Ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύτηκε πάνω σε 10 εκατομμύρια ανθρώπινες επιλογές που έκαναν 60.000 άτομα, με αποτέλεσμα να σκέφτεται και να αντιδρά ακριβώς όπως ο άνθρωπος.
Το μοντέλο ονομάστηκε «Κένταυρος», αντλώντας την ονομασία του από το μυθικό πλάσμα της αρχαίας Ελλάδας που ήταν μισός άνθρωπος από τη μέση και πάνω και μισό άλογο από τη μέση και κάτω. Αναπτύχθηκε από ερευνητές του Helmholtz του Μονάχου και με εντυπωσιακή ακρίβεια προσομοιώνει την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Η ιστοσελίδα Interesting Engineering έγραψε ότι το συγκεκριμένο μοντέλο ξεχωρίζει μεταξύ άλλων, επειδή εξηγεί και ταυτόχρονα προβλέπει την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Το μοντέλο που αναπτύχθηκε από τους Dr. Marcel Binz και Dr. Eric Schulz στο Ινστιτούτο Ανθρωποκεντρικής Τεχνητής Νοημοσύνης, χρησιμοποιεί ένα σύνολο δεδομένων που ονομάζεται Psych-101, το οποίο καταγράφει ένα ευρύ φάσμα προτύπων συμπεριφοράς, όπως η μάθηση ανταμοιβής ανάληψης κινδύνου και ο ηθικός συλλογισμός. Στη συνέχεια, τα δομεί σε μια μορφή που μπορεί να κατανοήσει ένα γλωσσικό μοντέλο.
Σε αντίθεση με προηγούμενα μοντέλα που βασίζονται σε προκαθορισμένους κανόνες ή συγκεκριμένες παραμέτρους, το «Κένταυρος» μαθαίνει κοινές στρατηγικές λήψης αποφάσεων και τις γενικεύει σε νέα πλαίσια. Μάλιστα, προβλέπει ακόμη και τους χρόνους αντίδρασης.

«Δημιουργήσαμε ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να προβλέψουμε την ανθρώπινη συμπεριφορά σε οποιαδήποτε κατάσταση περιγράφεται σε φυσική γλώσσα – σαν ένα εικονικό εργαστήριο», δήλωσε ο Marcel Binz, ο οποίος είναι και ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, το «Κένταυρος» θα μπορούσε να υποστηρίξει την κλινική έρευνα, βοηθώντας στην προσομοίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων ατόμων με ψυχικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Πέρα από την ψυχολογία, το μοντέλο θα μπορούσε να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο μοντελοποιείται η λήψη αποφάσεων, κοινώς να προβλέπει πώς θα αντιδρούν οι άνθρωποι, οπότε και να προαποφασιστεί με ακρίβεια τι πρέπει να γίνει.