Όταν τον προηγούμενο Απρίλιο η Κροτόνε βρισκόταν «αγκαλιά» με τη Serie B, ο προπονητής της, Ντάβιντε Νίκολα, έδωσε μια υπόσχεση στους ποδοσφαιριστές του: εάν η ομάδα σωθεί, τότε εκείνος θα έκανε τον γύρο της Ιταλίας με ποδήλατο. Τελικά, χάρη και στη βοήθεια της Παλέρμο, η οποία την τελευταία αγωνιστική επικράτησε της Έμπολι και την πήρε μαζί της στη Β’ κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου, η σωτηρία για τον σύλλογο της Καλαβρίας, χάρη και στη νίκη με 3-1 επί της Λάτσιο, από… θαύμα έγινε πραγματικότητα.

Ο 44χρονος τεχνικός δεν μπορούσε να αθετήσει την υπόσχεσή του. Για εννέα ημέρες έγινε ένας άλλος Βιντσέντσο Νίμπαλι και με την παρέα των φίλων του, ολοκλήρωσε ένα εξαντλητικό, αλλά ταυτόχρονα τόσο γλυκό ταξίδι πάνω σε δύο ρόδες.

Με το που έφτασε στο Βιγκόρε (ξεκίνησε από την Καλαβρία), προάστιο του Τορίνο, δήλωσε: «Αν είμαι κουρασμένος; Δεν νιώθω κάποια καταπόνηση. Ήταν ένα ωραίο ταξίδι, ένα παραμύθι. Από την επόμενη ημέρα μπορεί να νιώσω μια μικρή κούραση, αλλά αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι ότι πέτυχα τον στόχο μου».

Ο Ντάβιντε Νίκολα είχε συγκλονίσει, όταν η Κροτόνε γιόρταζε την παραμονή της στη Serie A, με το γράμμα που είχε γράψει για τον γιο του, που είχε φύγει από τη ζωή σε ηλικία 14 ετών. Ο Αλεσάντρο είχε σκοτωθεί στο Βιγκόρε από λεωφορείο, όταν έκανε ποδήλατο. Οπότε, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η υπόσχεση του προπονητή ήταν ιερή για εκείνον.

«Κράτησαν την υπόσχεσή μου και ταυτόχρονα, με τη βοήθεια τόσων ανθρώπων, περάσαμε και ένα μήνυμα για την ασφάλεια στους δρόμους. Η υποδοχή που μου έγινε ήταν γεμάτη ενθουσιασμό και αυτό με κατέπληξε», τόνισε επίσης ο Νίκολα.

Υπενθυμίζεται ότι από τροχαίο δυστύχημα με ποδήλατο στην Ιταλία έχασε τη ζωή του και ο παγκόσμιος πρωταθλητής των Moto GP, Νίκι Χέιντεν.