Ορισμένες αγγλικές ομάδες πρότειναν στην Premier League τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου για ν’ αντιμετωπίσουν τον οικονομικό αντίκτυπο που τους προκάλεσε η πανδημία, αλλά κυρίως για ν’ αποφύγουν τον εξωτερικό δανεισμό. Ο στόχος είναι σ’ αυτόν τον… κουμπαρά να μπουν σχεδόν δύο δισεκατομμύρια ευρώ!

Παράγοντες κάποιων εξ αυτών των συλλόγων διατηρώντας την ανωνυμία τους, αποκάλυψαν στους «Financial Times», πως το πλουσιότερο πρωτάθλημα του κόσμου βρίσκεται υπό πίεση καθώς δεν έχουν άμεση ρευστότητα και δυσκολεύονται να βρουν νέες πηγές χρηματοδότησης. Επιπλέον, καλούνται να κινηθούν σύμφωνα με τους κανονισμούς που επιβάλλει το εγχώριο Financial Fair Play (σ.σ. το ρυθμιστικό πλαίσιο των οικονομικών των κλαμπ) εν αναμονή και των νέων νόμων που θα θεσπίσει η UEFA.

Σκοπός του κεντρικού ταμείου είναι ν’ αντικαταστήσει τις συμφωνίες με ιδιώτες δανειστές. Το γεγονός πως άνοιξαν και πάλι τα γήπεδα με πλήρη χωρητικότητα έδωσαν μια ανάσα στις ομάδες που έκαναν μεταγραφές το περασμένο καλοκαίρι που άγγιξαν τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά πλέον αναζητούν μια πιο βιώσιμη και μακροχρόνια λύση, καθώς θέλουν να σταματήσουν να υποθηκεύουν τα έσοδα από τα εισιτήρια, μελλοντικές μεταγραφές ή τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια.

Τα προηγούμενα πέντε χρόνια τέτοιες πρακτικές ακολούθησαν η Μπαρτσελόνα και η Γιουβέντους και τώρα είναι δύο από τις top ευρωπαϊκές ομάδες με τεράστια οικονομικά προβλήματα. Η «Βέκια Σινιόρα» έχει απώλειες ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ τις δύο τελευταίες σεζόν, ενώ οι «μπλαουγκράνα» χρωστούν 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν και δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη η ταυτότητα του… μπλοκ των ομάδων πίσω από την πρόταση, εικάζεται πως ανάμεσα σ’ αυτές δεν βρίσκονται εκπρόσωποι του λεγόμενου «Big-6», δηλαδή της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, της Μάντσεστερ Σίτι, της Τσέλσι, της Τότεναμ και της Άρσεναλ καθώς αυτές έχουν μεγάλα έσοδα και μπορούν να δανειστούν σχετικά φθηνά. Οι υπόλοιπες, όμως, αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αναφέρει η ίδια πηγή, καθώς υποχρεώνονται να δανειστούν με τεράστια επιτόκια.

Αν προχωρήσει το πλάνο, ίσως η «ψαλίδα» μεταξύ των πλουσιότερων ομάδων και των υπολοίπων θα κλείσει και θα οδηγήσει σ’ ένα ακόμη πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Ωστόσο, μετά από το «ναυάγιο» της Super League οι «μεγάλες» βρίσκονται στριμωγμένες και δεν μπορούν να συνάψουν συμμαχίες με τις άλλες 14. Επιπλέον, εκτιμούν οι ειδικοί, μ’ αυτόν τον τρόπο θα αποφευχθεί και οποιαδήποτε προσπάθεια από ιδιωτικά επενδυτικά fund ν’ αποκτήσουν μερίδια των εμπορικών δικαιωμάτων της λίγκας ή ακόμη και των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της που ξεπερνούν σε αξία τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ παγκοσμίως.