Θέμα από το πουθενά έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες μετά τις καταγγελίες του Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, ότι πριν από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987 κάποιοι Έλληνες προσέφεραν χρήματα στους παίκτες της Σοβιετικής Ένωσης για να ηττηθεί.

«Ναι, είναι αλήθεια! Κάποιοι Έλληνες μας πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανένας δεν τα δέχτηκε! Σε κάθε περίπτωση, η πράξη από μόνη της γέμισε αμφιβολίες την ομάδα μας. Το πρόβλημα υπήρξε από τη στιγμή που δεν επικοινωνήσαμε σωστά μεταξύ μας. Αν, δηλαδή ο προπονητής μας είχε οργανώσει μια συνάντηση και μας ρωτούσε τι σκεφτόμαστε για αυτή την πρόταση, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες!

Αντίθετα, δεν κάναμε τίποτα, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε τον τελικό. Τώρα μπορώ να αστειεύομαι ότι συμβάλαμε στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και μάλιστα χωρίς να πληρώσουν τίποτα. Οι Έλληνες βέβαια βελτίωσαν την φήμη τους όταν φώναζαν υπέρ της Λιθουανίας στον τελικό του 1995 που χάσαμε από τη Γιουγκοσλαβία», ανέφερε ο βετεράνος Λιθουανός σε συνέντευξη στο SkyHook.

Γκάλης: Και 20 φορές να παίζαμε με τους σοβιετικούς θα τους νικούσαμε

Τρεις από τους στυλοβάτες της Εθνικής Ελλάδας στο μπάσκετ στο «χρυσό» Ευρωμπάσκετ του 1987 και στο «αργυρό» του 1989, μίλησαν στο Sport24 για την ιστορία που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες

Ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης και ο Φάνης Χριστοδούλου πήραν τον λόγο, μετά τον Παναγιώτη Φασούλα, χαρακτηρίζοντας «αστείες» τις καταγγελίες του Λιθουανού παλαίμαχου μπασκετμπολίστα.

«Πρέπει να απαντήσω σε τέτοιες χαζομάρες; Τώρα τα θυμήθηκαν όλα αυτά; Εάν κάποιος πλησίαζε τον Μαρτσουλιόνις ή κάποιον άλλον, έπρεπε να το πει τότε και όχι να περιμένει 34 χρόνια για να κάνει τάχα την αποκάλυψη του αιώνα. Αυτά είναι ντροπής πράγματα και λυπάμαι πραγματικά για τον Μαρτσουλιόνις και όποιον άλλον βγαίνει και λέει τέτοιες χαζομάρες. Ας μας πουν λοιπόν τι έγινε και στον ημιτελικό του 1989 στο Ζάγκρεμπ… Μήπως τους δωροδοκήσαμε και τότε και είχαμε συμφωνήσει κιόλας να βάλει το τρίποντο ο Φάνης και να κάνει βήματα ο Βέτρα;» εΝα πω και κάτι άλλο, που δεν είναι αλαζονικό. Όπως παίζαμε τότε, είκοσι φορές να τους αντιμετωπίζαμε, είκοσι φορές θα τους νικούσαμε».

Από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Γιαννάκης είπε: «Αναρωτιέμαι εάν πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά αυτή την υπόθεση. Είπαν δηλαδή κάτι σοβαρό που να χρήζει σοβαρής απάντησης ο Μαρτσουλιόνις και ο Εντεν; Δεν κατάλαβα πού τους πλησίασαν για να τους δωροδοκήσουν; Στο μαγαζί με τα σουβενίρ στην Πλάκα ή στο “Ακρωτήρι”, τη ντισκοτέκ όπου ξημεροβραδιαζόταν ο Μαρτσουλιόνις; Αμ ο άλλος που είπε για το ραντεβού του Πολίτη με τον Γκομέλσκι στην ταράτσα; Έλεος».

Τέλος, ο Φάνης Χριστοδούλου σχολίασε: «Έλα μωρέ με τα καραγκιοζιλίκια. Τους πονάνε οι ήττες και δεν έχουν επουλωθεί ακόμη τα τραύματά τους. Στην πραγματικότητα τους νικήσαμε τρεις φορές, αλλά δεν μπορούν ακόμη να το χωνέψουν αυτό. Εάν τους… πιάσαμε και τις δυο φορές τότε μπράβο μας, είμαστε πολύ μάγκες. Δεν μπορώ να καταλάβω, πού αποσκοπούν αυτές οι όψιμες δήθεν αποκαλύψεις. Τώρα μετά από 34 χρόνια και στο ξεκούδουνο μάλιστα…».