Για ακόμη μία φορά διαβάζω πως συζητείται νομοσχέδιο κατά της βίας στον αθλητισμό και δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω. Γιατί δεν έχουμε πρόβλημα στην Ελλάδα με τους νόμους που υπάρχουν, αλλά με την εφαρμογή τους. Για την ακρίβεια, στερούμαστε πολιτικών που θα αποφασίσουν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο, στερούμαστε παραγόντων που να θέλουν πραγματικά να έρθουν σε κόντρα με το οργανωμένο κίνημα των οπαδών τους και ιδίως μας λείπει ένας αθλητικός Τύπος που να έχει διάθεση να βοηθήσει.
Στην Αγγλία, μόλις ενάμιση μήνα αφότου ένας οπαδός της Στίβενειτζ μπήκε στο γήπεδο και γρονθοκόπησε παίκτη της ομάδας του, στο ματς Κυπέλλου με τη Νιούκαστλ, φυλακίστηκε για 12 εβδομάδες και τιμωρία έξι ετών αποκλεισμό από οποιοδήποτε γήπεδο στη Βρετανία. Ούτε αναστολή, ούτε εξαγορά. Και ο επόμενος που θα θέλει να το κάνει θα το σκεφτεί διπλά και τριπλά. Επίσης στην Αγγλία, οπαδός της ερασιτεχνικής Κρόουλι Τάουν, που αντιμετωπίζει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στο Κύπελλο, συνελήφθη επειδή είχε ανεβάσει στο διαδίκτυο υβριστικό βίντεο με θέμα την τραγωδία του Μονάχου το 1958.
Η διαδικασία ξεκίνησε από την ίδια την διοίκηση της Κρόουλι και ο δράστης τιμωρήθηκε με αποκλεισμό δια βίου από τα παιχνίδια της ομάδας. Πριν τρία χρόνια, ένας ακροατής που είχε πει στον αέρα του δημοφιλούς σταθμού Talksport πως ο Μπράιαν Ρόμπσον -τότε τεχνικός της Γουέστ Μπρομιτς που κινδύνευε- και ο Στιβ Μπρους -τότε προπονητής στη Μπέρμιχαμ-, επειδή ήταν φίλοι και παλιοί συμπαίκτες, είχαν συνεννοηθεί να φέρουν ισοπαλία στο μεταξύ τους ματς για να σωθεί η πρώτη, τιμωρήθηκε με τρεις μήνες φυλάκιση και πενήντα χιλιάδες λίρες αποζημίωση στους δύο προπονητές για διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Ελάτε τώρα στην Ελλάδα και σκεφτείτε, ποιος συνελήφθη για αυτά που έγιναν στην Καλλιθέα εις βάρος του Μπάγεβιτς, τι έγινε με τον άλλο στα Γιάννενα που μπήκε στο γήπεδο, τι έγινε με αυτόν που πέταξε το κέρμα στον βοηθό στο Καραϊσκάκη στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ, τι έγινε με εκείνον που σε κεκλεισμένων των θυρών ματς ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού πέταξε μπουκάλι στον Μιραλάς, τι συνέβη με όλους αυτούς που μπήκαν στο γήπεδο στο ματς του ΠΑΟ με τον Βόλο και συνεχίστε τον κατάλογο μόνοι σας. Φυσικά τίποτα.
Γιατί όλοι θέλουν στην Ελλάδα να μνημονεύουν την Θάτσερ και πως άλλαξε τον χάρτη στην Αγγλία, αλλά κανείς δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη. Οπότε όποιον νόμο και αν ψηφίσουμε, το ζήτημα είναι να τον εφαρμόσουμε! Φυσικά και στην Αγγλία δεν εξέλειψε η βία επειδή άλλαξαν οι νόμοι και αποφασίστηκε το 1985 η μηδενική ανοχή στους ταραξίες. Οι χούλιγκανς μεταφέρθηκαν με συμμορίες στους δρόμους, αλλά αυτό είναι θέμα της πολιτείας να το αντιμετωπίσει. Μέσα στα γήπεδα όμως η ευθύνη είναι των συλλόγων και αυτοί πάντα αντιδρούν και δεν περιμένουν κανένα να τους πιέσει.
Πριν λίγα χρόνια η Λίβερπουλ αφαίρεσε τα διαρκείας από πέντε οπαδούς της επειδή έβρισαν τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον που είχε βρεθεί στο «Άνφιλντ» να παρακολουθήσει ένα ματς. Οι stewards της Άρσεναλ πέρσι στο ματς με την Λίβερπουλ, συνέλαβαν τον ένα οπαδό στο γήπεδο που είχε λέιζερ και το «έριχνε» πάνω στον γκολκίπερ Ρέινα. Το ανακοίνωσαν μάλιστα και στο ημίχρονο του αγώνα, ενώ ζήτησαν συγγνώμη επίσημα από τη διοίκηση της Λίβερπουλ.
Αυτό κάνουν οι ομάδες που σέβονται τον εαυτό τους και την ιστορία τους. Στην Ελλάδα αυτή η αηδία με τα λέιζερ έχει ξεφύγει από τον έλεγχο και φυσικά δεν τιμωρείται ποτέ και κανένας!
Φυσικά ακόμη και τώρα συμβαίνουν επεισόδια στην Αγγλία , όπως εκείνα τα τεράστιας έκτασης στο Μπέρμιχαμ-Άστον Βίλα αλλά η διαφορά με εμάς, είναι πως εκεί γίνονται συλλήψεις και κυρίως καταδικάζονται οι ένοχοι. Οποιοσδήποτε νόμος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα αν δεν αποφασίσουν όλοι οι αρμόδιοι να τον χρησιμοποιήσουν και όχι να λοξοκοιτάζουν όταν πρόκειται να τους «ακουμπήσουν» οι συνέπειες της εφαρμογής του.
Αλλά ας μη λησμονούμε πως στη Βρετανία φυλακίστηκαν βουλευτές επειδή παραποίησαν στοιχεία προκειμένου να εξασφαλίσουν επίδομα ενοικίου βάζοντας στην τσέπη μερικές χιλιάδες λίρες. Αν ήταν στην Ελλάδα θα ήταν αναμεμιγμένοι σε «μπίζνες» εκατομμυρίων ευρώ και φυσικά λόγω παραγραφής θα κυκλοφορούσαν ελεύθεροι.

Του Χρήστου Σωτηρακόπουλου από την aixmi.gr