Ουσιαστική ήταν η συμμετοχή της Forthnet την πρώτη μέρα του 8ου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνει η ΕΕΤΤ, με θέμα «Ρύθμιση προς ένα Έξυπνο Ψηφιακό Οικοσύστημα».

Στο συνέδριο συμμετέχουν ανώτατα στελέχη παρόχων και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ρυθμιστικών Αρχών.

Στην 3η ενότητα του συνεδρίου όπου συζητήθηκε η δυναμική της ελληνικής ευρυζωνικής αγοράς, ο ρόλος της ρύθμισης, η καταναλωτική ζήτηση και οι επενδύσεις, μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικής της Forthnet, κ. Γιάννης Καβακλής.

Μιλώντας για τη σύγκλιση σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, ο κ. Καβακλής αναφέρθηκε στην εμπορική και τεχνολογική καινοτομία, η οποία διατρέχει όλη την ιστορική διαδρομή της Forthnet.

«Η Forthnet, η εταιρεία που έφερε το internet στην Ελλάδα, συμπληρώνει δύο δεκαετίες τεχνολογικών αλλά και εμπορικών καινοτομιών. Με την νέα υπηρεσία Nova 3Play που πρόσφατα παρουσιάσαμε προχωράμε στην έμπρακτη σύγκλιση υπηρεσιών επικοινωνίας και ψυχαγωγίας σε πραγματικά οικονομικές τιμές. Με την νέα υπηρεσία Forthnet Απεριόριστα, προσφέρουμε κλήσεις προς κινητά και σταθερά με αστική χρέωση.

Στην ουσία είμαστε η πρώτη εταιρία που δίνει στον καταναλωτή ένα πρώτο απτό παράδειγμα προς την κατεύθυνση σύγκλισης κινητών και σταθερών επικοινωνιών αφού μέσα στο σπίτι ο συνδρομητής δεν χρειάζεται να επιλέξει την συσκευή από την οποία θα καλέσει κινητά ώστε να έχει την καλύτερη χρέωση. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του γρήγορου Internet και της τηλεόρασης, παρά την οικονομική κρίση, που δίνει την ευκαιρία στην εταιρεία μας να ωφεληθεί από τις οικονομίες κλίμακας που προκύπτουν».

Ο κ. Καβακλής τόνισε την ανάγκη για μία ενιαία και μακρόχρονη ευρωπαϊκή στρατηγική χωρίς αιφνιδιασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε χώρας. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι γεωγραφικές και οι οικονομικές ιδιαιτερότητες ή ακόμα και το μέγεθος της αγοράς της κάθε χώρας, στοιχεία που επιβάλλουν την προσαρμογή της όποιας στρατηγικής».

Και συνέχισε, «στην αγορά μας ακόμα δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση του παλιού μονοπωλίου με τους υπόλοιπους παρόχους. Η καθυστέρηση στον τρόπο που επιλύονται τα θέματα, που δίνουν ουσιαστικό πλεονέκτημα στο λιανικό άκρο του κατόχου του ακραίου δικτύου, δημιουργούν συνθήκες στρεβλού ανταγωνισμού. Μία ενδεχόμενη απορύθμιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη εξαφάνιση του ανταγωνισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται τόσο για την αγορά τηλεπικοινωνιών όσο και για τον τελικό ωφελούμενο, τον καταναλωτή, όσο και των θέσεων εργασίας στον κλάδο».

Ο κ. Καβακλής αναφέρθηκε στην ανάγκη για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς χωρίς όμως αυτές να ακυρώνουν τις επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη γίνει από τους εναλλακτικούς παρόχους.

Ο κ. Καβακλής είπε μεταξύ άλλων: «Είναι δεδομένη η ανάγκη επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς χωρίς ενδιάμεσα τεχνολογικά βήματα (όπως για παράδειγμα το VDSL), που αφενός θα εξασφαλίζει την προστασία των υφιστάμενων επενδύσεων των εναλλακτικών, αξίας πάνω από 2δις. ευρώ και αφετέρου να διασφαλίζει την ισότιμη και ομαλή λειτουργία της αγοράς πρόσβασης σε σταθερά και κινητά δίκτυα νέας γενιάς, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και η αγορά των υπηρεσιών. Δεν θα είναι δυνατή η προσέλκυση νέων επενδυτών και νέων κεφαλαίων αν με πρακτικές απορρύθμισης της αγοράς θέσουμε σε κίνδυνο τις υφιστάμενες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ των εναλλακτικών παρόχων με την ελπίδα να προχωρήσει σε αμφιβόλου μεγέθους επενδύσεις σε ενδιάμεσες τεχνολογίες VDSL ο κυρίαρχος πάροχος». Καταλήγοντας ο κ. Καβακλής τόνισε την ανάγκη χάραξης μιας εθνικής στρατηγικής που θα επιτρέψει την ανάπτυξη των δικτύων επόμενης γενιάς διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία της αγοράς, την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού στην ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών με τελικό κερδισμένο τον καταναλωτή που θα απολαμβάνει πρωτοπόρες και αξιόπιστες υπηρεσίες σε προσιτές τιμές.