από τη διαδικασία έγκρισης, καθώς θα θεωρούνται «έμπιστοι» παραγωγοί περιεχομένου.

Οι Affiliate, από την άλλη, που αποτελούν αυτή τη στιγμή και την πλειοψηφία των παραγωγών περιεχομένου, θα πρέπει να περνούν τη διαδικασία έγκρισης, η οποία, όπως υποστηρίζουν YouTubers όπως ο Angry Joe, είναι «στημένη» εναντίον τους, καθώς είναι υπερβολικά αυστηρή και χωρίς πολλά περιθώρια αμφισβήτησης ή αποτελεσματικές μεθόδους διαιτησίας.

Και οι publishers τι κάνουν;

Και τι λένε γι’ αυτό οι παραγωγοί εταιρίες των παιχνιδιών, που θα έλεγε κανείς ότι είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι του περιεχομένου που περιλαμβάνεται στα βίντεο, δηλαδή των ίδιων των παιχνιδιών; Η προσέγγιση διαφέρει από εταιρία σε εταιρία (ας πούμε η Nintendo το θεωρεί παραβίαση copyright και απαγορεύει τέτοια βίντεο των παιχνιδιών της εδώ και μερικούς μήνες), αλλά οι περισσότερες εταιρίες συμφωνούν ότι πρόκειται για κάτι που συμφέρει τους πάντες και ενθαρρύνουν τους χρήστες να φτιάχνουν βίντεο με τα παιχνίδια τους.

Στην προκειμένη περίπτωση, εταιρίες όπως η Blizzard, η Naughty Dog, η Codemasters, η Capcom, η Ubisoft και άλλες ήδη έχουν ανακοινώσει ότι εγκρίνουν τέτοιου είδους βίντεο και σε σχέση με το συμβάν, ενθαρρύνουν τους δημιουργούς περιεχομένου να μην αποσύρουν τα βίντεό τους, αλλά να χρησιμοποιούν τη λειτουργία αμφισβήτησης του ειδοποιητηρίου (dispute) που υπάρχει στο YouTube και να τις ενημερώνουν, ώστε αυτές να φροντίσουν να εγκρίνουν τα βίντεο ένα-ένα.

Πρόκειται σίγουρα για ευγενή κίνηση εκ μέρους των εταιριών, αλλά ενδέχεται να μην είναι αρκετό, καθώς αφενός πρόκειται για περίπλοκο θέμα από νομικής άποψης και αφετέρου τον τελικό λόγο τον έχει το YouTube, και αν ισχύουν τα όσα λέγονται περί των αλλαγών που έρχονται, η υπηρεσία ενδέχεται να γίνει ένα πολύ, πολύ αφιλόξενο μέρος για οποιονδήποτε ανεξάρτητο παραγωγό περιεχομένου, που δεν έχει την υποστήριξη μιας μεγάλης εταιρίας από πίσω για να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας…

Από την πλευρά της, η Google δήλωσε στο Polygon: «Πρόσφατα, ενεργοποιήσαμε το σύστημα σάρωσης Content ID σε κανάλια που εμφανίζονται ως affiliates των MCNs. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ειδοποιήσεις για παραβάσεις copyright ενάντια σε κάποιους χρήστες, σύμφωνα με όρους που θέτουν οι δικαιούχοι αυτών των copyright. Όπως πάντα, οι ιδιοκτήτες καναλιών μπορούν εύκολα να αμφισβητήσουν τα ειδοποιητήρια Content ID, αν πιστεύουν ότι δεν υφίσταται παραβίαση».

Πηγή: thegang.gr