Επιστήμονας με ανίατη ασθένεια μεταμορφώνεται στο «πρώτο πλήρες cyborg του κόσμου»

«Δεν πεθαίνω, μεταμορφώνομαι. Πόσο αγαπώ την επιστήμη»


ΚΟΣΜΟΣ
8:53
25/11/2019
Επιστήμονας με ανίατη ασθένεια μεταμορφώνεται στο «πρώτο πλήρες cyborg του κόσμου»
2
loading

Ο δρ Peter Bowman Scott-Morgan είναι ένας βρετανο-αμερικανός επιστήμονας της ρομποτικής που πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), την οποία συναντάμε και ως νόσο Λου Γκέρινγκ.

Μια ανίατη εκφυλιστική πάθηση που τον αναγκάζει να σκεφτεί δημιουργικά για να αντιστρατευτεί τον θάνατο και να γίνει αυτό που ο ίδιος αποκαλεί ως «το πρώτο πλήρες cyborg του κόσμου».

Ο επιστήμονας ανακοίνωσε στο Twitter τον Οκτώβριο πως θα υποβληθεί σε 4 επεμβάσεις ώστε να βελτιώσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής του.

Ως Peter 2.0 αυτοπροσδιορίζεται πλέον, καθώς απεκδύεται προοδευτικά την ανθρώπινη φύση του. Οι εγχειρίσεις που θα υποβληθεί περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός σωλήνα θρέψης κατευθείαν στο στομάχι του, έναν καθετήρα στην ουροδόχο κύστη και έναν σάκο κολοστομίας στο ορθό του.

Ο επιστήμονας έχει ήδη υποβληθεί σε ολική λαρυγγεκτομή, προκειμένου να μην πνιγεί από τη συσσώρευση σιέλου στους πνεύμονες. Αυτό σημαίνει βέβαια πως δεν μπορεί να μιλήσει με τη δική του φωνή και πως χρειάζεται αναπνευστήρα για να πάρει ανάσα.

Ο Scott-Morgan διαγνώστηκε με ALS το 2017 και πλέον έχει μετατρέψει τον εαυτό του στο «πείραμα της ζωής μου», όπως γράφει στην ιστοσελίδα του. Σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία του δηλαδή στη ρομποτική τεχνολογία όχι μόνο για να ξεγελάσει τον θάνατο, αλλά και να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Και να βοηθήσει φυσικά και τους άλλους ασθενείς της Λου Γκέρινγκ, κάπου 220.000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Ξέροντας πως στο τέλος θα μπορεί να κουνά μόνο τα μάτια του, θα τα υποβάλει κι αυτά σε χειρουργική επέμβαση, ώστε να μπορεί να διαβάζει καλύτερα και να ελέγχει τον υπολογιστή του με τα μάτια.

Ο δρ Scott-Morgan ζει στην αγγλική εξοχή του Ντέβον με τον σύζυγό του, Francis, και το ντοκιμαντέρ που απαθανατίζει το μακρύ ταξίδι του ως το «πλήρες cyborg» θα κυκλοφορήσει το 2020.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
 1. avatar Τόνο Μάσας.

  Λογικό το βρίσκω. .Είμαστε οι αναμνήσεις και οι γνώσεις μας. Αν αυτά καταφέρουμε να τα εμφυτέψουμε σε ένα ρομπότ θα συνεχίσουμε να ζούμε αιώνια. Θα αλλάζουμε μόνο τα μηχανικά μέρη που φθείρονται με πιο σύγχρονα και πιο καλύτερα. Θα συνεχίσουμε να μαζεύουμε γνώσεις εμπειρίες και αναμνήσεις με την πάροδο των αιώνων. Θα γίνουμε πάνσοφοι και παντογνώστες.. Και τότε κάποιος από μας θα πει "Γεννηθείτω το φως" και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

  1. avatar Giorgis

   Είμαστε οι αναμνήσεις και οι γνώσεις μας μόνο αν αυτά μας βοηθάνε να εξελισσόμαστε μέσω της παραγωγικής σκέψης και της γέννησης νέων ιδεών. Αν απλώς αναπαράγουμε μνήμες του παρελθόντος δεν είμαστε ζωντανοί ως εγκέφαλοι αλλά απλά καταγραφικά.
   Τώρα, το πόσο θα είμαστε "εμείς" σε περίπτωση που ένας εξελιγμένος υπολογιστής θα σκέφτεται και θα αποφασίζει με βάση και τις μνήμες και τις γνώσεις τις δικές μας, είναι άλλο θέμα. Η προσωπικότητα για παράδειγμα είναι κάτι που δεν είναι βασισμένο μόνο στις μνήμες και τις γνώσεις καθώς ακόμη και δίδυμοι με ίδια βιώματα έχουν πολύ διαφορετική. Και είναι κάτι που χαρακτηρίζει βαθιά ένα άτομο ώστε να το κάνει ξεχωριστό και αναγνωρίσιμο.
   Βέβαια, το cyborg δεν είναι αυτό που εννοείς εσύ. Είναι η ενίσχυση με διάφορα μέλη ενός ζωντανού οργανισμού που μπορεί τουλάχιστον να σκέφτεται, να αποφασίζει και να δίνει με κάποιο τρόπο εντολές στα μέλη αυτά.
   Και δεν χρειάζεται να γίνουμε πάνσοφοι και παντογνώστες. Αυτός είναι κι ο λόγος που αναπτύσσουμε την τεχνητή νοημοσύνη. Για να μας ελαφρύνει και να μας αφήνει περισσότερο χρόνο για δημιουργική σκέψη που είναι απαραίτητη για να προχωράμε μπροστά. Δεν είμαι ενάντια στην ιατρική επιστήμη. Αλλά ο ίδιος ο εγκέφαλος είναι προς το παρόν αναντικατάστατος. Και θα συνεχίσει να είναι στο ορατό μέλλον.
   Μακάρι ο Peter να πάει καλά πάντως γιατί, πέρα από τη βοήθεια που προσφέρει στην επιστήμη, το παλεύει όπως μπορεί και μόνο γι αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει